kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2019 YKS EA 270 İle 300 Puanla Hangi Bölümler Tercih Edilir?

2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih işlemleri devam ediyor. 23 Temmuz 2019 tarihi itibariyle başlayan tercih süreci, 29 Temmuz 2019 tarihinde saat:23:59'da sona erecek. Adaylar tercih sürecinde 24 üniversite bölümünü tercih edecekler. Biz de tercih sürecinde arkadaşlarımıza yardımı olması adına Y-EA puan türünden 270 ile 300 arasında puan alanlar için liste oluşturmak istedik.

YKS
A+
A-

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte 23 Temmuz 2019 tarihinde başlayan üniversite tercih süreci 29 Temmuz 2019 tarihi Pazartesi günü saat 23:59 itibariyle sona erecek. Adaylar aldıkları YKS puanları üzerinden 24 üniversite bölümünü tercih edecekler. Adaylar tercih listesine dört yıllık lisans bölümlerini yazabilecekleri gibi iki yıllık önlisans bölümlerini de yazabilecek. Önlisans bölümlerine ait tercihler Y-TYT puanı üzerinden, lisans bölümlerine ait tercihlerde Y-EA, Y-SAY ve Y-SÖZ puanları üzerinden yapılacak. Biz de tercihiniyap ekibi olarak 2019 YKS Eşit Ağırlık (EA) yerleştirme puan türünden 270 ile 300 puan arasında alan adayların hangi bölümleri tercih etmeleri gerektiği üzerine bir yazı kaleme almak istedik. Bu yazı içerisinde sizlerin atlamış olduğu veya üzerinde fazla durmamış olduğu bölümlerden de bahsedeceğiz. Lise hayatını Türkçe ve matematik dersleri ağırlıklı okuyan eşit ağırlık mezunlarının yazımız devamını okumalarını tavsiye ederiz.

YKS EA Puanı Nasıl Hesaplanır?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) hesaplamalarında Y-EA puan türüne etkisi en fazla olan bölümler AYT içerisinde yer alan Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 ile Matematik testleridir. Alan Yeterlilik Testi içerisinde 40 soru Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 ve 40 soruda matematik olarak sorulmaktadır. Bu soruların standart sapma aralığı yüksek olduğu için, TM puanlarına etkileri de oldukça yüksektir. Eşit ağırlık puanlarının belirleyicisi olarak görülen bu iki testin YKS’de Y-EA puan türüne etkisi, yapılan her bir net için 3 puan ile 3,5 puan arasında değişmektedir. Her iki bölüm içinde 40 soru sorulduğunu düşünürsek, bu iki bölümden her birinin Y-EA puan türüne etkisi 120 puan ile 140 puan arasında değişecektir. TYT sınavında çıkan 120 sorunun Y-EA puan türüne etkisi yıldan yıla değişmekle birlikte 160 puan civarında iken, AYT sınavının Y-EA puanına etkisi 240 puan civarındadır.

YKS EA Puan Türünden 270 İle 300 Puan Almak İçin Kaç Net Gerekir?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) eşit ağırlık puan türünden 270, 280, 290 ve 300 puanlarını alabilmek için çok fazla net yapmaya gerek yoktur. ÖSYM tarafından verilen yaklaşık 100 puan üzerine, ortaöğretim başarı puanından gelen puanlarda eklendiğinde yaklaşık 120 puanda test sorularından alındığında, Y-EA puan türünden 270, 280, 290 ve 300 puan alınmaktadır.

  • Diploma notu: 74 olan bir adayın, TYT sorularında 40 net ve AYT sorularından da 24 net yapan adaylar, Y-EA puan türünden 270 puan alabilmektedir. Bu puana sahip bir kişinin başarı sıralaması 380 bin civarında yer almaktadır. 
  • Diploma notu: 76 olan bir adayın, TYT sorularında 42 net ve AYT sorularından da 26 net yapan adaylar, Y-EA puan türünden 280 puan alabilmektedir. Bu puana sahip bir kişinin başarı sıralaması 315 bin civarında yer almaktadır.
  • Diploma notu: 78 olan bir adayın, TYT sorularında 44 net ve AYT sorularından da 28 net yapan adaylar, Y-EA puan türünden 290 puan alabilmektedir. Bu puana sahip bir kişinin başarı sıralaması 278 bin civarında yer almaktadır.
  • Diploma notu: 80 olan bir adayın, TYT sorularında 46 net ve AYT sorularından da 30 net yapan adaylar, Y-EA puan türünden 300 puan alabilmektedir. Bu puana sahip bir kişinin başarı sıralaması 240 bin civarında yer almaktadır.

Y-EA Puan Türünden 270 ile 300 Puan Arasında Hangi Bölümler Tercih Edilir?

Bu puan aralığında puan almayı başaran adaylar genel olarak İİBF bölümlerini tercih etmektedir. Oysa İİBF bölümlerinin ataması yıldan yıla azalmaktadır ve bu durum tercihlerde dikkate alınması gereken önemli bir sorundur. Dört yıllık eğitim hayatınızın sonunda işsiz kalmak gibi bir problemle karşılaşmak istemiyorsanız bu bölümleri yazmadan önce bir kez daha düşünmelisiniz. Bu nedenle sizlere tavsiyemiz, İİBF bölümlerini sonlara yazarak bir tercih listesi oluşturmanızdır.

  • Devlet Üniversitelerinde Tapu Kadastro bölümü
  • Vakıf Üniversitelerinde burslu veya %75 indirimli Sınıf Öğretmenliği bölümü
  • Vakıf Üniversitelerinde %75 indirimli olan Psikoloji bölümü
  • Vakıf Üniversitelerinde %75 indirimli olan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) bölümü
  • Vakıf Üniversitelerinde %75 veya %50 indirimli olan İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü
  • Devlet Üniversitelerinde Çocuk Gelişimi bölümü
  • Devlet Üniversitelerinde veya vakıf Üniversitelerinde burslu olan Sosyal Hizmet bölümü
  • Devlet Üniversitelerinde veya vakıf Üniversitelerinde burslu veya %75 indirimli Havacılık Yönetimi bölümü
  • Devlet Üniversitelerinde veya vakıf Üniversitelerinde %75 indirimli olan Çocuk Gelişimi bölümü
  • Devlet Üniversitelerinde Bilgi ve Belge Yönetimi
  • Vakıf Üniversitelerinde %75 indirimli olan Grafik Tasarımı bölümü
  • Devlet Üniversitelerinde Sağlık Yönetimi bölümü
  • Devlet Üniversitelerinde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü
  • Devlet Üniversitelerinde Maliye bölümü

Yukarıda yapmış olduğumuz liste atama sayılarının fazla olduğu bölümlere göre sırasıyla hazırlanmıştır. Dört yıllık lisans bölümleri için tercih listesinde yukarıda yer alan bölümleri öncelikli hedefiniz haline getirmekle birlikte TYT puanı ile atanabilecek iki yıllık önlisans bölümlerini de değerlendirmelisiniz. Son yıllarda atama sayılarının oldukça fazla yapıldığı iki yıllık sağlık teknikerliği bölümlerine mutlak suretle göz atmalısınız. Bununla birlikte TYT puanı ile tercih edilebilecek POMEM ve Spor Bilimleri Fakülteleri / BESYO bölümlerini de düşünmelisiniz. Özellikle kamuya istihdamın çok azaldığı son yıllarda, polislik alımlarının her yıl düzenli şekilde yapılmaya devam ettiğini düşünerek hareket etmelisiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.