kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

YKS Nedir? Yükseköğretim Kurumları Sınavı Hakkında Genel Bilgiler

YKS nedir, YKS’nin açılımı nedir, yükseköğretim kurumları sınavı hangi derslerden oluşur, YKS kaç dakika ve kaç soru, yükseköğretim kurumları sınavına kimler girebilir gibi YKS hakkında genel bilgileri derlediğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

YKS
A+
A-

Üniversiteye girmek genç bireylerin hayalidir. Bir üniversite okumak, bitirmek, güzel bir kariyer sahibi olmak her zaman herkesi cezbedebilen bir şey olarak karşımıza çıkmaktadır. Biz bugün size Türkiye’de üniversite okumanın basamaklarından bir tanesi olan YKS yani yükseköğretim kurumları sınavı hakkında bilgiler vermeye ve aklınıza en çok takılan soruları cevaplandırmaya çalışacağız.

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI NEDİR? YKS AÇILIMI NEDİR?

Aslında başlıktan da anlaşılacağı üzere YKS’nin açılımı yükseköğretim kurumları sınavıdır. Peki nedir bu sınav?

Yükseköğretim kurumları sınavı ölçme, seçme ve yerleştirme merkezi (ÖSYM) adını taşıyan ve Türkiye’de yapılan neredeyse bütün merkezi sınavların yürütmesini yapan kurum tarafından düzenlenen bir üniversiteye giriş sınavıdır. Bu sınav aracılığıyla Türkiye’de üniversite okumak isteyen adaylar yine Türkiye’de bulunan devlet üniversitelerinin ve vakıf yani özel üniversitelerin 2 ve 4 yıllık bölümlerine kayıt yaptırabilmektedir. Fakat yeterli puanı almak koşulu ile.

Yeterli puan konusu da her yıl yapılan sınav sonucu yeniden belirlenebilmektedir. Fakat sizler için fikir verici olması maksadıyla biz 2019 taban puanlarını buraya ekleyelim.

► 4 YILLIK ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİNİN 2019 TABAN PUANLARI

► 2 YILLIK ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİNİN 2019 TABAN PUANLARI

YKS hakkında bu genel bilgilerden sonra gelelim diğer sorulara ve konulara.

YKS’YE KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

Yükseköğretim kurumları sınavına lise veya dengi okul mezunu veya lise veya dengi okulların son sınıfında olan her birey başvuru yapabilir ve sınava girerek üniversite kazanma hakkı elde edebilir. Bu sınav sonucuyla üniversite kazanmak için lise mezunu olmak dışında (okulların belirleyebildiği bazı özel koşul ve açıklamalar bölümünü ayrı tutarsak) hiçbir koşul bulunmamaktadır. Yaş sınırı, kilo, boy sınırı ve bunlar gibi aklınıza gelebilecek şartlar bazı bölümlere yerleşme dışında sınava girebilmek için bulunan şartlar arasında değildir.

YKS KAÇ SORU, YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI KAÇ DAKİKA?

Buna cevap vermeden önce bir iki konuda bilgi vermek gerekiyor. YKS dediğimiz sınav iki ayrı kısımdan oluşuyor, bunlardan bir tanesi TYT yani temel yeterlilik testi adını taşıyan kısım. Diğeri ise AYT yani alan yeterlilik testi adını taşıyan kısım. Bu iki kısım için daha detaylı bilgiler verdiğimiz yazılarımıza ulaşmak için:

►TYT NEDİR? TEMEL YETERLİLİK TESTİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

► AYT NEDİR? ALAN YETERLİLİK TESTİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Bunlara ek olarak bir de YDT yani yabancı dil testi bulunmaktadır. Bu konuda da daha fazla bilgi almak için:

► YDT NEDİR? YABANCI DİL TESTİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Bu bilgiler ışığında baktığımız zaman TYT isimli en temel bilgilerinizi ölçen sınav toplamda 120 sorudan oluşmaktadır. Bu 120 soru için verilen süre ise 135 dakikadır. AYT ise alanlara göre ayrılan bir test grubudur ve burada da toplam 160 soru bulunmaktadır. Bu 160 sorunun çözümü için de 180 dakika süre verilmektedir. Bunlara ek olarak YDT ise 80 sorudan oluşan bir sınavdır ve bunun için verilen süre de 120 dakikadır. Peki bu sorular hangi derslerden oluşmaktadır ve kimler hangi kısımlara odaklanacaktır şimdi bunlara bir bakalım.

YKS HANGİ DERSLERDEN OLUŞUR? HANGİ DERS KAÇ SORUDAN OLUŞUR?

YKS derslerini incelemek için yine TYT, AYT ve YDT diye ayırmak faydalı olacaktır.

TYT’nin 120 soruluk kısmı:

40 Soru Türkçe Testi

20 Soru Sosyal Bilimler Testi

40 Soru Temel Matematik Testi

20 Soru Fen Bilimleri Testi

şeklinde oluşturulmuştur.

AYT’nin 160 soruluk kısmı:

40 Soru Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi

40 Soru Sosyal Bilimler-2 Testi

40 Soru Matematik Testi

40 Soru Fen Bilimleri Testi

YDT’nin 80 soruluk kısmı ise Arapça, İngilizce, Almanca, Rusça ve Fransızca olan testlerden aday hangisini girmiş ise o alandan çıkmaktadır.

Bunlara ek olarak aşağıdaki görselde detaylı bir biçimde testleri ve hangi derslerden oluştuğunu görebilirsiniz.

tyt dersleri dagilimi

ayt ve ydt dersleri dagilimi

Ayrıca yine aşağıdaki görsellerde hangi puan türünden tercih yapacaksanız, istediğiniz bölüm hangi puan türü ile tercih edilebiliyorsa hangi testlere ağırlık vermeniz gerektiğini görebileceğiniz testlerin yüzdelik dağılımlarını bulabilir ve inceleyebilirsiniz.

tyt puan turu yuzdelik dagilimi

esit agirlik puan turu yuzdelik dagilimi

sayisal puan turu yuzdelik dagilimi

sozel puan turu yuzdelik dagilimi

dil puan turu yuzdelik dagilimi

YKS GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADAR?

YKS ile girilerek alınan YKS EA, YKS SÖZ, YKS SAY ve YKS DİL puan türlerinin geçerliliği bir (1) yıldır fakat bir istisna olarak TYT puan türünden 200 üzerinde almış bir aday koşullara uygunluk dahilinde bu puanı iki (2) yıl kullanabilir.

YKS, tercihler, bölümler, puanlar gibi tüm konularda merak ettiklerinizi sorabileceğiniz ve tecrübe sahibi üyeler ve yöneticilerin bulunduğu forum sayfalarımız için:

► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

ÖSYM’nin yayımladığı kılavuza bakarak daha detaylı bilgiler almak için:

► 2019 YKS KILAVUZU

Yine ÖSYM tarafından cevaplandırılan ve adayların aklında soru işaretlerini azaltmak için yayımladıkları sıkça sorulan sorular ve cevapları için:

► YKS HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.