kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ziraat Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Ziraat mühendisi maaşı net ve brüt ne kadardır? Kamuda ve özel sektörde ziraat mühendisi maaşları ne kadar oldu?

A+
A-

Popüler meslek grubu arasında yer alan ziraat mühendisliği hakkında birçok şey merak edilmektedir. Bunlardan biri de ziraat mühendisi maaşları ne kadar sorusudur. İşte size en güncel maaş bilgisi.

Bir mesleğe dair en çok merak edilen şeylerin başında maaş bilgisi gelmektedir. Hangi işte ne kadar para olduğu ülkemizde oldukça fazla merak edilmektedir. İnsanlar eğitim tercihlerini de meslek tercihlerini de genellikle bu konu üzerine inşa etmektedirler.

Bu merak duygusunu gidermek amacıyla bizler okurlarımıza olabildiğince fazla mesleğin maaş bilgilerini vermeye çalışıyoruz. Bu içeriğimizde ziraat mühendisi maaşları hakkında bilgi edinebileceksiniz.

Ziraat Bankası Uzman Yardımcılığı Maaşı Ne Kadar?

ZİRAAT MÜHENDİSİ NEDİR? NE İŞ YAPAR? ZİRAAT MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR?

Ziraat mühendisi olmak isteyen bir birey her şeyden önce ziraat mühendisliği veya buna benzer, bunun türevi bir bölümü bitirmelidir. Ardından yani mezuniyetinden sonra özel sektörde mi kamu da mı çalışacağına karar vermelidir çünkü bu iki duruma yönelik olarak izlemesi gereken yol farklıdır. Özel sektörde ziraat mühendisi olmayı düşünen bir mezunun bu alanda hizmet veren firmaların ilanlarını takip ederek başvurması ya da bu firmalara özgeçmiş bırakarak iş başvurusunda bulunması gerekmektedir. Kamuda ziraat mühendisi olmak için ise yine kamuya alım yapan kurumların ilanlarını takip etmeli veya merkezi atamalarda açılan kadroları tercih etmelidir fakat bunları yapabilmesi için ise KPSS’ye girerek yeterli puan almış olması gerekmektedir.

Ziraat mühendisi;

Bitkisel ve hayvansal üretim üzerine çalışmalar yapmak ile birlikte bu ürünlerin ve bu ürünlerin üretilmesini sağlayan ortamların korunması, geliştirilmesi, ürünlerin toplanması, işlenmesi, saklanması, pazarlanması gibi konuları mühendislik yöntemleri ile yapan ve bu alana dair tüm çalışmaların, teknolojinin gelişmesine katkı sağlayan mühendistir.

Ziraat mühendisi ne iş yapar, görevleri nedir sorusunun cevaplarını da en genel hali ile şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Her çeşit bitkinin yetişmesi için uygun zemini belirlemek
  • Çalışılan sahanın analizini yapmak ve verimliliği arttırmaya yönelik çalışmalar yapmak
  • Tohum ekiminden ürünün toplanmasına kadar gerçekleşen tüm süreçle ilgili olarak izlenecek yöntemleri belirlemek
  • Elde edilen ürünlerin hem toplanması toplandıktan sonra saklanması hem de pazarlanması ile ilgili olarak yöntemler geliştirmek
  • Ürünlerin ve türlerin iyileştirilmesi, korunması amacıyla çalışmalar yapmak
  • Çalıştığı kurumun talepleri doğrultusunda kendi alanında istenilen konularda proje üretmek, bu projelerin yürütülmesini sağlamak ve denetlemek

Bu başlığı incelediğimiz daha kapsamlı içeriğimize aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

 

ziraat muhendisi ne is yapar

ZİRAAT MÜHENDİSİ MAAŞLARI KAMUDA NE KADAR OLDU?

Ziraat mühendisleri kamuda mühendis statüsünde çalışmaktadırlar ve kamudaki mühendislerin genel ortalamalara göre ocak zammı ile aldıkları maaşlar şu şekilde listelenebilir.

Ziraat Bankası İş İlanları, Personel Alımı ve İş Başvurusu

7/1 mühendis maaşı 12.982-15.000 TL dir.

İnternette bu maaşlardan yüksek maaşlar aldıkları yazsa da buradaki rakamlar kamuda çalışan ziraat mühendislerinin net maaşlarıdır. Daha yüksek maaş listeleri genelde brüt maaş üzerinden oluşturulmaktadır ve bu brüt maaşlardan gelir vergisi, sağlık sigortası ve emeklilik kesintisi yapıldığı için yaklaşık olarak 1000-1250 TL arasında bir fark görülmektedir.

Listemizdeki rakamların net değil de aralık olarak verilmesinin nedeni ise aile yardımı, çalışılan kurum, AGİ yani asgari geçim indirimi gibi değişkenlere bağlı olarak bu tip oynamaların olabildiği gerçeğidir.

Temmuz da yapılacak olan temmuz zammı sonrası yine brüt maaş yukarı yönlü oynayacaktır fakat net ziraat mühendisi temmuz zamlı maaşı yukarıdaki rakamlarda olacaktır ya da 50-100 TL’lik bir fark ile net maaş oluşacaktır. Bunun nedeni ise o aylarda gelir vergisinde bir üst dilime çıkılması sonucu vergi oranının değişmesidir.

 

ZİRAAT MÜHENDİSİ MAAŞLARI ÖZELDE NE KADAR OLDU?

Özel sektörde yeni başlayan bir ziraat mühendisi asgari ücret olan 8506 TL veya 12-15  bin TL maaş ile işe başlamaktadır. Bu rakam farklı firmalara göre değişiklik gösterebilmekle beraber ortalamada genel olarak bu şekilde gerçekleşmektedir. Özel sektörde mühendis maaşları kamudaki gibi belli bir seviyede değil de kazanılan tecrübeye, sahip olunan donanıma göre farklılık göstereceğinden ilerleyen yıllarda bir ziraat mühendisinin özel sektörde kazanacağı para mühendisin kendisi ile oldukça ilişkilidir.

 

Ziraat Mühendisi kaç yıl?

Ziraat Mühendisliği, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.