kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

YKS Sözel Puan Türünden 320 350 Arası Puanlarla Hangi Bölümler Tercih Edilebilir?

​​​​​​​2019 YKS sözel puan türünden 320 ile nereler gelir, sözelden 330 ile hangi bölümleri tercih etmeliyim, YKS SÖZ puan türünden 340 puan ile nereleri tercih edebilirim, sözelden 320 350 arası puanlar geçen yıl için hangi puana denk geliyor, puanlarda yükselme olacak mı, bu puan aralığındaki sıralamalar kaç binlere denk gelmektedir gibi soruların cevaplarını yazımızın içinde bulabilirsiniz.

YKS
A+
A-

Üniversite sınavı bitti, öğrencilerin aldığı puanlar açıklandı ve adayların belki de hayatına etki edecek döneme girildi. 23 Temmuz-29 Temmuz 2019 tarihleri arasında yapacakları tercihlerde elde ettikleri puanlar ile hangi bölümleri yazmaları gerektiği, hangi bölümün kendilerine uygun olduğu, puanlarının istedikleri bölüme yetip yetmediği gibi sorulara cevap arayarak liste oluşturmaya çalışacaklar. Bizler tercihiniyap ekibi olarak elimizden geldiğince bu süreçte adaylara rehberlik etmeye ve onlara yol göstermeye çalışacağız. Bu yazımızda sizlere YKS sözel puan türünden 320 ila 350 arasında puana sahip adayların hangi bölümleri yazabileceklerini değerlendireceğiz.

2019 SÖZEL PUAN TÜRÜNDEN 320 350 ARASI ALMIŞ ADAYLAR NERELERİ YAZABİLİR?

Öncelikle bazı değerlendirmeleri kaleme alarak ve tercih için oluşturacağımız önerileri hangi kriterlere göre belirleyeceğimizi açıklayarak söze başlayalım.

Bu yıl puanlarda bir takım yükselmeler olacak, özellikle sözel puanda çok olmasa da olacak, bu çoğunuzun bildiği üzere ÖSYM sınavlarında gerçekleşebilen bir durum. Bazı yıllar soruların zorluğu, sistem değişikliği gibi nedenler ile puanlarda düşüş yaşanırken, bazı senelerde de tam tersi durumlar nedeniyle puanlar yükselebilmektedir. Aslında işin uzmanları her zaman puanlar yerine sıralamalara odaklanmanın doğru olduğunu dile getirmesine rağmen adayların bir kısmı yine de puanlara bakmaktadır. Bu yüzden de puanlarda sözel puan türünde nasıl bir değişiklik olacağını belirterek başlayalım.

Bu yıl 320 puan almış bir aday sıralama değerlerine bakacak olursak geçen yılın 310 puanına denk gelen bir sözel puanı elde etmiştir diyebiliriz. Yani geçen yıl 310 puan ile gelen bir bölüm bu yıl 320 puanla gelecek anlamını çıkartarak burada 10 puanlık bir yükselmenin olduğunu söyleyebiliriz. Burasına denk gelen sıralamanın ise yaklaşık olarak 170 bin olduğunu belirtmekte fayda var.

Bu yıl 330 puan almış bir aday yine sıralama değerleri üzerinden yola çıkarsak geçen yılın 318’ine denk gelen bir sözel puan elde etmiş diyebiliriz. Burada da 12 puanlık bir yükselme görünmektedir ve bu puana denk gelen sıralama da aşağı yukarı 140-145 bindir.

Bu sene 340 puan almış bir adayın da aynı mantıkla geçen yıla denk gelen puanı 328’dir. Buraya denk gelen sıralama yine aşağı yukarı bir değerle 105-108 bin civarına denk gelirken puanın da 12 puan yükseleceğini öngörebiliriz.

Son olarak 350 puan almış bir adayın da bu değerlendirmelere göre geçen yıla denk gelen puanını 338 olarak görebiliriz, yine 12 puanlık bir yükselme olacağını öngörerek sıralamanın değerinin de 80-83 bine denk geleceğini söyleyebiliriz.

