kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Evde Bakım Teknikeri Nedir? Ne İş Yapar?

​​​​​​​Evde bakım teknikeri nedir, evde bakım teknikeri ne iş yapar, evde bakım teknikeri nasıl olunur, evde bakım teknikeri görevleri nelerdir, evde bakım teknikeri çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.

A+
A-

Evde Bakım Teknikeri Nedir? Ne İş Yapar?

Evde bakım teknikeri kimdir, nedir dediğimizde; evde bakıma muhtaç hastalar için yardımcı hatta en önemli meslek grubudur. Çünkü bakıma muhtaç hastanın başka bir yerde tedavi etme imkanı yoktur.

Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar. Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir.

Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda evde bakım teknikeri mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

EVDE BAKIM TEKNİKERLİĞİ NEDİR?

Evde bakım teknikeri nedir dediğimizde diğer tüm sağlık sektöründe çalışan teknikerler gibi uzmanların belirlediği alanda destek veren, yardımcı personel görevinde çalışan, işlerin takibini gerçekleştiren ve bu tip görevleri olan bir teknikerlik modelidir diyebiliriz. Evde hasta bakım teknikerliği diğer pek çok teknikerlikten farklı olarak hastalar üzerinde bir parça daha fazla etkisi olan bir meslektir.

NASIL EVDE BAKIM TEKNİKERİ OLUNUR? KİMLER EVDE HASTA BAKIM TEKNİKERİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Nasıl evde bakım teknikeri olunacağına cevap vermeden önce tekniker nasıl olunura bakacak olursak tekniker olarak görev yapmak isteyen bireylerin 2 yıllık eğitim veren bir önlisans programını bitirmiş olmaları gerekmektedir fakat her 2 yıllık bölüm mezunu olmak özel bir teknikerliği yapmaya yetmemektedir. Evde hasta bakım teknikeri olarak görev yapmak için

  • Evde Hasta Bakımı

bölümü mezunu olmak gerekmektedir.

Yani evde bakım teknikeri olarak çalışmak isteyenler 2 yıllık evde hasta bakımı bölümünü bitirmiş olmalı ve devlete girmeyi düşünüyorsa KPSS’den yeterli puanı almalı veya özel sektör için kendini iyi donatmalı ve bu alandaki işlere başvuru yapmalıdır.

EVDE BAKIM TEKNİKERİ NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?

Evde bakım teknikeri adından da anlaşılacağı üzere kabaca bakıma muhtaç hastaların bakımından sorumlu olabilen sağlık teknikerleridir ve bu işi yaparlar. Özel olarak evde bakım teknikerinin ne iş yaptığını görevlerine bakarak daha detaylı anlayabilirsiniz. Evde hasta bakımı teknikerinin görevleri şöyledir:

Evde bakım gerektiren hastaların;

  • Fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden bakım gereksinimlerini değerlendirmek
  • Günlük yaşam aktivitelerinin korunmasını, sürdürülmesini ve en üst düzeyde kullanmasını desteklemek
  • Diyetisyen tarafından önerilen beslenme programına uygun olarak beslenmesini sağlamak, kilo takibini yapmak ve değişiklikleri sağlık ekibi üyeleri ile değerlendirmek
  • Yaşam alanını kaza riski ve güvenlik yönünden değerlendirmesini yapmak, gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamak
  • Sağlık ekibi tarafından planlanan tıbbi bakımı takip etmek, tıbbi bakımın uygulanmasına yönelik problem tespit etmesi halinde sağlık meslek mensubuna durumu iletmek
  • Ağız ve diş bakımı gibi günlük kişisel bakıma yardımcı olmak
  • Yatağa bağımlı olma, hastalık veya engellilik nedenli bağımlılık durumlarında kişisel bakım ve temizlik uygulamalarını yerine getirmek
  • Sağlık hizmetlerine ulaşmasına yardımcı olmak, gerektiğinde refakat etmek
  • Bakım veren aile üyelerine destek vermek
  • İstismardan korunmasını sağlamak, aileyi ve gerekli durumlarda ilgili kurumları bu konuda bilgilendirmek
  • Sosyal aktivitelere yönlendirilmesini ve katılımını desteklemek

evde bakim teknikeri ne is yapar

EVDE BAKIM TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Evde bakım teknikerinin çalışma olanakları bir takım sağlık teknikerine göre daha kolay bir takım sağlık teknikerine göre ise oldukça zordur. Bir hastanın hele ki yaşlı veya bakıma muhtaç bir hastanın bakımı ile uğraşmanın ne kadar zor bir iş olduğunu tahmin etmek güç olmayacaktır.

Evde bakım teknikerleri gerek hastanede gerekse evlerde bakım hizmeti verebilmektedir ve bu da çalışma ortamlarının duruma göre değişiklik gösterebildiğinin işaretidir. Bunun dışında genellikle hasta ile iletişim içindedir ve uzmanların, doktorların belirttiği direktifleri yerine getirmesi hasebiyle onlarla da iletişim kurar ve onlardan direktif alır. Evde hasta bakım teknikerlerinin hastanın yakınları ile de sık sık iletişim kurması gerekmektedir.

Çalışma şartlarının daha yorucu veya kolay olması ilgilenilen hastanın ihtiyaç duyduğu bakım türüne göre değişiklik gösterdiği gibi amirlerin veya hasta yakınlarının tavır ve tutumlarına göre de değişiklik gösterebilmektedir. Çalışma şartlarına göre meslek durumunun yorucu, yıpratıcı ve zorlayıcı olduğunun altını çizmek gerekir.

Çalışma saatlerine geldiğimizde ise normal şartlar altında kamuda görev yapan bir memurun haftalık çalışma saati 40 saate denk gelmektedir fakat sağlık alanında çalışılan kuruma bağlı olarak bu ek mesailer ve nöbetler ile daha yüksek olabilmektedir. Evde hasta bakımı teknikeri ise bu konuda iyice farklı bir durumdadır çünkü yeri geldiğinde 24 saatlik bakıma ihtiyaç duyulan hastalar ile ilgilenebilmektedir.

Çalışma saatleri ve nöbetler hakkındaki durum dediğimiz gibi çalışılacak kuruma göre değişkenlik gösterebilmektedir fakat özellikle bu alanda kesin şu kadar çalışma saati olur demek oldukça zordur.

İDEAL BİR EVDE BAKIM TEKNİKERİ NASIL OLMALI?

Evde bakım teknikeri olmayı düşünen veya evde hasta bakımı teknikeri olarak görev yapan bireylerde aranacak, aranan özellikleri kabaca sıralarsak: Anlayışlı, güler yüzlü, kendini sağlık alanının pek çok konusunda yetiştirmiş, sabırlı, titiz, iletişimi kuvvetli, acil durumlarda soğukkanlı davranabilen özellikler ortaya çıkmaktadır.

Bunlara ek olarak özellikle akıllardan çıkmaması gereken bir şey varsa kişinin sağlık alanında hizmet verdiği ve insan, canlı sağlığı ile ilgili bir iş yaptığıdır. Bu yüzden insana değer veren, insanlarla iletişimi güçlü, anlayışlı ve kibar, sabırlı bir yapıda olmak bu meslek veya sağlık alanındaki diğer pek çok meslekte gereklidir diye düşünüyoruz. Lütfen bu mesleği, meslekleri yapacaksanız bu konularda özenli ve dikkatli olmaya çalışın ki hem siz işinizi severek yapabilin hem de insanlar sizi sevebilsin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.