kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ramazan'da YKS'ye Nasıl Çalışmalıyım, Kaç Saat Çalışmalıyım, Hangi Saatlerde Ders Çalışmalıyım?

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraçoğlu'nun yaptığı son açıklamaya göre üniversite yerleştirme sınavı YKS 'nin 27 Haziran ile 28 Haziran 2020 tarihlerinde yapılacağını duyurdu. TYT sınavı 27 Haziran'da ve AYT sınavı da 28 Haziran'da yapılacak. Bu açıklamanın ardından adaylar çalışma programlarını yenilemek zorunda kaldı. Bu dönemde öğrencilere, Ramazan'da YKS'ye nasıl çalışmalıyım, kaç saat çalışmalıyım ve hangi saatlerde ders çalışmalıyım? Sorularının cevabını vermekte bize düştü.

YKS
A+
A-

2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tarihleri yeniden öne çekildi. ÖSYM takviminde ilk olarak 20 Haziran ile 21 Haziran tarihlerinde yapılması planlanan sınav, covid-19 pandemic salgını nedeniyle 25 Temmuz ile 26 Temmuz tarihlerine ertelenmişti. Dün önce Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan tarafından sonrasında da YÖK tarafından covid-19 salgınında ülkemizin göstermiş olduğu başarılı süreç nedeniyle sınavı yeniden öne çekildiği açıklandı. Yapılan açıklamada sınavın 27 Haziran ile 28 Haziran 2020 tarihlerinde yapılmasına karar verildi. 2020 Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) 27 Haziran’da, Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) 28 Haziran’da yapılacak. Sınavı önce 1 ay ileri tarihe ertelenip, daha sonra öne çekilmesi öğrencilerin hoşuna gitmese de, tercih sürecinin aksamaması için böyle bir değişiklik yapıldığı belirtildi. Öğrenciler için sınava 80 gün varken, bu süre bir anda 50 güne düştü. Peki, şimdi ne olacak? Öğrenciler nasıl bir planlama yapacak? Ramazan Ayı içerisinde olduğumuz bu günlerde öğrencilerin bizlere sıklıkla sordukları sorular olan; Ramazan’da YKS ‘ye Nasıl Çalışmalıyım, Kaç Saat Çalışmalıyım, Hangi Saatlerde Ders Çalışmalıyım? sorularına cevap vermek istiyoruz.

Ramazan’da Nasıl Ders Çalışmalıyım?

On bir ayın sultanı olan Ramazan Ayı içerisinde ders çalışmak, verimsiz çalışma yaratacağı düşüncesinin aksine daha verimli bir dönem haline getirilebilir. Özellikle, oruçlarını ihtiva etmeye çalışan adaylar için bir çok alternatif programlar oluşturulabilir. Biz burada en uygun olan durumları ifade etmeye çalışacağız. Ramazan Ayında program yapmak daha kolaydır. Uyku süresi olabildiğince kısılabilir. Oruçlu geçirilen gün içerisinde daha az yorucu çalışmalar yapılırken, iftar saatinden sahur saatine kadar da konu çalışması yapılabilir. Bizlerin tavsiyesi, Ramazan Ayı boyunca uyku sürelerinin 6 saate düşürülmesidir. Uyku saatinin değişmesinden çok rahatsız olmayan adaylar için, en ideal uyku saatleri, sahur yapıldıktan sonra uykuya dalınan ve sabahları da 9 ile 10 arasında uyanılan saatlerdir. Gün içerisinde de özellikle iftara doğru bir kaç saat uyularak günün yorgunluğu da atılabilecektir.

Her şeyden önce deneme çözmek isteyen adayların bunu kafalarının ve midelerin dinç olduğu saatler olan sabah saatlerinde yapmalıdır. Haftada en az 1 en çok 3 olmak üzere, sabahları deneme çözülmelidir. Deneme çözülmeyen günlerde, güne paragraf soruları ve matematik problem soruları çözülerek başlanmalıdır. Daha sonra günlük çözülmesi gereken sayıda test çözülmelidir. Oruç tutulan saatler içerisinde konu çalışması yapılmamalı, bu saatler genel olarak test çözmeye ayrılmamalıdır. Çok zor olan sorularla aşırı meşgul olunmamalı ve bu sorular iftar sonrasına bırakılmalıdır. Bunun dışında gün içerisinde yapılacak doğru hamlelerden bir tanesi zaman zaman kitap okumasının yapılmasıdır. Adaylar gün içerisinde yarım saatte olsa kitap okumayı ihmal etmemelidir.

