kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

TYT Puan Türünden 300 320 Arası Puanlarla Hangi Bölümler Tercih Edilebilir?

​​​​​​​2019 TYT puan türünden 300 ile nerelere girilir, TYT’den 310 ile hangi bölümleri tercih etmeliyim, TYT puan türünden 320 puan ile nereler gelir, TYT’den 300 320 arası puanlar geçen yıla göre hangi puana denk geliyor, puanlar yükselecek mi, bu aralıktaki sıralamalar kaç binlerdedir gibi soruların cevaplarını yazımızın içinde bulabilirsiniz.

YKS
A+
A-

Adaylar üniversite sınavını arkalarında bıraktı, puanlarını elde etti ve şimdi üniversite adayları için daha zorlu bir süreç yaşanacak. 23 Temmuz-29 Temmuz 2019 arasındaki tarihlerde gerçekleşecek olan tercih sürecinde adayların akıllarında birçok soru bulunacak. İstediğim bölüme girebilir miyim, hangi bölüme girmeliyim, puanım hangi bölümlere yetecek bu sorulardan birkaç tanesi. Biz tercihiniyap editörleri olarak bu süreçte üniversite adayı bireylere yardımcı olmaya çalışacağız. Bu yazımızda TYT puan türünden 300 ila 320 arasında puan almış bir adayın hangi bölümleri yazabileceğini anlatmaya çalışacağız.

2019 TYT PUAN TÜRÜNDEN 300 320 ARASI ALMIŞ ADAYLAR HANGİ BÖLÜMLERİ TERCİH EDEBİLİR?

Yazımıza ilk önce bazı değerlendirmeleri belirterek ve tercih noktasında size yol gösterecek listeleri hangi değerleri ölçek alarak oluşturduğumuzu yazarak başlangıç yapalım.

Bu yıl sistem değişikliğinin, puan türlerinde yapılan değişikliğin ikinci yılı, bazı taşlar yerine oturduğu ve sınavın da durumu göz önünde bulundurulunca puanlarda birtakım yükselmeler olacağını söylemek yanlış olmayacaktır fakat doğrusunu söylemek gerekirse bu yükselme TYT puan türünü çok da etkilememiş durumda. Belki puan türünün 2 yıl geçerli olmasından belki de buradaki soruların diğerlerine göre kolay olmasından kaynaklı olarak TYT puan türleri kabaca aynı yerinde kalmış gibi görünüyor ama yeni açılan üniversiteler, bölümler ve meslek yüksekokullarını devreye soktuğumuzda bir takım düşüşler yaşanabileceğini öngörmek de yanlış olmayacaktır.

Adayların puan ile ilgili düştükleri en büyük hata da sıralamadan ziyade puana odaklanmalarıdır. Bu noktada biz puanları da işleyecek olsak da merkeze yine sıralamaları alacağız. Size kabaca bir aralık ve bu aralığa göre bölüm listeleri çıkarmaya çalışacağız. Bu noktada da geçen yılın puanları ile bu yılın puanlarını ve denk geldikleri sıralamaları bu aralık için karşılaştırarak açıklamaya başlayalım.

Bu yıl yani 2019 yılında gerçekleşen sınavda TYT puan türünden 300 almış bir adayın puanı geçen yılki 299 puana denk gelmektedir. 1 puan gibi küçük bir oynamanın olduğu bu puanın denk geldiği sıralama yaklaşık olarak 405 bindir.

2019 TYT puan türünden 310 almış bir adayın puanı da geçen yıl 309 almış bir adayın puanına denk gelmektedir. Bu puanın sıralaması da 345 bine denk gelmektedir.

Son olarak bu sene 320 TYT puanına sahip olan bir adayın geçen yılla kıyasladığımızda denk geldiği yer 319 puandır. Yine bu puana denk gelen sıralama da 300 bindir.

Özetleyecek olursak TYT puan türünden 300 ve 320 arası bir puan almış adayın tercih listesinde yapması gereken 300 bin ila 400 bin arası sıralamalara sahip bölümleri yazmasıdır. Bu kabaca verilmiş bir aralıktır, tabi ki 300 bininci adayın en fazla 350 bininci sırayı yazması yeterli olacaktır, bu aralıktaki adayların durumunda da iyi üniversitelerin bazı bölümleri ile ortalama üniversitelerin iyi bölümleri gelebilmektedir, buna göre hareket etmeniz iyi olacaktır.

Bu yorumlarımızdan sonra bölüm listesi oluşturmadan önce tercih listenizde izlemeniz gereken bir stratejiye de değinmenin faydalı olacağını düşünüyoruz. Yeni açılan bölümler vs. ile sıralamalarda muhakkak bir değişiklik olacaktır fakat bunu nokta atışı tahmin etmek zor olacaktır. Bu yüzden sizler tercih listesi oluştururken listenizin ilk başlarına kendi sıralamanızdan daha iyi ve gelmez gözüyle baktığınız bölümleri 50 binlik bir fark ile yazın, orta kısımları sıralamanızın çevresindeki bölümler ile doldurun ve altlara da eğer açıkta kalmak istemiyorum diyorsanız 20-30 bin sıralama daha aşağıdaki bölümleri yazın.