Burayı özetlemek gerekirse sözel puandan 320 ila 350 puan arası almış bir adayın tercih listesini oluştururken 170 bini alt sınır 80 bini üst sınır almak üzere tercih yapması mantıklı olacaktır. Tabi ki buraya yeni açılan bölümler, fakülteler ve üniversiteler de eklenince sıralamalarda yine oynama gerçekleşecektir bu yüzden de ilk tercihleri biraz risk alarak, ortadaki tercihlerde standart aralığı yazarak ve son tercihlere de kesin gelecek yerleri yazmak tercih yapma noktasında izlenen klasik bir stratejidir. Peki gelelim şimdi asıl soruya, bu sıralama aralığında hangi bölümler tercih edilebilir.

SÖZEL PUAN TÜRÜNDEN 170 BİN İLA 80 BİN ARASINDAKİ BİR SIRALAMA İLE HANGİ BÖLÜMLER TERCİH EDİLEBİLİR?

Tercih noktasında adayların her birinin farklı arzuları, talepleri bulunmaktadır. Kimisi bölümden ziyade üniversite odaklı tercih yapmak istemektedir, kimisi iş imkanı fazla olan bir bölüm arayışındadır, kimi kendini geliştirmek ister (ne yazık ki en düşük orana sahip istek bu), kimi devlet üniversitesine kimi vakıf üniversitesine gitmek ister, kimi de aman bir yere yerleşeyim de neresi olursa olsun diye düşünür. Tüm bu değişkenlerin hepsini kabaca ele alarak bir liste oluşturmaya çalışacağımızı belirtmek isteriz çünkü başka türlü bir yazı emin olun sayfalar sürecektir. Burada verdiğimiz önerilerden sonra yine de sorunuz, aklınıza takılan bir şey olursa TERCİHİNİ YAP FORUM sayfalarını ziyaret ederek bize sorularınızı sorabilirsiniz.

Aşağıda vereceğimiz listeyi devlet ve vakıf üniversiteleri olarak ikiye ayırmak uygun olacaktır çünkü herkesin vakıf üniversitelerini yazacak gelir durumu olamayabilir ya da herkes vakıf üniversitesi tercih etmek istemeyebilir. Ayrıca daha önce kaleme aldığımız en iyi sözel bölümler yazımızdan da faydalanarak yazılabilecek bölümler olarak belirlediklerimizin yanına neye göre seçtiğimizi yazacağız. En iyi sözel bölümler yazımıza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

320 İLA 350 PUAN ARASINDAKİ ADAYLARIN TERCİH EDEBİLECEKLERİ DEVLET ÜNİVERSİTESİ BÖLÜMLERİ

  • Tarih (Okuması keyifli bölümler arasındadır, ayrıca pedagojik formasyon ile desteklendiğinde ataması da fena sayılmaz. Ayrıca en çok tercih edilen sözel bölümlerden bir tanesidir)
  • Radyo, Televizyon ve Sinema (Okuması keyifli bölümlerdendir, ataması da fena sayılmaz)
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık (Hem ataması sözel bölümler arasında iyidir hem de bu bölümü okumak da oldukça keyiflidir.)
  • Sosyal Bilgiler Öğretmenliği (Atamaları öğretmenlikler arasında çok fazla olmasa da yine de öğretmenlik olduğu için diğer sözel bölümlere göre avantaj sahibidir.)
  • Gazetecilik (Radyo, televizyon ve sinema ile halkla ilişkiler bölümleri gibi iletişim fakültesinde bulunan ve onlarla hemen hemen aynı kriterlere sahip bir bölümdür.)
  • Coğrafya (Tarih bölümü gibi pedagojik formasyon ile desteklenerek fena olmayan iş imkanına sahip olunabilir ayrıca kişisel gelişiminize de katkıda bulunacak bir bölümdür.)
  • İlahiyat (Ataması oldukça bol olan bir bölümdür.)
  • Türk Dili ve Edebiyatı (Pedagojik formasyon ile destekleyerek hem iş imkanına sahip olabilirsiniz hem de eğer hakkını vererek okursanız Türkiye’de bulunan pek çok bölüm mezunundan daha fazla kendinizi geliştirmiş olursunuz.)
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım (Halkla ilişkiler ve reklamcılık bölümü ile aynı değerlere sahiptir.)
  • İletişim Tasarımı (Yine iletişim fakültelerinde okutulan bir bölüm olarak hem kişisel gelişiminize katkı sağlar hem de genele göre kısmen de olsa biraz daha fazla iş imkanına sahiptir.)
  • Tarih Öğretmenliği (100 Bin civarında sıralaması olanlar için.) (Tarih için dediklerimiz formasyona ekstra ihtiyaç duymadan burası içinde geçerlidir.)
  • Gastronomi veya Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Devlette yine 90 100 Bin civarında sıralaması olanlar için.) (En çok tercih edilen sözel bölümlerdendir ve iş imkanı sözel bölümler içinde oldukça iyidir.)