Ramazan’da Kaç Saat Ders Çalışmalıyım?

Ramazan’da ders çalışma süresi en az 7 saat olmalıdır. Bu süre 10 saate kadar çıkarılabilir. Günün yorgun ve bitkin geçmesi gereken saatleri akşam 18:00 ile 21:00 arasındadır. Bir de sahur yemeğinin yenilmesi ve uyku süresi olan 03:00 ile 09:00 veya 10:00 arasıdır. Yani, bir öğrencinin çalışma adına hiç bir şey yapamayacağı toplam süre 10 ile 11 saat arasındadır. Geriye 13 ile 14 saat arasında bir süre kalmaktadır. Bu sürenin yarısını dahi verimli geçiren bir öğrenci minimum 6 buçuk saat ders çalışmış olacaktır. Bu nedenle ramazan ayı, ders çalışma noktasında daha verimsiz bir durum oluşturacağı düşünülse de bunun aksini yaratmak pekala mümkündür. Bu nedenle sınava 52 günün kaldığı bu günden itibaren yapmanız gereken formül basittir arkadaşlar. Kendinizi sıkı bir adaptasyon sürecine hazırlayın ve motivasyonunuzu yüksek tutun.

Ramazan’da Hangi Saatlerde Çalışmalıyım?

Ramazan’da oruç tuttuğunuz günleri iki bölüme ayırmalısınız. Bunlar, oruçlu geçiren süreler ve oruçlu olunmayan süreler. Ülkemizde buna dair sürelere baktığımızda; 03:30 ile 20:00 arası oruç tutulan süreler, 20:00 ile 03:30 arası da oruçlu olunmayan süreler. Görüldüğü üzere, oruç tuttuğumuz süreler günün büyük bölümünü kapsamaktadır. Bu yıl ülkemizde yaklaşık 16 saat oruç tutulmaktadır. O halde, dinlenmek ve ders çalışmak dışında yapacağımız diğer aktiviteleri bu saatlerde yapmalıyız. Özellikle uyku zamanlarını bu saatler içerisinde gerçekleştirmeliyiz. Dikkatimizi yoğunlaşacağı zamanlar, oruçlu olmadığımız zamanlar olmalıdır. Konu çalışmalarını veya tekrarlarını oruçlu olmadığımız zamanlara bırakmalıyız. Bizim için günün en verimli saatleri akşam 21:00 ile 03:00 arası olmalıdır. Elimizdeki bu 6 saati olabildiğince verimli değerlendirmeliyiz. Konu tekrarlarını bu saatte yapmalıyız, zor soru tipleriyle bu saatlerde uğraşmalıyız. Ciddi bir motivasyon gerektiren geometri sorularının çözümü bu saatlerde yapmalıyız. Fizik ve Kimya derslerinin ağır konularını bu saatler arasında çalışmalıyız. Bu saat dışında oruçlu olarak geçirdiğimiz saatler olan, 09:00 veya 10:00 ile 18:00 arasını ise daha çok test çözmeye, deneme çözmeye, kitap okumaya, dinlenmeye ve eğlenmeye ayırmalıyız. Film izlemek için, dışarı çıkmak için bu saatleri kullanmalıyız. İftara az bir sürenin kaldığı saatlerde de bir kaç saatte olsa dinlenmeliyiz. Bu saatlerde uyuyamayacak olsak bile gözlerimizi dinlendirmek için bir yere uzanmalıyız.

Arkadaşlar yukarıda belirtmiş olduğumuz önerileri dikkate alarak kendinize bir program oluşturursanız, Ramazan Ayı içerisinde yaşayabileceğiniz dezavantajı avantaja çevirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken ciddi bir motivasyon, sistemli bir duruş ve adam akıllı bir programda ısrarcı olmak. Hepinize başarılı bir yıl olmasını dileyerek yazımızı sonlandıralım.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.