kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

TYT Netlerini Arttırmak İçin Yapılacak Son Hamleler

Temel Yeterlilik Testi sınavında netleri arttırmak için neler yapılmalıdır? TYT netlerini arttırmak için yapılacak son hamleler nelerdir? TYT sınavı için çalışmaların yoğun şekilde devam ettiği şu süreçte sizlere sunacağımız son hamleleri yerine getirdiğinizde netleriniz muhakkak artacaktır. Yazımız devamında çok sıkı çalışma yapamayan arkadaşlarımızın bile tyt sınavı netlerini arttıracak hamlelere yer vermeye özen gösterdik.

YKS
A+
A-

TYT sınavına girecek olan adayların ders çalışırken sınava yönelik hamleleri çok önemlidir. Bunlardan ilki de TYT netlerini arttırmak için yapılacak olan son hamlelerdir. Peki bu son hamleler nelerdir gelin birlikte bakalım…

Temel Yeterlilik Testi, Yükseköğretim Kurumları Sınavı için uygulanacak ilk sınavdır. Bu sınav içerisinde adaylara 120 soru sorulacaktır. Bu sınavda yer alan soruların büyük bölümü sayısal ve sözel mantık içeren muhakeme yeteneğini ön plana çıkaran soru tiplerinden oluşacaktır. TYT matematik sorularında da görüleceği üzere, ÖSYM tarafından yapılan bu sınavın soru tipleri, geçmiş sınavlarda yer alan soru tiplerine göre oldukça değişmiştir. Bizde bu yazımızda TYT sınavına katılacak arkadaşlarımızın netlerini arttırmak için yapılacak son hamleler üzerinde durmak istiyoruz. Bu hamlelere dikkat edecek bütün arkadaşlarımızın netlerini arttıracağını düşünüyoruz.

TYT Netlerini Arttırmak İçin Yapılacak Son Hamleler

TYT sınavında toplam 120 soru yer almaktadır. Bilindiği üzere bu sorulardan 40 tanesi matematik ve 20 tanesi de fen bilimleri sorusudur. Yani, sınava eşit ağırlık veya sosyal bilimler mezunu olarak katılan arkadaşlarımız tarafından bu 60 soruyu çözmek çok kolay değildir. Özellikle, TYT fen bilimleri sorularının neredeyse hiç biri bu arkadaşlarımız tarafından yapılmayacaktır. O halde, sınava eşit ağırlık ve sosyal bilimler mezunu olarak girecek olan kişiler kalan 60 soruya odaklanmalıdır. Bu nedenle, ilk etapta bu 60 soru için neler yapılması gerektiğine değinelim.

Türkçe için her gün istisnasız en az bir paragraf testi çözülmelidir. Paragraf testleri, paragraf soru tiplerine alışkanlığımız arttıkça daha rahat yapılır hale gelecektir. Her gün sıkılmadan paragraf sorusu çözmeye devam edersek bunun karşılığını fazlasıyla alırız. İyi paragraf sorusu çözüyorum diyen kişilerin bile sınav sonrası hayıflanmalarına sebep olacak, yanlış yapacakları 3-4 soruyu kurtarmalarının tek yolu her gün paragraf sorusu çözmelerinde gizlidir.

Türkçe için her gün istisnasız en az bir dil bilgisi testi çözülmelidir. Özellikle, her sene kesin soru olarak gelen, cümlenin öğeleri, noktalama işaretleri, anlatım bozukluğu ve sözcük türleri konularından çözmek önem arz etmektedir. Bu konulardan soru kaçırmayacak şekilde sınava hazırlanmak, en az 3 net kazandıracaktır.

Coğrafya dersi için kesinlikle harita çalışması yapılmalıdır. Bir Türkiye haritası üzerinden hangi bölgelerde hangi iklim türleri yaşanır, hangi illerde hangi tarım ve hayvancılık türü yapılır, sanayi, maden ve hizmet sektörlerinde hangi illerde neler yapılır gibi soruları harita üzerinden çalışmak gerekir. Dağlar, ovalar, göller ve akarsular içinde aynı şekilde harita çalışması yapmak sizin sınavda en az 2 neti daha fazladan yapmanızı sağlayacaktır.