Burada devlet üniversitesi bölümleri demiş olsak da bu bölümlerin bir kısmı, neredeyse hepsi aynı sıralama için vakıf üniversitelerinde de bulunmaktadır fakat özel üniversite yazmak kişilerin tercihleri ile alakalı olacağı için biz önceliği devlet üniversitelerine verdik.

320 İLA 350 PUAN ARASINDAKİ ADAYLARIN TERCİH EDEBİLECEKLERİ VAKIF ÜNİVERSİTESİ BÖLÜMLERİ

  • Gastronomi veya Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Yukarıda nedenini açıkladık.)
  • Okul Öncesi Öğretmenliği (Öğretmenlik bölümleri içinde en çok atamaya sahip bölümlerden bir tanesidir.)
  • Yeni Medya (Değişen teknoloji ile hızla değer kazanan bir bölümdür. Hem kişisel gelişiminizi sağlarsınız hem de belli şartları yerine getirmeniz halinde iş imkanları fena değildir.)
  • Özel Eğitim Öğretmenliği (Hem ataması fena değildir hem de bölüm neticede bir öğretmenlik bölümü olarak size güzel şeyler katacaktır.)

Kabul edelim ki bu sıralama ve puan aralığına sahip olup en iyi üniversiteleri hedeflemek sağlıklı olmayacaktır ama bu aralıkta yazdığımız bölümler için ortalama ve ortalamanın üzerinde üniversiteler bulunmaktadır. Belirttiğimiz bölümler zaten sözel bölümler içinde en çok tercih edilebilen bölümlerdir.

Listede yer verdiğimiz bölümlerin neredeyse tamamı bu puan aralığında tercih edilebilecek ve var olan bölümlerdir. Yukarıda da dediğimiz gibi tercih listenizi oluştururken sıralamanızdan 30-40 bin yüksekten başlayarak 30-40 bin aşağısındaki yerleri yazmanız doğru bir yöntem olacaktır fakat eğer ki daha iyi bir bölüm veya üniversitede okumak istiyorum diyorsanız da bir sene daha sınava hazırlanmaktan, ama gerçekten çalışarak sınava hazırlanmaktan, korkmayın. Her şey hak ettiğiniz gibi olsun.

Yine aklınıza takılan sorular var ise veya tercihler konusunda destek almak isterseniz tecrübe sahibi yöneticilerin ve üyelerin bulunduğu TERCİHİNİ YAP FORUM sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

* Yukarıda yer verdiğimiz sıralama sayıları ortalama değerler şeklinde verilmiştir, küçük sapmalar olabilir. Bunun dışında öneriler de tamamen tecrübeye dayalı kişisel yorumlardır. Sadece size fikir vermesi amacıyla derlenmiştir.

** Burada yazdığımız bölümler dışında ayrıca kendinize alternatif olarak PMYO’ları yani polis olma yolunda eğitim alacağınız polis meslek yüksekokullarını veya BESYO bölümleri olan beden eğitimi öğretmenliği, antrenörlük gibi bölümleri hedef olarak koyabilirsiniz. Bu alternatifler için yeterli puan şartını yerine getirdikten sonra yetenek sınavlarına girmeniz gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.