kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sınava Son 3 Ay Kala TYT Net Hedefi Koyanlar İçin Net Arttırma Önerileri

Üniversiteye giriş sınavı YKS için geri sayım başladı. Son 3 ay kalan sınavda netleri arttırmak için neler yapılmalıdır? TYT net hedefi koyanlar için net arttırma önerileri haberimizde…

YKS
A+
A-

Üniversite yerleştirme sınavının ilk ayağı olan Temel Yeterlilik Sınavına üç aylık bir zaman kaldı. Yoğun şekilde çalışmalarına devam eden adaylar, YKS puanlarına ciddi etkisi olan TYT’de olabildiğince yüksek net yapmayı hedefliyor. Alan Yeterlilik Testi için çok fazla hazırlık yapmayan da gözlerini Temel Yeterlilik Testine dikmiş durumdalar. Biz de bütün bu süreci stresiyle, üzüntüsüyle ve ümit içinde bekleyen arkadaşlarımız için yapılabilecek son hamleleri açıklamak istedik. TYT’de net hedefi olanlar sınava 3 ay kala netlerini nasıl arttırırılar? Bu andan sonra kişisel olarak neler yapıldığında TYT’de hedeflenen netlere nasıl ulaşılır?

Bildiğiniz üzere üniversiteye giriş sınavı olan Yükseköğretim Kurumları Sınavının ilk ayağı Temel Yeterlilik Sınavıdır. Bu sınavda adaylara dört bölüm üzerinde toplam 120 test soru sorulmaktadır. Türkçe 40 soru, temel matematik 40 soru, sosyal bilimler 20 soru ve fen bilimleri 20 sorudan oluşmaktadır. Bu testlerde adayların büyük bölümünün doğru yapacağı en az %30 oranında sorular sorulmaktadır. Yani 120 sorunun TYT’de 36 soruluk bölüm, sınava son 3 ay kala başlayanların dahi yapabilecekleri zorluktadır. Bunun yanı sıra orta zorlukta sorulan soru sayısı da sınavdaki soru sayısının %40’ını oluşturmaktadır. Orta zorlukta yöneltilen soru sayısı da 48 sorudan oluşmaktadır. En üstte ise sınava ciddi şekilde hazırlanan adayların yapabildikleri çok zor sorulardan oluşan bölüm yer almaktadır. Sınavın %30’unu oluşturan bu alandaki soru sayısı ise 36 olarak hesaplanmaktadır.

 

Dolayısıyla bizim yazımız devamında belirteceğimiz hamleler kategorilere ayrılarak değerlendirilmelidir. Yani, eğer siz TYT denemelerinde 36 doğru yapamıyorsanız hedefinizi 36 doğru ve üzeri olarak belirlemelisiniz. Aynı şekilde 36 doğruyu şu anda yapan ancak hedefi 80 ve üzeri doğru olanlarda ona göre hamlelerini yapmalıdır. Sınavın çok zor sorularını yapma hedefi olanlar içinse çok fazla bir hamle önerisi sunmaya gerek yok. Onların tek ihtiyacı olan şey, biraz daha düzenli ve daha fazla zaman ayırarak çalışmaktır.

 TYT Hedefi 36 Net ile 50 Net Arasında Olanlara Öneriler

TYT sınavında 36 net ile 50 net arasında yapmak isteyenler için en önemli kısım Türkçe ve Sosyal Bilimler testlerinde soruların 60 soru olarak bilinse de asıl kritik olan temel matematik ve fen bilimlerinde yapılması gereken netlerdir. Sakın şöyle düşünmeyin matematikten 8 soru ile uğraşacağıma veya fen bilimlerinden 4 soru ile uğraşacağıma oturur sosyal bilimler testlerine çalışırım. Arkadaşlar bu düşünce sizleri sınavda kolay gelecek olan temel matematik ve fen bilimler alanındaki soruları yapmaktan alıkoyacaktır. Bugünden itibaren yapmanız gereken hamleler şöyledir:

Öncelikle temel matematik ve fen bilimleri derslerinden belirli sayıda konuyu çalışmak üzere gözünüze kestirdiğiniz yani sorularını yapabileceğinize inandığınız konular belirleyin. Temel matematik dersi için; Doğal sayılar, basamak değerleri, üslü sayılar, köklü sayılar, rasyonel sayılar gibi. Burada belirlediğiniz konu sayısı 10 taneyi geçmesin. Daha sonra bu konuları çevrenizdekilere, öğretmenlerinize veya arkadaşlarınıza hiç gocunmadan sürekli olarak anlattırın. Sadece soru tiplerini öğrenmeniz bile çok farklı kapılar açacaktır. Oturun saatlerce bu testlerden sorular çözün demeyeceğim. Elinizdeki kaynaklardan seçtiğiniz bu on konuyla ilgili bütün soruları çözmeye çalışın, elbette hepsini çözemeyeceksiniz. O halde ne yapacaksınız? Yine bir biline bu konularla ilgili yapamadıklarınızı boş bir kağıda yaptıracaksınız. Neden boş kağıda yaptıracaksınız, kitap üzerine değil? Çünkü daha sonra eve gidip arkadaşınızın çözdüğü soruyu kendiniz çözmeye çalışacaksınız. Ne zaman o tip soruyu anlayarak çözdüğünüze kanaat getirirsiniz işte o zaman başka konulara geçebilirsiniz.

