kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 TYT Soruları Zor Muydu, Kolay Mıydı?

2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavının ilk aşaması olan Temel Yeterlilik Testi sınavı 27 Haziran itibariyle tamamlanmıştır. Biz de sizler için sınav atmosferini soluyarak, sınav sorularını yerinde görmek amacıyla 2020 YKS'ye katılım gösterdik. Sınav sonrasında da bütün soru ve cevapları sitemizde yayımlayarak sizlere aktarmaya çalıştık. Şimdi de bu yazımızda 2020 TYT soruları zor muydu, kolay mıydı? Sorusunun cevabını vermek istiyoruz.

YKS
A+
A-

2020 TYT – 2020 Temel Yeterlilik Testi sorularını değerlendirirken kategorilere ayırmak önemlidir. Bu kategoriler: Temel Matematik soruları, Türkçe soruları ve Sosyal Bilimler – Fen Bilimleri soruları şeklinde belirtilmelidir. Bazı arkadaşlarımız Sosyal Bilimler ve Fen Bilimler testlerinin neden bir kategori olduğunu düşünebilirler, bu durumu hemen açıklayalım. Arkadaşlar, TYT sınavında Temel Matematik ve Türkçe testleri sınava katılan bütün adayları ilgilendirirken, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testleri sırasıyla sözel ve sayısal puan türünden yüksek puan almayı hedefleyen adayları etkilemektedir. Bununla birlikte soru sayısı ve puanları etkileme açısından da temel matematik ve Türkçe alanlarını ayrı kategoride değerlendirmek gerekmektedir. 2020 TYT zor muydu, kolay mıydı?

2020 TYT sınavında Türkçe soruları geçtiğimiz yıla göre daha kolay soru tiplerinden oluşmuştur. Türkçe sorularında paragrafların uzun olmasının yanı sıra, çeldirici şıkların varlığı, cümlelerde kapalı anlama gelecek ifadelerin kullanılması ve sözcüklerin yaygın şekilde kullanılan sözcüklerden oluşması gibi durumlara bu sene daha az yer verilmiştir. Bu durumlar, geçtiğimiz yıl adayların soruları çözmekte ciddi zaman kaybı yaşamalarına sebep olmuştur. 2020 TYT sınav sonunda adayların büyük bölümünün Türkçe sorularını çözme noktasında zorlanmadıkları görülmüştür. 2020 TYT Türkçe sorularının, 2019 TYT Türkçe sorularına göre daha kolay olduğunu bir kez daha belirtelim. Bu nedenle, denemelerde yapmış olduğunuz Türkçe netlerinizin 2 ile 4 net arasında yükseleceğini düşünüyoruz. Sınav sonuçlarına göre, her bir Türkçe netinin 2020 TYT puanına getirisinin 3 puan ile 3,2 puan arasında olacağını düşünüyoruz.

2020 TYT sınavında matematik sorularının büyük bölümü zor soru tiplerinden oluştuğunu belirtelim. ÖSYM, son iki yılda olduğu gibi bu sınavda da muhakeme etme gücüne ciddi ağırlık veren matematik sorularına ağırlık vermiştir. Dört işlem üzerinden hızlıca yapılan matematik sorusu yok denilecek kadar azdır. ÖSYM, matematik sorularında yöntem değiştirdiğini 2018 YKS ve 2019 YKS sorularında da bizlere göstermiştir. Soru tiplerindeki değişiklik 2020 TYT sınavında da kendini göstermiştir. Ciddi zaman kaybına neden matematik soruları, 2019 TYT matematik sorularına göre biraz daha zor sorulmuştur. Sınava ilk kez hazırlanan adaylar, yeni sınav sistemine göre çözmüş oldukları denemelerle hazırlanmış olsalar da 2020 TYT matematik soruları biraz zorlayıcı olmuştur. Bu nedenle 2020 TYT sınavında, denemelerde yapılan netlerden 2 ile 3 net daha düşük yapan adaylar, morallerini çok fazla bozmamalıdır. Sonuç olarak matematik sorularına ait standart sapma puanı da yüksek olacaktır.

Geçtiğimiz yıla göre 2020 TYT sınavının sosyal bilgiler konularından oluşan sorular daha zor sorulmuştur. Fen bilimleri konuları içerisinde sorulan sorular ise görece aynı zorluk düzeyinde kalmıştır. Her iki bölümde de netlerin biraz daha düşmesini bekliyoruz. Özellikle, sosyal bilgiler kısmında yer alan sorular diğer bölümlere göre daha zor tutulmuştur. Sosyal bilgiler bölümünde deneme sınavlarında 11, 12 net yapabilen adayların net sayıları 2, 3 net azalacaktır. 2020 TYT sınavında standart sapma puanı sosyal bilgiler bölümünde yüksek olacakken, fen bilimlerinde standart sapma puanı da geçtiğimiz yıla göre aşağı yukarı aynı kalacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.