kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

AYT Sosyal Bilimler Soruları ve Cevapları

​​​​​​​AYT sosyal bilimler soruları ve cevapları nasıldı, AYT sosyal bilimler soruları yayımlandı mı, AYT sosyal bilimler sorularına nasıl ulaşabilirim gibi soruların cevaplarına ve AYT tarih, AYT psikoloji, AYT mantık, AYT sosyoloji, AYT din kültürü ve ahlak bilgisi, AYT coğrafya sorularına ve cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

YKS
A+
A-

AYT Sosyal Bilimler Soruları ve Cevaplarını paylaştığımız bu yazımızda sınava giren adayların merak ettiği cevaplar burada. Gelin birlikte Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci basamağı olan Alan Yeterlilik Testinin cevaplarına bakalım.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci basamağı olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) geride kaldı. Adaylar sınavın biter bitmez kaç netleri olduğunu, soruların cevaplarını merak etmeye başladı ve gerek sosyal medyada gerekse sitemizin forum sayfalarında bunlar konuşuldu.

ALAN YETERLİLİK TESTİ NEDİR VE AYT AÇILIMI NEDİR?

Aslında başlıkta belirttiğimiz üzere AYT’nin açılımı alan yeterlilik testidir. Bu test içinde bir takım derslere ait sorular bulunmaktadır. Adaylar bu soruları çözerek bazı puan türlerinden puanlar alırlar ve üniversiteye yerleşmek için tercihlerde bulunurlar.

YKS içinde 5 farklı puan türü bulunmaktadır. Bunlar YKS SÖZ (sözel), YKS SAY (sayısal), YKS EA (eşit ağırlık), YKS DİL ve TYT puan türleridir. Adaylar TYT ile birlikte kendilerini ilgilendiren AYT’leri çözerlerse bu puan türlerinin hesaplanmasını sağlarlar. Bu puan türlerinden TYT puan türü 2 yıllık önlisans programlarının tercihinde, diğer YKS puan türleri ise 4 yıllık lisans programlarının tercihinde kullanılmaktadır. Yani özetle AYT 4 yıllık üniversite lisans programlarını tercih etmeye yarayacak puan türlerini almak için girilmesi gereken bir test grubudur. Bu puanlar hesaplanırken adaylar TYT’ye de girmek zorundadırlar çünkü YKS puan türlerinin %40’ı TYT kısmından %60’ı ise ilgili AYT kısmından gelmektedir.

AYT SOSYAL BİLİMLER SORULARI VE CEVAPLARI (Akılda Kalanlar)

ÖSYM TARAFINDAN YAYIMLANAN KİTAPÇIKLARA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Yukarıda da dediğimiz gibi adaylar soruların cevaplarını merak etmeye başladılar ve buna yönelik olarak sosyal medya ortamlarında veya forumlarda bunları kendi aralarında tartışmaya başladılar. Bizler de sizlere adayların bu tartışmalarından yola çıkarak soru ve cevapları derlemeye gayret gösterdik.

ÖSYM soru kitapçıklarını yayımlamadığı için birebir soruların tam metinleri yazımızda ne yazık ki yer almıyor fakat biz ÖSYM kitapçıkları yayımladığında sizi ilgili sayfalara yönlendireceğiz. Şimdilik sadece soruyu çağrıştıracak cümleler ile veya sadece cevaplar ile sizlere fikir vermesi için bir yazı yayımlıyoruz. Buradaki cevaplar kesin olarak doğru olmasa da çoğu kişinin üzerinde uzlaştığı cevaplar olduğu için size aşağı yukarı bir fikir verebilir. Akılda Kalan AYT sosyal bilimler cevapları aşağıdaki gibidir.

*AYT içinde toplam 40 + 6 adet sosyal bilimler sorusu bulunmaktadır. Maksimum sayıda soru derlenmeye çalışılmıştır.

AYT TARİH SORULARI VE CEVAPLARI 

İnkılap Sorusu, Milliyetçilik

Ribat

Orhan Bey

2. İnönü

Gümrü Anlaşması

Hazarlar

Peygamberler şehri sorusu, hicret

AYT COĞRAFYA SORULARI VE CEVAPLARI 

Amazon, Malezya içeren kısım, 2 ve 5

Karadeniz İşbirliği Teşkilatı

Fosil Yakıtlar, Jeotermal

Engebeli Harita Sorusu, Doğu Karadeniz ve Akdeniz

Küresel Isınma neyi etkiler, Tarım ve İçme Suyunu

Lizbon

Atık Sorusu, Atık toplama Tesisinin Sayı olarak Artması

İklimli Harita Sorusu, 2 ve 4

Taş Kömürü Sorusu, II

Orman Tahribatı Harita, II ve V

Ekosistem Sorusu, karadan deniz kıyısına taşınan malzemenin biriktiği kıyılar

Gelişmemiş ülke sorusu, sanayi ile ilişkili olan şık

Türkiye Nüfus Politikası Sorusu, Nüfus Artış Hızı Arttırılması Amaçlanması

Nöbetleşe Ekim

AYT FELSEFE GRUBU SORULARI VE CEVAPLARI 

Güç ile ilgili soru, insana değer vermek

3. Halin İmkansızlığı sorusu, çelişki?

Psikoloji bilimi soruları, hepsi

Erdem mutluluğun ta kendisidir

AYT DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARI VE CEVAPLARI 

Peygamberin davranışı sorusu, ifrat

Yorumlar

  1. Şanlı turkiye Avatar Şanlı turkiye dedi ki:

    Karadeniz işbirliği ankarada olmadimi soruda istanbul da diyodu sanki