kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 YKS Puanları Düşer Mi?

2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı için hazırlıkların son sürat devam ettiği bu dönemde, sınava hazırlanan adayların en çok merak ettikleri konu 2020 YKS puanlarının düşmesi ile ilgilidir. Ankara Hukuk, Hacettepe Tıp, İTÜ Makine Mühendisliği ve ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği puanları düşer mi? 2020 YKS EA, 2020 YKS SAY ve 2020 YKS SÖZ puanları düşer mi? Puanlarda düşme yerine artış mı olur? İşte detaylar…

YKS
A+
A-

2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavına yaklaşık 100 günlük bir sürenin kaldığı bu günlerde adayların merak ettikleri konulardan bir tanesi: YKS puanlarının düşüp düşmeyeceği ile ilgilidir. Bir çok aday tarafından bizlere 2020 YKS puanları düşer mi? YKS EA puanları kaç puan düşer? YKS SAY puanları kaç puan düşer? Türünden sorular yöneltilmektedir. Biz de ÖSYM tarafından uygulanan sınavlarda edinmiş olduğumuz tecrübeler ve daha önceki sınavlar üzerinden yaptığımız analizler sonucunda bu soruların cevap vermek istiyoruz.

Sevgili arkadaşlar, bildiğiniz üzere üniversite giriş sınavı iki yıldır YKS olarak uygulanmaktadır. Yeni sınavın farklı soru tipleriyle üçüncü kez uygulanacak olması, bu sorulara olan tecrübelerin artması anlamına gelmektedir. 2018 ve 2019 YKS sorularını çözerken zamanı yetiştirememekten yakınan adaylar yerine zamanı daha doğru kullanmayı öğrenen adaylar sınava katılacaktır. Biz 2020 YKS’ninde çok kolay bir sınav olmayacağını ve bu sınava ait soru tiplerinin 2019 YKS’de çıkan sorulara yakın zorlukta olacağını düşünmekteyiz. Hem sınava ait tecrübelerin artması hem de soru tiplerinin önceki yılların soru tipleri ile aynı zorlukta olması meselesini bir arada değerlendirerek 2020 YKS puanlarının düşüp düşmeyeceğini değerlendirelim.

2020 YKS Puanları Düşer Mi?

2020 Yükseköğretim Kurumları Sınav sonuçlarına göre; YKS SAY puanı ile tercih edilen bölümlerin büyük bölümünde puanlar düşecektir. YKS EA puan türüyle tercih edilen bölümlerin puanlarında ise geçtiğimiz yılda olduğu gibi yine yükselme olacaktır. Geçtiğimiz yıl 2018 yılı taban puanlarına göre en fazla yükselme gösteren YKS SÖZ puanı ile tercih edilen bölümlerin çoğunun puanında da düşme görülecektir. YKS EA puan türü ile tercih edilen bölümlerin büyük bölümünde puanların yükselmesine sebep olacak şey: YKS EA puan türü içerisinde yer alan önemli bölümlerin sayısal puan türünden sınava hazırlanan adaylar tarafından da tercih edilme oranın artmasından kaynaklanacaktır. Sayısal bölüm mezunları içerisinde eşit ağırlık bölümlerinden en önemlilerini tercih edenlerin sayısı her geçen yıl artmaktadır. Geçtiğimiz yıl benzer durum YKS SÖZ puan türü için yaşanmıştır. Sözel bölümlerini tercih etmeyeceği halde bir çok eşit ağırlık mezunu bu puan türünden yüksek puan alması nedeniyle, bazı sözel bölümleri tercih etmiştir. Yeni soru tiplerine göre çalışmalarını sürdüren adayların, doğru çalışma yöntemiyle 2020 YKS’de kendi bölümlerinden çıkan sorulara daha hakim bir taktikle sınava gireceklerini düşünüyoruz.

2020 YKS SAY Puanları Düşer Mi?

Üniversite sınavının 2018 yılından beri yeni şekliyle uygulandığı YKS’de puanların düşmesini beklediğimiz puan türlerinden bir tanesi; sayısal puan türüdür. Sayısal mezunları sınavın yeni soru tiplerine her geçen yıl daha fazla alışsalar da geçtiğimiz yıl oldukça kolay sorular AYT Fen Bilimleri sorularının bu sene zorlaşacağını bekliyoruz. Bu nedenle 2020 sayısal bölümlerine ait taban puanların düşmesini bekliyoruz. Bu düşme önemli bölümlerde 5-10 puan arasında görülecekken, puanları düşük üniversite ve bölümlerde ise 10-25 puan arasında görülecektir. Sayısal bölümler içerisinde en önemli bölümler olan: Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık bölümlerinde düşmenin 5 ile 10 puan arasında olacağını düşünüyoruz. Ancak, burada önemli kabul edilen tıp fakültelerini ayrı tutmak gerekir. Cerrahpaşa ve Hacettepe Tıp Fakültelerinin taban puanlarında çok fazla düşme olmasını beklemiyoruz. İTÜ ve ODTÜ’de de makine mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği gibi bölümlerde de çok fazla düşme olmayacağını düşünüyoruz.

2020 YKS EA Puanları Düşer Mi?

2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavında eşit ağırlık bölümleri içerisinde yer alan: Hukuk, Psikoloji, PDR ve Sınıf Öğretmenliği bölümlerinin puanlarında artış bekliyoruz. Bu bölümlerde üniversite taban puanlarının 5-15 puan arasında artacağını düşünüyoruz. Bunun en önemli sebebi: Geçtiğimiz yıl çok sayıda sayısal mezununun eşit ağırlık puan türünden yüksek puan alması ve eşit ağırlık bölümlerini tercih etmemiş olmasıdır. 2020 YKS’de bu sayı azalacak ve yukarıda saymış olduğumuz dört bölümü tercih edecek sayısal mezunu sayısı artacaktır. Yukarıda belirtiğimiz dört bölüm dışında kalan bölümlerin bazılarında ufak çaplı düşmeler olacakken, bölümlerin büyük bölümünde artış olacaktır. Bu nedenle, eşit ağırlık olarak üniversite sınavına hazırlanan arkadaşlarımızın kazanmak istedikleri üniversite/bölümün taban puanından en az 10 puan yüksek alacak şekilde sınava hazırlanmalarını tavsiye ediyoruz.

2020 YKS SÖZ Puanları Düşer Mi?

2020 YKS SÖZ puanı ile tercih edilen önemli bölümlerin taban puanlarında ufak düşmeler olacakken, diğer bölümlerin taban puanlarında ise geçtiğimiz yıla göre ciddi sayılabilecek puan düşmesi olacaktır. Geçtiğimiz yıl oldukça kolay sorulan sosyal bilgiler sorularının bu yıl daha zor olması beklenmektedir. Bu durum İlahiyat Fakültesi, İletişim Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği ve Türkçe Öğretmenliği gibi bölümlerin taban puanlarında 5-10 puan arasında bir düşme yaratacakken, diğer bölümlerdeki taban puanlar da ise 10 ile 20 puan arasında düşme yaratacaktır. Puanların kaç puan düşeceğini sosyal bilimlerin sorularının zorluk derecesi ve eşit ağırlık mezunlarının kaçının sözel bölümleri tercih edeceği belirleyecektir.

Yorumlar

  1. birisi Avatar birisi dedi ki:

    dilciler NERDE reisler?