kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

KPSS Puanları Neden Hesaplanmaz?

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen KPSS'de adayların puanları neden hesaplanmaz? Sınava katılan adayların bazı puan türleri neden hesaplanmaz? Hangi oturumlara girilmezse puan hesaplanmaz?

A+
A-

Her yıl on binlerce adayın katıldığı, çift yıllarda ise sayıları milyonu bulan adayın katılım gösterdiği, kamu kurumlarında çalışmak isteyenler için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavında bazı durumlarda adayların, bazı puan türlerinin hesaplanmadığı görülmektedir. Peki bu neden olmaktadır? Yani neden bazı adayların, bazı durumlarda hesaplanmayan puanları söz konusu olmaktadır? Yazımızda bu sorunun yanıtlarını, KPSS’de puan hesaplanmama sebeplerini, alanlara göre KPSS puan türlerini bulabileceksiniz.

KPSS Nedir? Oturumları Nelerdir? 

KPSS, kamu kurumlarına atanmak isteyen, ortaöğretim, önlisans ve lisans mezunlarının, öğretmen adaylarının, din görevlisi olarak atanmak isteyenlerin, kamu kurumlarına atanmak isteyen engelli adayların, katılması gereken ve ÖSYM tarafından gerçekleştirilen merkezi sınavın adıdır. Bu sınav, kamu kurumlarına atanmak isteyen gruplara göre çeşitlenmekte ve değişkenlik göstermektedir. Bu gruplar ile KPSS’de katılmaları gereken oturumlar şu şekildedir;

KPSS B grubu adayları;

-KPSS Lisans oturumu
-KPSS Önlisans oturumu
-KPSS Ortaöğretim oturumu

KPSS B Grubu adayları, yukarıda yer alan oturumlardan, kendi öğrenim durumlarına uygun olan oturuma, çift yıllarda katılabilmektedirler. Tek yıllarda da gerçekleştirilen KPSS Lisans’a B grubu adaylarının katılması önem arz etmemektedir.. Çünkü B Grubu adaylarının tek yıllarda sınava katılarak elde ettikleri puanlar ile atamalara başvuru yapma imkanı bulunmamaktadır.

KPSS A grubu adayları;

-KPSS Lisans oturumu
-KPSS A Grubu Alan Bilgisi oturumu

KPSS Öğretmenlik adayları;

-KPSS Lisans oturumu
-KPSS Eğitimi Bilimleri oturumu

-KPSS ÖABT oturumu

-Yabancı Dil Sınavı (YDS)

KPSS Din Görevlisi adayları;

-KPSS Lisans oturumu
-KPSS DHBT

Engelli adaylar;

-EKPSS oturumu

Gerçekleştirilen bu sınavlarda adayların alacakları puanlar, katılacakları oturumların ağırlıklandırılması ile hesaplanmaktadır. Bu hesaplama yapılırken adayların puanlarının hesaplanması için, kendi alanlarındaki ilgili testlere katılmış olmaları şarttır. Aksi halde adayların puanlarının hesaplanması mümkün olmayacaktır. Bu durumda adayların yukarıda belirtmiş olduğumuz sınavların içeriğinde yer alan oturumlara katılmaları puanlarının hesaplanması açısından aslî gerekliliktir. Örneğin KPSS A grubu adayı, KPSS Lisans sınavına katılmaksızın, KPSS A grubu oturumlarına girerse hiçbir puan türü hesaplanmayacaktır.

books 1

KPSS A Grubu Adayları Hangi Oturumlara Katılmalıdır?

KPSS A grubuna hazırlanan adayların farklı günlerde farklı test içeriklerinde gerçekleştirilen oturumlardan hangilerine girmeleri gerektiği konusu da merak uyandıran konulardan bir tanesidir. çünkü bir oturuma katılmayan adayın, o oturumda yer alan üç dersten net yapmak imkanı olmayacağından, o derslerin hesaplanmasında yer aldığı puan türlerinin hesaplanması söz konusu olmayacaktır. Bu yönden KPSS A grubu adayları, KPSS oturumlarına dair aşağıdaki yazımızı ve KPSS Puan Türlerine dair yazımızı bir arada inceleyerek sağlıklı bir karar verebilirler;

KPSS Testlerinde 1 Ham Puan Uygulaması Nedir?

Yukarıda adayların katılmaları gereken bir oturuma girmemeleri neticesinde KPSS puanlarının hesaplanamaması durumunu inceledik. Adayların KPSS puanlarının hesaplanamamasına yol açacak bir diğer sebep ise ÖSYM’nin 3 senedir uyguladığı, bir testten asgari bir ham puan yapmış olmak koşuludur.

Bu koşula göre KPSS’ye katılan adayların, alanlarıyla alakalı puanlarının hesaplanabilmesi için, katılmış oldukları testlerde en az bir net yapmaları gerekmektedir. Örneğin; bir KPSS A Grubu adayı KPSS Lisans ve KPSS Alan Grubu oturumlarına katılmış olsun. Bu aday KPSS Lisans oturumundaki testlerin her birinden en az bir net yapamazsa adayın hiçbir puan türü hesaplanamayacaktır. Yine aynı şekilde KPSS A Grubu oturumlarının birisinden bir net yapamamış olursa, adayın o testin içeriğinde bulunduğu puan türleri hesaplanamayacaktır.

KPSS ve diğer sınavlara dair sorularınızı yöneltmek, tartışmalarda yer almak ve bilgi alabilmek için FORUM sayfamızı takip etmeyi Unutmayın!

Yorumlar

  1. Emin Avatar Emin dedi ki:

    4 yanlış 1 doğruyu götürüyor tamam da, geriye 2 yanlış artıyor. Bu 2 yanlış da bi şeyler götürüyor mu?