kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 Üniversite Başarı Sıralamaları Düşer Mi?

Üniversite sınav hazırlıklarının yoğun şekilde devam ettiği bu günlerde adaylar en fazla üniversite başarı sıralamaları düşer mi? Sorusunun cevabını merak etmektedir. 2018 yılından beri uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavının üçüncüsü olarak uygulanacak olan 2020 YKS’de başarı sıralamaları düşer mi? Sayısal, sözel ve eşit ağırlık bölümlerinin başarı sıralamaları düşer mi? İşte detaylar…

YKS
A+
A-

2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2020 YKS) sonrası üniversite tercihleri başarı sıralamalarının durumunu belirleyecektir. Puanları yüksek olan adayların hangi bölümleri tercih edecekleri ve üniversite bölümlerindeki kontenjan artışları, başarı sıralamalarının değişmesindeki en büyük belirleyiciler olacaktır. Bizim burada belirteceğimiz veriler sınav tecrübelerimize dayalı olarak sizlere fikir oluşturması açısından sunulacak olup, kesinlik arz etmeyecektir. Çalışmalarınızı sıklaştırmaktan başka çareniz olmadığını bilerek hareket etmelisiniz. Şu dönemde yaşadığınız sıkıntıların kutsal olmasından başka bir şeyi düşünmeden her gün üstüne koyarak devam etmelisiniz.

2020 Sayısal Bölümleri Başarı Sıralamaları Düşer Mi?

Üniversite sınav sonuçlarına göre başarı sıralamalarında çok büyük oynama olmayacak bölümler, sayısal alanda yer almaktadır. Sayısal alanda yeni bölümlerin yoğun şekilde açılmaması ve yeni açılan üniversitelerde sayısal fakültelerin kurulmasının daha maliyetli olması bu durumun en önemli sebeplerindendir. Gerek eşit ağırlık gerekse de sözel mezunlarının sayısal alandan bir bölümü yazma cesareti gösterememeleri de bir diğer nedendir. Özellikle tıp, diş hekimliği, eczacılık ve önemli üniversitelerin mühendislik fakültelerinde başarı sıralamaları çok düşmeyecektir. Üç aşağı beş yukarı hangi başarı sıralamasında seyredeceği belli olan üniversite ve fakültelerde bu sene de çok büyük değişiklik beklenmemelidir.

2020 Eşit Ağırlık Bölümleri Başarı Sıralamaları Düşer Mi?

Üniversite sınav sonuçlarına göre başarı sıralamalarında en değişken bölümler, eşit ağırlık alanındadır. Bir yıl başarı sıralamaları ciddi şekilde düşen eşit ağırlık bölümleri, ertesi yıl tam aksi şekilde yükselmektedir. 2020 yılı itibariyle eşit ağırlık bölümlerinin başarı sıralamalarının yükselmesini bekliyoruz. Örneğin, 2019 yılında en düşük puanla on iki bin beş yüzüncü sırada yer alan bir kişinin yerleştiği bir fakülteye, bu sene en düşük puanla yerleşen kişinin on bir bininci olmasını gibi bir sonuç bekliyoruz. Özellikle, eşit ağırlık bölümleri içerisinde yer alan; Hukuk, Psikoloji, PDR ve Sınıf Öğretmenliği bölümlerinde sıralamaların yükselmesini bekliyoruz. Bunun en önemli sebebi, bu sene daha fazla sayısal mezunu olan öğrencinin eşit ağırlık bölümlerini tercih edeceğini düşünmemizden kaynaklanmaktadır. Sayısal puan türünden yüksek puan almayı başaramayan öğrenciler eşit ağırlık bölümlerini tercih edecektir.

2020 Sözel Bölümleri Başarı Sıralamaları Düşer Mi?

2020 yılında sözel bölümlerin başarı sıralamalarının düşmesini bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl çok fazla eşit ağırlık mezunu olan adayın sözel bölümleri tercih etmesi, sözel bölümlerin başarı sıralamalarının yükselmesine sebep olmuştur. Bu yıl ise bu durumun tersine bir düşme olmasını bekliyoruz. Çok kişiyi etkileyecek bu düşmenin adaylar üzerinde handikap yaratmaması gerektiğini belirtmek isteriz. Özellikle ataması yüksek olan sözel bölümlerin akıbetini yine eşit ağırlık mezunlarının belirleyeceği de bilinmelidir. Bu nedenle sözel bölümden sınava hazırlananların da en az eşit ağırlık mezunları kadar ciddi şekilde sınava hazırlanmaları gerekmektedir.

Yorumlar

  1. Cemre Avatar Cemre dedi ki:

    Merhaba peki sadece tyt girecek olanlar tyt on lisans programlarında da düşüş olabilirmi şimdiden teşekkürler