TYT PUAN TÜRÜNDEN 300 BİN İLA 400 BİN ARASINDAKİ BİR SIRALAMA İLE HANGİ BÖLÜMLERE GİRİLEBİLİR?

Tercih yaparken adaylar farklı farklı isteklerde bulunabilmektedirler. Bölümün iş olanağı fazla olsun, bölüm benim seveceğim bölüm olsun, vakfa bağlı üniversite olsun, devlet üniversitesi olsun, kendimi geliştirebileceğim bir bölüm olsun gibi pek çok farklı istek ile karşılaşılabilmektedir. Biz listemizde bunların hepsine ayrı ayrı değinemeyeceğiz fakat sizler için en genel şekliyle bir liste oluşturmaya çalışacağız. Bu listelere baktıktan sonra aklınızda bir soru olursa veya tercih konusunda farklı bir destek almak isterseniz FORUM.TERCİHİNİYAP.NET adresini ziyaret edebilirsiniz.

Önereceğimiz bölümleri devlet ve vakıf üniversiteleri olarak ikiye böldük çünkü herkes özel üniversiteye gitmek istemeyebilir ve o sıralamada bazı bölümler devlet üniversitelerinde bulunmayabilir, özel üniversite yazabilecek adaylara da fikir versin istedik. Bunun dışında da daha önce kaleme almış olduğumuz en iyi 2 yıllık bölümler yazımızdan da faydalanarak bu listeleri oluşturduk. Bölümleri hangi kriterleri göz önünde bulundurarak listeye aldığımız o yazımızda bulunmaktadır. İlgili yazıya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

TYT PUAN TÜRÜNDEN 300 İLA 320 PUAN ARASINDAKİ ADAYLARIN TERCİH EDEBİLECEKLERİ DEVLET ÜNİVERSİTESİ BÖLÜMLERİ

  • Adalet
  • Ağız ve Diş Sağlığı
  • Ameliyathane Hizmetleri
  • Anestezi
  • Aşçılık
  • Bilgisayar Programcılığı
  • Çocuk Gelişimi
  • Diş Protez Teknolojisi
  • Diyaliz
  • Eczane Hizmetleri
  • Elektronörofizyoloji
  • Fizyoterapi
  • Grafik Tasarımı
  • İlk ve Acil Yardım
  • İnşaat Teknolojisi
  • Makine
  • Mekatronik
  • Odyometri
  • Ortopedik Protez ve Ortez
  • Otomotiv Teknolojisi
  • Otopsi Yardımcılığı
  • Radyoterapi
  • Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
  • Tıbbi Görüntüleme Teknikleri
  • Tıbbi Laboratuvar Teknikleri
  • Uçak Teknolojisi

TYT PUAN TÜRÜNDEN 300 İLA 320 PUAN ARASINDAKİ ADAYLARIN TERCİH EDEBİLECEKLERİ VAKIF ÜNİVERSİTESİ BÖLÜMLERİ

Yukarıdaki bölümlerin tamamı gerek tam burslu, gerek %50, %25, %75 burslu olmak üzere vakıf üniversitelerinde de bulunmaktadır.

Bu bölümlerin neredeyse hepsi bu sıralama aralığındaki bölümlerdir. Eğer ben daha iyi bir üniversitede veya kendi istediğim bölümde okumak istiyorum diyorsanız bir sene daha hazırlanmaktan korkmayın ama gerçekten hazırlanın. Her şey hak ettiğiniz gibi olsun.

Yazımıza baktıktan sonra aklınıza takılan sorular var ise veya tercihler konusunda destek almak isterseniz deneyimli yöneticilerin ve üyelerin bulunduğu TERCİHİNİ YAP FORUM sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

* Yukarıda yer verdiğimiz sıralama sayıları ortaflama olarak verilmiştir, küçük sapmalar olabilir. Bunun dışında öneriler de tamamen tecrübeye dayalı kişisel yorumlardır. Sadece size fikir vermesi amacıyla derlenmiştir.

** Burada yazdığımız bölümler dışında ayrıca kendinize alternatif olarak PMYO’ları yani polis olma yolunda eğitim alacağınız polis meslek yüksekokullarını veya BESYO bölümleri olan beden eğitimi öğretmenliği, antrenörlük gibi bölümleri hedef olarak koyabilirsiniz. Bu alternatifler için yeterli puan şartını yerine getirdikten sonra yetenek sınavlarına girmeniz gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.