Tarih dersi için bol okuma yapılmalıdır. Elinizdeki notları döne döne tekrar tekrar okumalısınız. Özellikle, Cumhuriyet Dönemi öncesi yüzyıl ile Cumhuriyet Dönemi gelişmeleri çok iyi bilinmelidir. 1808 – 1960 yılları kapsayan tarih bilgisi sayesinde soruların büyük bölümü doğru olarak cevaplandırılacaktır. Nitekim her yıl tarih sorularının büyük bölümü buradan gelmektedir.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bize göre sınavın en can alıcı kısmını oluşturmaktadır. Kesinlikle, din bilginize güvenerek sınava girmemelisiniz. Geçen yıl özellikle eski mezunların en çok yanlış yaptıkları bölüm burasıdır. Bu bölümden okumalarınızı tam ve eksiksiz yapmak zorundasınız. Gerekirse bazı tanımları yazarak çalışmalısınız. Sınavda sizlere keşke şunlara baksaydım bu yanlışlar olmazdı dediğiniz olacak bölüm burasıdır. Şunu da ifade edelim: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisinden çıkan 5 sorunun TYT puanına etkisi 18 puandır. Yani, bu da yaklaşık 6 matematik sorusuna denk gelmektedir. Dolayısıyla bazı arkadaşlarımız şunu düşünmek zorundadır: Madem matematik sorularını doğru yapmam kolay değil o halde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konularını çok iyi ve eksiksiz çalışmalıyım.

ÖSYM sonuçları ile aynı puanı çıkaran TYT Puan Hesaplama Robotumuzu Tıklayınız.

Şimdi bunları konuştuktan sonra biraz da matematik ve fen bilimleri derslerinde yapılacaklara göz atalım. Sınavda sorulacak 60 soru, yani sınavın yarısı burada yer almaktadır. Matematik ve fen bilimleri dersleri için netlerimizi nasıl arttırırız?

Matematik konularında netleri arttırmak için yapılacak ilk şey: TYT sınavında ÖSYM’nin soru dağılımını nasıl ayarladığını iyi bilmekten geçmektedir. ÖSYM, son yıllarda matematik sorularının büyük bölümünü problem konuları ile iç içe şekilde sormaktadır. TYT matematik konularına göz attığımızda göreceğimiz en önemli şey: Soruların her birinin bir problem mantığıyla kurgulanmasıdır. Her ne kadar sınavda 10 ile 12 arasında problem sorusu çıkıyor gibi görülse de aslında her soruda problem mantığı güdülmektedir. O halde, matematik için elimizde ne kadar kaynak varsa tamamının problem sorularını çözmeliyiz. Sürekli olarak problem soruları ile haşır neşir olmalıyız. Yapamadığımız sorularında bir yapabilene muhakkak yaptırmalıyız.

Fen Bilimleri dersi içinde en belirleyici bölüm: Biyoloji dersi olmaktadır. Fen mezunlarının büyük bölümü, kimya ve fizik dersinde sıkıntı yaşamaz iken, biraz ezber gerektiren biyoloji dersinde ciddi problemler yaşanmaktadır. O halde, fen bilimleri dersinde biyoloji için özel çalışma yapmak zorundayız. Tıpkı, tarih dersinde söylediğimiz gibi biyoloji içinde bol okuma yapmak bizi en az 2 yanlış cevaptan kurtaracaktır. Fizik konularından gelen soruların fen mezunlarının kalesi olduğunu hesaba katacak olursak, kimya dersi içinde ağırlığın son konulara odaklanmak ve buradaki eksiklerimizi tamamlamak olduğuna da dikkat etmeliyiz.

  • ÖSYM sonuçları ile aynı puanı çıkaran YKS Puan Hesaplama Robotumuz İçin Tıklayınız.

  • TYT Matematik soru ve çözümleri için TIKLAYINIZ.

  • TYT Matematik konuları ve soru dağılımı için TIKLAYINIZ.

Yorumlar

  1. fatma kırmızı Avatar fatma kırmızı dedi ki:

    Kazanamam 5 yıl beklemem gerek