kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

AYT Nedir? Alan Yeterlilik Testi Hakkında Bilgiler

Alan yeterlilik testi nedir, AYT’nin açılımı ne, AYT hangi derslerden ve hangi konulardan oluşmaktadır, AYT geçerlilik süresi ne kadardır, alan yeterlilik testine kimler girebilir gibi soruların cevaplarına ve AYT hakkındaki genel bilgilendirmeye buradan ulaşabilirsiniz.

YKS
A+
A-

Liseyi bitiren her genç, yetişkin eğer okumamışsa üniversite okumak gibi bir hayale sahiptir. Ülkemizde ise bu hayale ulaşmanın yolu yükseköğretim kurumları sınavı adını taşıyan merkezi sınavdan geçmektedir. YKS, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen bir üniversiteye giriş sınavıdır ve içinde bazı test gruplarını barındırmaktadır. Bu test gruplarından biri olan ve sınavın ikinci oturumu diyebileceğimiz kısım AYT’dir. Biz bu yazımızda size AYT hakkında aklınıza takılabilecek soruların cevaplarını derlemeye çalıştık.

ALAN YETERLİLİK TESTİ VE AYT AÇILIMI NEDİR?

Aslında başlıkta belirttiğimiz üzere AYT’nin açılımı alan yeterlilik testidir. Bu test içinde bir takım derslere ait sorular bulunmaktadır. Adaylar bu soruları çözerek bazı puan türlerinden puanlar alırlar ve üniversiteye yerleşmek için tercihlerde bulunurlar.

Bahsettiğimiz üzere YKS içinde 5 farklı puan türü bulunmaktadır. Bunlar YKS SÖZ (sözel), YKS SAY (sayısal), YKS EA (eşit ağırlık), YKS DİL ve TYT puan türleridir. Adaylar TYT ile birlikte kendilerini ilgilendiren AYT’leri çözerlerse bu puan türlerinin hesaplanmasını sağlarlar. Bu puan türlerinden TYT puan türü 2 yıllık önlisans programlarının tercihinde, diğer YKS puan türleri ise 4 yıllık lisans programlarının tercihinde kullanılmaktadır. Yani özetle AYT 4 yıllık lisans programlarını tercih etmeye yarayacak puan türlerini almak için girilmesi gereken bir test grubudur. Bu puanlar hesaplanırken adaylar TYT’ye de girmek zorundadırlar çünkü YKS puan türlerinin %40’ı TYT kısmından %60’ı ise ilgili AYT kısmından gelmektedir.

Yine bahsettiğimiz üzere tercih yapılmasını sağlayacak bir puan alınması gerekmektedir. Bu puanlara dair fikir edinmek için:

► 4 YILLIK LİSANS BÖLÜMLERİNİN 2019 TABAN PUANLARI

► 2 YILLIK ÖNLİSANS BÖLÜMLERİNİN 2019 TABAN PUANLARI

AYT’YE KİMLER GİRME HAKKINA SAHİPTİR?

AYT’ye lise mezunu veya lise son sınıf öğrencisi her birey başvuru yapma hakkına sahiptir. Bazı istisna durumlar dışında özellikle sınava girebilmek için bu dediğimiz dışında (en temel şartları saymazsak) bir şart bulunmamaktadır. Sınava genel başvuru şartlarını yazımızın en alt kısmında verdiğimiz kılavuzdan inceleyebilirsiniz.

AYT KAÇ SORUDUR VE BU SORULAR İÇİN VERİLEN SÜRE KAÇ DAKİKADIR?

Alan yeterlilik testi toplamda 160 sorudan oluşmaktadır. Bu sorular için verilen süre 180 dakikadır fakat herkes bu 160 sorunun tamamını çözmek zorunda değildir çünkü tercih sisteminde gerekli puanı almak için belli alanlar etkili olmaktadır. Buna dair dağılımı aşağıda paylaşacağız. Bunun dışında YKS, TYT ve YDT hakkındaki yazılarımız ile bütünleştirici bilgi almak için:

► YKS NEDİR? YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

► TYT NEDİR? TEMEL YETERLİLİK TESTİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

► YDT NEDİR? YABANCI DİL TESTİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

AYT HANGİ DERSLERDEN VE KONULARDAN OLUŞMAKTADIR? BU DERSLER VE KONULARIN DAĞILIMI NASILDIR?

160 sorudan oluşan AYT’nin soru dağılımı şu şekildedir:

40 Soruluk Kısım Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi

40 Soruluk Kısım Sosyal Bilimler-2 Testi

40 Soruluk Kısım Matematik Testi

40 Soruluk Kısım Fen Bilimleri Testi

Hem yukarıda bahsettiğimiz hangi puan türü için hangi AYT dersinin ne kadar önemli olduğunu hem de buradaki soruların dağılımının kapsamlı halini aşağıdaki görsellerde bulabilirsiniz.

ayt dersleri dagilimi

esit agirlik puan turu yuzde dagilimi

sayisal puan turu yuzde dagilimi

sozel puan turu yuzde dagilimi

AYT GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADARDIR?

Aslında bu soru yanlış bir sorudur çünkü AYT’nin kendisine ait bir puan türü bulunmamaktadır. TYT puan türünün 200 puan üzerinde almak koşulu ile geçerlilik süresi 2 (iki) yıldır fakat YKS puan türleri sadece 1 (bir) sene kullanılmaktadır. Yani dolaylı yoldan cevap verirsek AYT geçerlilik süresi 1 yıldır.

Tüm bu konularda merak ettiklerinizi sormak isterseniz sizlere uzman kadrosu ile hizmet veren tercihini yap forum sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Forum sayfalarına ulaşmak için:

► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yukarıda bahsettiğimiz ve daha fazla detaya bakabileceğiniz 2019 YKS Başvuru Kılavuzu için:

► 2019 YKS BAŞVURU KILAVUZU

Ayrıca ÖSYM tarafından yayımlanan YKS, TYT, AYT hakkında sık sorulan soruların cevaplarını da aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.

► YKS, TYT, AYT HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

► 2019 PUAN HESAPLAMA ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.