kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2021 Memurun Mali ve Sosyal Hakları ile Aldıkları Yardımlar Nelerdir?

Memurların Mali ve Sosyal Hakları ile Aldıkları Yardımlar Nelerdir? Memura Verilen Aile Yardımı Ödeneği Nedir? Sosyal Denge Tazminatı Nedir? Doğum Yardımı Ödeneği Nedir?

A+
A-

Türkiye’de devlet memurları, eşleri ve çocukları hesap edildiğinde milyonlarca kişilik bir kitleye ulaşılır. Ayrıca yine memur olmak isteyen milyonlarca kişi bulunmaktadır. Bu nedenle devlet memurlarıyla, kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilgili her türlü haber, konu, bilgi büyük merak uyandırmaktadır. Özelikle de kamu personelinin ücretleri, maaşları, mali hakları, sosyal hakları, aldıkları yardımlar hakkında binlerce soru sorulmaktadır.

Kamu personeli için yapılan çeşitli yasal düzenlemeler ile memurlara tanınan haklar, verilen yardımlar, çalışma şartları değişebilmektedir. Zaman zaman sosyal ve mali haklar iyileşirken zaman zaman da gerileyebilmektedir. Bu konuda mevzuatlar belirleyici olur. Bazen mevzuatta olmasına rağmen personelin yararlanamadığı yardımlar olur. Miktar azaldığı için anlamını kaybedenleri de unutmamak gerekir. Bunların yanı sıra bazı haklardan, yardımlardan yalnızca sınırlı sayıda görevli faydalanabilir. İşte memurların sosyal hak ve yardımları nelerdir?

Memura Verilen Aile Yardımı Ödeneği Nedir?

Personelin eşi, çocukları nedeniyle memurlara her ay maaşlarının yanı sıra bu ödenek verilebilir. Memur menfaat karşılığı çalışmayan, sosyal güvenlik kurumundan maaş almayan eşi için aile yardım ödeneğinden faydalanır. Örneğin 2020’nin 2. yarısında eş için ödenen aile yardım miktarı 351 Türk Lirası 9 Kuruş olarak kayda geçmiştir. kamu haber

Çocuk sahibi olan, evlat edinen, geçimiyle ilgilendiği üvey çocuğu bulunan personele çocuk için aile yardım ödeneği verilmektedir. Söz konusu çocuğun evliliği, erkek çocuk için 25 yaş sınırını geçmesi, çocuğun ticari hayata girmesi, menfaat karşılığında çalışması, çocuğun ölümü gibi durumlarda yardım ödemesi kesilir. 2020’nin 2. y arısında 72 ay veya daha küçük her bir çocuk için 77 Türk Lirası 24 Kuruş ödeme yapılırken 72 aydan büyük her çocuk için 38 Türk Lirası 62 Kuruş ödeme yapılır.

Ölüm ve Cenaze Yardımı Nedir?

Bir memurun, memur olmayan eşinin ölümünde ya da aile yardımı alan çocuğun ölümünde ölüm yardımı ödemesi yapılır. 2020’nin 2. yarısında aylarda, eş ve çocuklar için 1.467,38 TL ödeme yapılır. Ayrıca yurt dışında görev yapan memurun, eşinin, ya da bakmakla sorumlu olduğu anne, baba ve çocukların ölümü durumunda cenazesinin yurtta getirilmesi için yapılacak harcamalar memurun kurumu tarafından ödenmektedir.

Yiyecek Yardımı Nedir?

Yiyecek yardımı da verilen yardım ödenekleri arasındadır. Yemek verme şeklinde olan bu uygulamaya ilişkin giderlerin en fazla yarısı kadar olan kısmı kurum tarafından karşılanır. Yemek ücretinin kurumca karşılanmayan kısmı memurdan tahsil edilir.

Giyecek Yardımı Nedir?

Bazı kamu personeline, unvanlarına ya da hizmet sınıflarına bakılarak giyecek yardımı da yapılır. Bunun için bazen nakit yardım yapılırken bazen de giyecek olarak direkt bu yardım verilebilir.

Konut Kredisi Yardımı Nedir?

657 sayılı DM uyarınca hizmeti 10 yıl ve daha fazla olan personelin istemesi durumunda özel şartlarla ve öncelikli olarak konut kredisi verilmesini karara bağlamıştır. Bu uygulamada personelin yararlandırılmadığı bir yardım şeklindedir.

Toplu Sözleşme İkramiyesi Nedir?

Kamu personeli sendikalarına üye olmak nedeniyle maaşlarından kesinti olan memura her yıl Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında aylıklarının yanında toplu sözleşme ikramiyesi ödemesi yapılır. 2020’nin 2. yarısında bu miktar üç aylık 115 TL 85 Kuruştur.

Sosyal Denge Tazminatı Nedir?

Belediye, belediye çatısı altındaki kurumlar, il özel idareleri bünyesinde çalışan kamu personeline en yüksek devlet memuru maaşını aşmayacak şartıyla her ay sosyal denge tazminatı adı altında ödeme yapılabilir. 2020’nin 2. yarısında sosyal denge tazminatı aylık en çok 1.467,38 TL şeklindedir.

Doğum Yardımı Ödeneği Nedir?

Kamu personeli, canlı doğan ilk çocuğu için 300 TL, ikincisi için 400 TL, üçüncü ve sonrası için 600 TL doğum yardım ödemesi alabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.