kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Bilgi ve Belge Yönetimi Nedir? Ne İş Yapar?

Bilgi ve Belge Yönetimi nedir, mezunları ne iş yapar? İş olanakları devlette ve özelde nelerdir?

Bilgi ve Belge Yönetimi Nedir? Ne İş Yapar? Devlette ve Özelde İş İmkânı Nedir?

Bilgi ve Belge Yönetimi, ilk başlarda ülkemizde “Arşivcilik Bölümü” adı altında kurulmuş bir bölümdür. Bu bölüm 2002 senesinde YÖK kararlı ile Bilgi ve Belge Yönetimi olarak değiştirilmiştir. Bu dönüşüm ile birlikte ders içeriği ciddi anlamda zenginleşen bölümde; arşivcilik, müze yönetimi, belge yönetimi ve bilgi teknolojileri gibi dersler verilmeye başlanmıştır. Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü mezunları farklı unvanlar alsalar da, genellikle Bilgi Yöneticisi ya da Bilgi ve Belge Yöneticisi olarak anılırlar.

Bu mesleği tercih edecek olan bireylerin sosyal bilimlere özel ilgi duyması, analiz yeteneklerinin gelişmiş olması ve kapalı ortamlarda çalışmaktan zevk almaları gerekmektedir. Yine okuma, inceleme ve sınıflandırmaktan hoşlanma ve güncel teknolojileri takip etmek de mesleğin gerektirdiği niteliklerden arasında yer almaktadır.

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Hakkında Bilgiler

Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünde; kamu kurum ve kuruluşları ile özel-tüzel kişilerin faaliyetleri sonucunda oluşan belgelerin korunmasını sağlayan birimlerin kurulması ve işletmesine ilişkin kuram ve yöntemler konusunda araştırma yapacak ve eğitimler verecek meslek elemanları yetiştirilmektedir. Eğitim süresi 4 yıl olan Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünün ilk yılında genellikle kütüphanecilik programında okutulan dersler okutulmaktadır. Yine diğer yıllarda ise belge ve bilim, kataloglama ve sınıflama gibi dersler verilmektedir. Ayrıca Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü öğrencileri eğitimleri sırasında çeşitli arşivlerde staj yaparlar.

Bilgi ve Belge yönetimi bölümünü tercih etmek isteyen bireyler, YKS’ye girerek TYTAYT puan türlerinden yeterli puanları almaları gerekmektedir.

Bilgi ve Belge Yönetimi Mezunları Ne İş Yapar?

Bilgi ve Belge Yönetimi mezunlarının çalışma alanları genellikle arşivlerdir. Ancak bunun yanı sıra çeşitli kurum ve kuruluşların bilgi merkezlerinde de görev alabilirler. Yine bölümü başarı ile tamamlayan ve bir kurum ya da kuruluşta çalışmaya başlayan kişiler; her türlü kâğıt ve belgenin, kitapların, CD’lerin ve diğer kaynakların tasnifini gerçekleştirirler. Ayrıca tasnifini yaptıkları kaynakları saklar ve zamanı geldiğinde pratik bir şekilde bularak tekrar hizmete sokarlar.

Bunların yanı sıra arşivlerdeki bazı kaynakların zaman zaman çıkarılarak kullanılması gerekmektedir. Bu anlamda belgelerin tasnifinin önemi yadsınamaz bir gerçektir. Hemen her türlü kurumda bilginin sınıflandırılması, saklanması ve yeniden hizmete sokulabilmesi için bu tür elemanlara ihtiyaç bulunmaktadır. Örneğin; bir kurum müşterisi bilgi edinme hakkını kullanmak istediğinde Bilgi ve Belge Yönetimi çalışanı devreye girerek belgeyi bulur, düzenler ve muhatabına teslim eder.

Bilgi ve Belge Yönetimi İş İmkânları Nelerdir?

Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü mezunları, devlet kurumlarında çalışabilecekleri gibi özel kurumlarda da görev alabilirler. Bu doğrultuda başlıca çalışma alanları arasında; devlet kütüphaneleri, üniversiteler ve hastaneler yer almaktadır. Ayrıca özel bankalar, özel hastaneler ve diğer özel kuruluşlarda da iş bulma imkânları vardır. Devlet kurumlarında çalışmak isteyen mezunların öncelikli olarak KPSS’ye girmeleri ve atanacak puanı almaları gerekir. Fakat bazı şartları yerine getiren öğrenciler üniversitede kalarak öğretim üyesi olabilir ve kariyerlerinde ilerleyebilirler.

Bunların yanı sıra Bilgi ve Belge Yönetimi maaşları ise görev alınan kadroya göre değişiklik göstermektedir. Ancak örnek vermek gerekirse, kütüphaneci unvanı ile yeni atanan biri 3,749.78 TL maaş ile işe başlamaktadır.

Aklınızda Bulunsun

Bilgi ve belge yönetimi bölümü veya kütüphaneci olmak eminiz bir çok kişinin çocukluk hayali değildir. Ancak hayallerden daha önemli olan bugün sizin bir iş sahibi olmanız ve kendinize yetebilmenizdir. Bilgi ve belge yönetimi KPSS ile alımı olan ve devlet memuru olma olanağınızın bulunduğu bir bölümdür. Size fantastik bir gelecek sunamaz ancak sabit ve güvenceli bir iş beklentinizi karşılayabilir.

Üniversite tercih süreci boyunca merak ettiğiniz tüm üniversite bölümleri hakkında bilgilere erişebilir ve merak ettikleriniz detayları forum üzerinden sorabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Yazar BERK Avatar Yazar BERK dedi ki:

    guzell