kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

YKS'ye 100 Gün Kala Çalışma Taktikleri

Yükseköğretim Kurumları Sınavı için 100 günlük bir zaman dilimi kaldı. Bu tarihlerde adaylar aralıksız çalışmaya koşullanmış şekilde devam etmektedir. Üniversite sınavı son üç ayda kazanılır sözüne itibar etmek gerektiğinden, önünüzde duran 100 günlük zaman dilimini çok iyi değerlendirmelisiniz. Bunun içinde sizlere sınava 100 gün kala çalışma taktiklerini sunmak istiyoruz. YKS'ye 100 güne kala çalışma taktikleri nelerdir? İşte detaylar…

YKS
A+
A-

Yükseköğretim Kurumları Sınavı, üniversiteye giriş sınav sisteminin yeni ismi olarak bilinmektedir. Bu sınav, TYT ve AYT olmak üzere iki test sınavı şeklinde uygulanmaktadır. Adaylar, TYT sınavına her yılın haziran ayının ikinci veya üçüncü haftasının cumartesi gününde ve AYT sınavına da aynı haftanın pazar gününde katılmaktadır. Her yılın mart ayı içerisinde bu sınavlara 100 gün kalmaktadır. Peki, bu 100 günde sınav için neler yapılmalıdır? Nasıl bir çalışma yöntemi izlenmelidir? Bu dönemde hangi taktikler netleri arttırır? TYT için neleri yapmak puanları arttırır? AYT sınavında en çok nelere dikkat edilmeldir? YKS‘de neye odaklanmak gerekir? Bu soruların cevabını yazımız devamında bulabilirsiniz.

YKS’ye 100 Gün Kaldı?

Tarihler, mart ayının ilk veya ikinci haftasını gösterdiğinde, YKS için 100 gün kalmış demektir. Üniversite sınavını başarı ile geçmek isteyen adaylar için geriye sadece 100 günlük bir zaman dilimi kalmıştır. Aslında 100 gün hiç hafife alınacak bir süre değildir. ” Üniversite sınavı son üç ayda kazanılır. ” Sözü üniversite sınavları ile ilgili bugüne kadar söylenmiş en doğru sözdür. ÖSYM sınavlarında iyi puan alan kişilerle yapılan ropörtajlarda, bu kişiler sınavı son aylardaki iyi çalışmasına bağlı olarak kazandıklarını çoğu kez ifade etmişlerdir. O halde, sınava son 100 gün kala bilinmesi gereken en önemli şey: 100 günün az bir süre olmadığı ve bu sürenin iyi değerlendirilmesi durumunda puanların yükseltileceğidir.

Sınava 100 Gün Kala Çalışma Taktikleri

YKS’ye 100 gün kaldığına göre yapılacak en önemli şey: Eksik konularımızı belirlemek ve bunları azaltarak ilerlemeye devam etmektir. Bu cümleyi kurduktan sonra çoğunuzdan: Söylemesi kolay tabi sözünü duyar gibi oldum. Aslında kolay arkadaşlar, nasıl kolay olduğunu anlatayım. Bir öğrenci Türkçe’de dil bilgisi konularında zayıf olsun. Noktalama işaretleri, fiilde çatı, anlatım bozukluğu ve cümlenin öğeleri gibi dört konuda zayıf diyelim. Öncelikle yapması gereken her gün 1 saat boyunca sırasıyla bu konulara birer gün arayla çalışmaktır. Çalışmaktan kasdettiğimiz, elinde konu anlatımına dair ne varsa oradan bu konuları sadece okumalıdır. Tabi bu okuma eylemini konsantre şekilde yapmak kaydıyla. Sadece okuyarak bu konular birer saat tekrar edilmelidir. Bu öğrenci 4 günde 4 konuyu bitirdikten sonra dershanede belirlediği günlerde bu dört ders için etüd almalıdır. Etüd derslerinden sonra da bu konulardan en az 150’şer soru çözmelidir. Toplamda 600 soruluk bir zahmet. Bunun süreceği de en fazla 3 gündür. Son olarak bu sorular içerisinden çözemedikleri için bir saat daha etüd almalıdır. Bu etüdle birlikte de bütün açık kapanmış olacaktır. Aynı yöntemi matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri derslerindeki konu açıkları içinde uygulamak mümkündür.

Bu dönemde yapılması gereken ikinci önemli şey: Günlük kitap okuması yapmaktır. Arkadaşlar, sınava 100 gün kala kitap mı okunur diye düşünmeyin. Okunur hatta okunması şarttır. Kitap okumadan sadece sınava hazırlanmak sınavda ciddi zaman kaybı yaşamanıza sebep olacaktır. Üniversite sınavında çıkan sorular, okuduğunu kısa sürede anlamayı ve muhakeme gücünü kullanmayı gerektiren sorulardır. Eski sınav sisteminde olduğu gibi sadece konuyu bilmek soruları çözmek için yeterli değildir. 2018 TYT matematik sorularında da görülceği üzere matematik soruları bile uzun parağraflar şeklinde, okuduğunu anlama gerektiren soru tiplerinden oluşmuştur. Sözün özüne gelecek olursak, günden en az yarım saat kitap okuması yapılmalıdır.

