kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

YKS Özel Koşul ve Açıklamalar Madde 233

​​​​​​​YKS kılavuzunda bulunan özel koşul ve açıklamalar içindeki madde 233 nedir, bk. 233 ne anlama gelmektedir, özel koşul ve açıklamalar ne içindir, tercih kılavuzu içinde yer alan özel koşul ve açıklamalar kaç kısımdır, var olan bu kısımların farkları nelerdir gibi soruların cevaplarına ve madde 233 ile ilgili açıklamaya yazımızı okuyarak ulaşabilirsiniz.

YKS
A+
A-

Üniversite bölümü tercihinde bulunmak sınava hazırlanmış üniversite adayları için sınava hazırlanmak kadar yorucu bir durumdur demek yanlış olmayacaktır. Adayların istedikleri bölüme yerleşip yerleşemeyecekleri ile ilgili soru işaretleri, tercih edilmesi düşünülen bölümün aday için uygun olup olmaması ile ilgili meraklar, gerekli şartları ve koşulları sağlıyor muyum sorusu, yerleşmeden önceki süreçte bölümün birçok anlamda belirsizliği gibi sorular, durumlar adayın tercihine etki ederek bireyi tedirgin edebilmektedir. Bu noktada doğru tercih yapmak için üniversite adayı şahısların YKS (yükseköğretim kurumları sınavı) ile alınan puanlardan sonra yapacağı tercih işlemleri hakkındaki bilgileri, üniversitelerin bölümlerini, benzer ve YKS ve üniversiteler ile ilişkili konuları bilmesi biraz da olsa bu konularda şahısları rahatlatabilmektedir.

Yukarıda bahsettiğimiz durumlara binaen YKS konusunda bilgi verme niyetiyle kaleme aldığımız yazıları hazırlayarak yayımlamaya devam ediyoruz. Bu bilgilendirmelerden bir tanesi olan özel şart ve açıklamalar konusunda yayımladığımız yazılarımız, adayların tercih edeceği bölümlere dair tercih edilmesi düşünülen üniversitelerin ya da YÖK’ün koyduğu kuralları içermesi açısından dikkate alınmalıdır.

YKS ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR MADDE 233 NEDİR? YKS ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR NEDİR?

YKS kılavuzlarında bulunan açıklamalar yukarıda da bahsettiğimiz üzere YÖK’ün veya yükseköğretim kurumlarının yani üniversitelerin koyduğu özel şartlar ve açıklamalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu açıklamalar, şartlar üniversite adayının tercih edeceği bölümleri tercih etmelerini sağlayabilecek özel bazı koşulları içermektedir. Bunlar ÖSYM’nin yayıma soktuğu YKS tercih kılavuzu içinde yer alan özel koşul ve açıklamalar bölümü içinde yer almakta olan iki ayrı kısımdan oluşmaktadır.

Birinci kısım ÖSYM’nin kendi elektronik veri tabanlarından aldığı ve adayın kişisel bilgileri (yaş, yerleşim yeri, boy vb.) ile ilişkili olarak ÖSYM’nin bilgisayar sistemi aracılığıyla kontrol edebildiği aday bilgileri ile alakalı koşul ve açıklamalardan oluşmaktayken; ikinci kısımsa adayların kendilerinin dikkate almak zorunda olabildiği, tercihlerini oluştururken bunlara göre hareket etmesi gereken koşul ve açıklamaları içermektedir.

Kılavuzda yer alan koşul ve açıklamalar özel üniversitelerin durumlarını, sıralamalar ile ilgili sınırlamaları (öğretmenlik, hukuk gibi programlarda bulunan en alt sınır), cinsiyet ile ilgili özel durumları(sadece erkek, sadece kadın aday başvuru yapabilir gibi), hazırlık sınıfı varlığını, yaş sınırını içeren konular ile alakalıdır. Bunlara dikkat etmek için tercih döneminden önce kılavuza genel olarak bakmayı ihmal etmeyiniz.

Bu koşul ve açıklamalar için yer alan madde 233 incelenecek olursa;

Bu programa alınacak öğrencilerin, devlet hastanelerinden veya üniversite hastanelerinden, sürücü belgesi almaya engel olmayan bir beden yapısı ve ruh sağlığına sahip olduklarını belgeleyen rapor almaları (Öğrencinin boy ve kilosunun sağlık kurulu raporunda belirtilmesi gerekmektedir.), program gereği 2. sınıfta araç kullanmalarının zorunlu olması nedeniyle 30 Eylül 2018 tarihi itibarıyla17 yaşını tamamlamış olmaları; erkek öğrencilerde 1.65 m’den, kız öğrencilerde 1.60 m’den kısa olmamak, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 fazla veya 15 noksan kilo ağırlığında olmak; kurtarma ve taşıma işlerinde iki kişilik bir ekipte çalışırken sedyedeki bir hastayı ekip arkadaşı ile birlikte taşıyabilecek beden ve fizik yeterliliğine sahip olmaları gerekmektedir.

açıklamasını içeren bir madde olarak karşımıza çıkmaktadır.

*Bahsedilen bilgiler ve özel koşullar, açıklamalar ve madde 233 ile ilgili bilgi ÖSYM’nin yayımladığı YKS tercih kılavuzu içinden toplanmıştır. Yapılabilecek değişikliklerde ÖSYM’ye ait internet sitesinde kurumun yapacağı son duyuru geçerli olacağından siteyi takip etmeye özen gösteriniz. Özel koşul ve açıklamaların bulunduğu kılavuza göz atabilmek için BURAYA TIKLAYARAK YÖNLENDİRİLEBİLİRSİNİZ

YKS, ÖSYM tarafından hazırlanan tüm sınavlar (KPSS, ALES vs.), üniversitelerin bölümleri, bölüm tercihleri ve tercihlerin özel şartları ve açıklamaları gibi konular hakkında merak ettiğiniz her konuda danışabileceğiniz, bu konularda paylaşımlar okuyabileceğiniz tecrübe sahibi yöneticilerin ve üyelerin bulunduğu TERCİHİNİ YAP FORUM sayfalarımız hizmetinizdedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.