kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

YKS Özel Koşul ve Açıklamalar Madde 5

YKS özel koşul ve açıklamalar madde 5 nedir, YKS özel koşul ve açıklamalar ne içindir gibi soruların cevapları ile madde 5 açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.

YKS
A+
A-

YKS özel koşul ve açıklamalar madde 5 nedir, YKS özel koşul ve açıklamalar ne içindir, YKS tercihlerinde kullanılan özel koşul ve açıklamaların içinde yer alan bk. 5 nedir, özel koşul ve açıklamalar kaç kısımdan oluşmaktadır, bu oluşturulan kısımların ayrılma nedenleri nelerdir gibi soruların cevaplarını sizler için derlemeye çalıştık. Yükseköğretim programlarının koşul ve açıklamaları içinde yer alan madde 5’in ve diğer soruların açıklamaları yazımızın içindedir. YKS

YKS yani yükseköğretim kurumları sınavı; adayların bir üniversiteye yerleşmek için yapacakları tercihlerde kullanılacak puanları almak için girdiği ve ÖSYM (ölçme, seçme ve yerleştirme merkezi) tarafından düzenlenen üniversiteye giriş sınavıdır. Üniversite öğrencisi olma adayları bu sınava girerek sözel, sayısal, eşit ağırlık, dil ve TYT (temel yeterlilik testi) puan türlerini alabilmektedir.

Adaylar aldıkları bu puan türleri ile ilişkili bölümleri tercih ederken yine ÖSYM tarafından düzenlenen kılavuzları inceleyerek tercih listesi oluşturmaktadır. Bu tercih listelerine 2 yıllık bölümleri yazacaklarTablo 3’ü, 4 yıllık bölümleri yazacak olanlar da Tablo 4’ü inceleyerek bölüm seçerler. Tablo 4 ve Tablo 3 içinde yer alan bölümlerin büyük bir kısmının yanında özel koşul ve açıklamalar için belirlenmiş bir bölüm bulunmaktadır. Bu sütunda yer alan numaralar o bölüme dair bazı özel durumları içermektedir.Bizler bu maddelere kolayca ulaşabilin diye sizin için bu yazıları düzenlemeye çalışıyoruz.

YKS ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR MADDE 5 NEDİR? YKS ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR NEDİR?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi özel koşul ve açıklamalar tercih etmeyi düşündüğünüz bölüm ile ilgili bazı durumlardır. Bu kimi zaman cinsiyet ve yaş ile ilgili bir durum olabilirken, kimi zaman burs kimi zaman da zorunlu hazırlık ile ilgili durumlar olabilmektedir.

YKS özel koşul ve açıklamalar iki kısımdan oluşmaktadır. 1.kısım, adayların tercihlerinden sonra AİS yani aday işlemleri sisteminde bulunan bilgileri ışığında bilgisayar sistemi tarafından kısmi olarak veya tamamıyla kontrol edilerek bireyin yerleştirmeye uygunluğunun belirlenmesini sağlayacak koşul ve açıklamaları içermektedir. 2. kısım ise ÖSYM’den ziyade başvurulacak kurumların dikkate alacağı ve kontrol edeceği, uygulayacağı koşul ve açıklamalardan oluşmaktadır. Koşul ve açıklamalar kılavuzu sistemin daha verimli işlemesi ve sizin inceleyebilmenizi ve rotanızı buna göre çizmenizi kolaylaştırması açısından bu şekilde ikiye ayrılmıştır.

YKS özel koşul ve açıklamalar kılavuzunda yer alan madde 5 ise;

Bk. 5 “Tıp programlarına programın yerleştirme puan türünde başarı sırası 50000. (50 bininci) sırada olan adayın yerleştirme puanının altında yerleştirme puanına sahip adaylar yerleştirilmeyecektir. Bu şartı sağlamayan adaylar ilgili programı tercih edemeyeceklerdir. Bu şartı sağlayamayan adayların tercih yapmış olsalar bile ilgili tercihleri yerleştirme işlemine alınmayacaktır. (Okul birincisi kontenjanları dahil)” açıklamasını içermektedir.

*Yukarıdaki bilgiler ÖSYM’nin 2018 yükseköğretim kurumları sınavı kılavuzlarından ve resmi web sitesinde yayımladığı içerikler üzerinden derlenmiştir. Yapılacak değişiklikler ve uygulamalar ile ilgili lütfen ÖSYM’nin resmi yollardan yapacağı duyuruları takip etmeyi ihmal etmeyiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.