Yapılması gereken üçüncü şey: Haftada en az bir kez saat 10:15’te başlamak şartıyla, sınav süreleri ile aynı sürede olacak şekilde deneme çözülmelidir. Deneme çözmek çoğu zaman ders çalışmak veya çok fazla soru çözmekten daha faydalıdır. Bunun en büyük nedeni: Denemelerde farklı soru tipleriyle karşılaşılması ve bu sorulara karşı zamanın en iyi şekilde kullanılmasının öğrenilmesi yatmaktadır. Denemeyi haftada en az 1 kez çözmelisiniz ve bu denemelerde yapamadığınız soruları yeniden kontrol etmeli ve yine yapamazsanız birilerine muhakkak yaptırmalısınız.

ÖSYM sonuçları ile aynı puanı çıkaran 2019 YKS Puan Hesaplama Robotumuz İçin Tıklayınız.

Dördüncü yapılması gereken şey: Düzenli şekilde paragraf sorusunu çözmelisiniz. Hiç bir kural ve kaideye bağlı olmadan her gün çözülen 40 parağraf sorusu sizin YKS puanınızı en az 20 puan arttıracaktır. Bunu çok iddialı şekilde söylememizin en büyük sebebi, bizatihi öğrencilerimiz üzerinde deneyerek sonucu onlarda görmemizden ileri gelmektedir. Paragraf sorusu kesinlikle her gün çözülmelidir.

Beşinci mesele olarak her gün en az bir test problem sorusu çözmelisiniz. 2018 TYT sınavının matematik testinde neredeyse her soru problem şeklinde sorulmuştur. Küme sorusunda dahi problem konusundan yararlanılmıştır. Bu da demek oluyor ki, muhakeme gücünün ölçülmesi noktasında problem sorularına ciddi ağırlık verilmektedir. TYT sınavının aldığı son noktayı problemler sınavı olarak değelendirmek gerekir. O halde, TYT puanımız yüksek gelsin istiyorsak, her gün problem sorusu çözmeli ve bu sayede bir çok soru tipine aşinalık kazanmalıyız. Bu puanlarımıza olumlu şekilde yansıyacaktır.

Altıncı mesele, AYT Edebiyat için sürekli okuma yapmalıyız. Bu okumayı yapmak için sakin sessiz bir ortam yaratmaya çalışmamıza gerek olmadığını belirtmeliyiz. Yolda, otobüste, dolmuşta hatta televizyon karşısında bile çalışabilirsiniz. Edebiyat konuları için ne kadar çok okuma yaparsak, o kadar çok aklımızda kalıcı hale gelecektir. Edebiyatta bol okuma yapmak anahtar çözüm yoludur.

Yapılması gereken yedinci şey: Etüd almayı sıklaştımalıyız. Yapamadığımız sorular, anlamadığımız konular, denemelerde zorlandığımız durumlar  gibi ne amaçla olursa olsun etüd alma meselesini sıklaştırmalıyız. Arkadaşımızın girmediği etüdü biz doldurmalıyız, hocanın boş vakitlerinde hemen peşin taklımalıyız. Kısaca, sınava son 100 gün kala hocalarımızı ne kadar sömürebiliyorsak, bunun için yapılacak bütün yöntemleri kullanmalıyız.

Arkadaşlar, YKS’ye 100 güne kala yapılması gereken en vurucu yedi meseleyi bu şekilde özetleyebiliriz. Bunlar dışında çok çalışılmalı, az uyunmalı, az gezilmeli, eğlenceye az vakit ayrılmalı gibi şeyleri bildiğinizi düşünerek bunlara girmek ve sizleri bu konularla sıkmak istemiyorum. Oturun ve son 100 gün kala bu işin hakkını verin. Şayet, bu 100 günün hakkını veremez iseniz, bilin ki sizin hakkınızdan gelecek 460 günlük bir maraton kapıda bekliyor olacak!

  • ÖSYM sonuçları ile aynı puanı çıkaran 2019 YKS Puan Hesaplama Robotumuz İçin Tıklayınız.

  • TYT Netlerini arttırmak için son hamleler yazımız için TIKLAYINIZ.

  • 2018 TYT Matematik soru ve çözümleri için TIKLAYINIZ.

  • 2019 TYT Matematik konuları ve soru dağılımı için TIKLAYINIZ.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.