kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Yunanistan Nüfusu 2021'de Ne Kadar Olmuştur? Yunan Şehirleri Nüfusu

Ülkemizin Avrupa'ya açılan kapısı olan Yunanistan’ın nüfusu 2021 yılında ne kadar olmuştur? Birçok problemler yaşadığımız Yunanistan nüfusu kaç milyona ulaşmıştır? Yunanistan'ın başkenti olan Atina’nın ve diğer Yunan şehirlerinin nüfusu kaçtır? Atina ve Selanik nüfusunun detaylarını yazımızda görebilirsiniz.

A+
A-

Osmanlı Devleti döneminde Fatih Sultan Mehmet zamanında İstanbul’un fethedilmesinden sonra 1458 yılında Yunanistan fethedilmiştir. Bu tarihten sonra da Osmanlı Devletinin dağılma sürecine kadar Yunan toprakları, Osmanlı himayesi altında kalmıştır. 1821 yılında Yunan topraklarında Osmanlı Devletine karşı çok büyük bir isyan başlatılmıştır. Bu isyan yaklaşık 500 yıllık bir imparatorluğun ulusçuluk üzerinden yarattığı siyasetin sarsılmasına yol açmıştır. Mora’da çıkan bu isyanın Avrupa Devletleri tarafından desteklenmesi neticesinde isyan Osmanlı Devleti tarafından bastırılamamıştır. 1829 tarihine kadar süren bu isyan neticesinde Osmanlı Devleti ile Yunanistan arasında 1832 tarihinde İstanbul Antlaşması imzalanmıştır. 1832 yılında imzalanan İstanbul Antlaşmasına göre de Yunanistan bağımsızlığı ilan etmiştir.

Yunanlılar bağımsızlıklarını kazandıktan sonraki süreçte de Osmanlı Devletinin karşısında yer almıştır. Balkan topraklarının kaybedilmesinde ve balkanlarda yeni devletlerin ortaya çıkmasında Yunan devletinin etkisi büyüktür. Yunanistan, Osmanlı Devletinin balkanlardaki son topraklarını kaybettiği savaş olan Balkan Savaşlarında da etkili bir strateji izleyerek Bozcaada ve Gökçeada dışında yer alan Ege Adalarının tamamına sahip olmuştur. Yunanlılar bununla da yetinmemiş ve 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşlarında da İtilaf Devletleri yanında yer alarak gerek Osmanlı Devletine gerekse de Türkiye Cumhuriyeti Devletine ciddi zarar vermiştir. Kurtuluş Savaşında kahramanca zaferler kazanan Türk ordusu, Yunanlılara karşı gereken cevabı vermeyi başarmıştır. Anadolu topraklarını terk etmek zorunda kalan Yunanlılar, bu tarihten sonra da Türkiye’nin aleyhine gerçekleşen bütün kararlarda etkili olmaya çalışmıştır. Biz de yazımız devamında ülkemize karşı her daim aleyhtar ülkelerden biri olan Yunanistan nüfusunun 2021 yılında kaç milyona ulaştığını belirtmek istiyoruz. Bakalım, Yunanistan nüfusu 2021’de ne kadar olmuştur?

Yunanistan Nüfusu 2021’de Ne Kadar Olmuştur?

2020 yılında dünya genelinde yaşanan salgına rağmen Avrupa ülkelerinin büyük bölümünde nüfus artışı devam etmiştir. Ancak Yunanistan bu ülkeler arasında yer almamıştır. 2005 yılında beri Yunanistan nüfusu yıldan yıla azalmaya devam etmektedir. O tarihten günümüze Yunan nüfusu 1 milyondan fazla azalmıştır. ” Yunanistan nüfusu, 2021 yılında 10,398,776 ” olarak hesaplanmıştır. Yunanistan dünya genelinde nüfus olarak 87. sırada yer almıştır. Bu nüfusun %84,9’u şehirlerde yaşamaktadır. Yunanistan’da toplam alan 128.900 kilometrekaredir. Yunanistan’da genç nüfus sayısı günden güne azalmakta ve ülkedeki ortalama yaşam süresi artmaktadır. 2021 yılı itibariyle Yunanistan’da yaşayanların yaş ortalaması 45,6 olarak ölçülmüştür. Ülke nüfusunun yaklaşık %22,3’ü 65 yaş üzerindeki insanlardan oluşmaktadır. Ülkedeki erkeklerin ülke nüfusuna oranı %49,08 iken, kadınların ülke nüfusuna oran %50,92 olarak ölçülmüştür. Ülkede 100 yaş üzerindeki kişi sayısı 2.681 kişidir. 

Bu nüfus rakamına bakıldığından Yunanistan’ın, İstanbul kadar dahi nüfusu olmadığı anlaşılmaktadır. İstanbul nüfusu Yunanistan nüfusunun neredeyse 1,5 katı olarak ön plana çıkmaktadır. Bu duruma rağmen Yunanistan’nın dönem dönem ülkemize karşı giriştiği siyasete anlam vermek olanaksızdır. Avrupa’nın şımarık çocuğu olarak anılan Yunanlıların, büyük Avrupa devletlerinden bu desteğin gelmemesi durumunda ne yapacağı tartışmalıdır.

Yunan Şehirleri Nüfusu 2021’de Ne Kadar Olmuştur?

Yunan şehirlerinden en önemlisi başkent Atina şehridir. Selanik, Patra ve Pire diğer önemli şehirler olarak ön plana çıkmaktadır. Bu şehirlerin çok kalabalık olmayan Akdeniz şehirleri olması önemli bir turizm potansiyeli yaratmıştır. Yunan şehirleri, Avrupalıların tatillerini geçirdikleri yerler olarak bilinmektedir. İşte, Yunan şehirleri ve bu şehirleri nüfusları…

  • Atina Nüfusu 2021 yılında : 643,046
  • Selanik Nüfusu 2021 yılında : 351,290
  • Patra Nüfusu 2021 yılında : 167,034
  • Pire Nüfusu 2021 yılında : 162,688
  • Larisa Nüfusu 2021 yılında : 143,851
  • Peristeri Nüfusu 2021 yılında : 139,181
  • Irakleion Nüfusu 2021 yılında : 136,454
  • Kallithea Nüfusu 2021 yılında : 100,241

Yukarıdan da anlaşılacağı üzere Yunan şehirleri az nüfusa sahip şehirlerdir. Yıldan yıla da bu şehirlerin nüfusları azalmaya devam etmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.