 

Aynı zamanda Türkçe ve Sosyal Bilimler içinde gösterdiğimiz olduğunuz çalışmaya kaldığınız yerden devam edeceksiniz. O kısımlar sizin kaleleriniz. O kısımlardan en az 35 net ve üzerinde yapmanız elzem derecede önem taşımaktadır.

TYT Hedefi 50 Net İle 80 Net Arasında Olanlara Öneriler

Bu kişilerin tek eksikleri konuları anlamıyor olmak değildir. En büyük eksikleri kendileriyle, yaşamlarıyla alakalıdır. Ders çalışmaktan çabuk sıkılmaları en büyük handikapları olarak gözükmektedir. Ders esnasında telefon, televizyon ve PC gibi elektronik aletlerine çok çabuk dalmaktadırlar. Kafaları dersten başka şeylerle meşgul olmaktadır. Yani TYT denemelerinde 50 nete ulaşan bir kişinin artık bahanesinin kalmadığı aylara geldik. Sınava 3 ay kala bu kişilerin artık son şansı. Ya sınavdan yine 50 net civarında ayrılacaklar ya da şu 3 ayı adam akıllı geçirip 80 net ve üzerinde yapacaklar. Bu kişilere önerilere geçecek olursak, en önemli önerimiz zamanlarını verimli kullanacak ve ısrar edecekleri bir program hazırlamalılar. Nasıl bir program olmalı? Şöyle bir program olmalıdır. Her insan günde kaç saat çalıştığında verimli olduğunun bilincindedir. Kimi buna 3 saat der kimi 8 saat der. Şu dönemde bir YKS öğrencisi için en ideal çalışma saati 3 saatten az olmamak üzere günlük çalışmaktır. Arkadaşlar gerekirse kronometre ile saat tutun ama şu dakikadan sonra 3 saatin altında ders çalışan kişinin bu sınavda başarılı olma şansı düşüktür. Sınavda çakılmak istemiyorsanız dikkatinizi dağıtacak şeylerden şu dönemde kurtulun. En az 3 saat çalışmaya konsantre olun ve 3 saatin altında çalıştığınız günlerde de vicdanınız rahat etmesin. Yapacağınız en iyi hamle, zaman ayarlı ders çalışma şeklinde olacaktır.

TYT Hedefi 80 Net ve Üzerinde Olanlara Hamleler

ÖSYM tarafından YKS uygulamasına geçildiğinden beri iyi puan almayı hedefleyen öğrencilerin yapmak istedikleri en az TYT neti 80 net ve üzerindedir. Şu dönem itibariyle bu netlere ulaşan veya bu netlere ulaşması muhtemel olan kişilere öneri ve tavsiyede bulunmak abeste iştigaldir. Burada tek yapabileceğim öneri, hiçbir dersi ve konuyu hafife almadan çalışmalarını sürdürmeleri şeklinde olacaktır. Özellikle denemelerde sürekli olarak aynı konudan yapamadıkları soruların olması durumunda bu konuları tekrar etmelerini önerebilirim. Bir de hiç şaşmaz önerim olan denemelerde yapamadıkları soruları bir bilene yaptırmaları meselesidir. Yani denemelerde yapamadığınız soruları muhakkak bir biline çözdürün. Es geçmeden, arkanızda soru tipi eksiği bırakmadan yolunuza devam edin.

TYT’de hedeflenen netlere nasıl ulaşılır?

Orta zorlukta yöneltilen soru sayısı da 48 sorudan oluşmaktadır. En üstte ise sınava ciddi şekilde hazırlanan adayların yapabildikleri çok zor sorulardan oluşan bölüm yer almaktadır. Sınavın %30’unu oluşturan bu alandaki soru sayısı ise 36 olarak hesaplanmaktadır. Dolayısıyla bizim yazımız devamında belirteceğimiz hamleler kategorilere ayrılarak değerlendirilmelidir. Yani, eğer siz TYT denemelerinde 36 doğru yapamıyorsanız hedefinizi 36 doğru ve üzeri olarak belirlemelisiniz. Aynı şekilde 36 doğruyu şu anda yapan ancak hedefi 80 ve üzeri doğru olanlarda ona göre hamlelerini yapmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.