kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Protez ve Ortez Teknikeri Nedir? Ne İş Yapar?

​​​​​​​Ortopedi teknikeri nedir, protez ve ortez teknikeri ne iş yapar, ortopedi teknikeri nasıl olunur, ortopedi teknikeri görevleri nelerdir, ortopedi teknikeri çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.

A+
A-

Protez ve Ortez Teknikeri Nedir? Ne İş Yapar?

Protez ve ortez teknikerliği demek organ kayıpları durumunda organların kısmen dahi olsa işlevini yerine getirmesi için yardımcı cihazlar yapan kişiler olarak tanımlanmaktadırlar.

Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar. Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir. Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda ortopedi teknikeri mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

ORTOPEDİ TEKNİKERLİĞİ NEDİR?

Tüm sağlık alanında çalışan teknikerlerde olduğu üzere ortopedi ya da diğer adıyla protez ve ortez veya tıbbı protez ve ortez teknikerleri de uzman doktorların (bu branş için genelde ortopedist) yanında yardımcı personel olarak görev yapan bir sağlık meslek unvanıdır.

KİMLER PROTEZ VE ORTEZ TEKNİKERİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Peki kimler, nasıl ortopedi teknikeri olabilir? Tekniker olabilmek için bir adayın 2 yıllık önlisans programı bitirmesi fakat bunun da yapmayı düşündüğü alan ile ilişkili bölüm olması gerekmektedir yani her 2 yıllık bölüm her teknikerliği yapmaya yetmez. Ortopedi teknikeri olmak için mezun olunması gereken bölümler şunlardır.

  • Protez ve Ortez
  • Ortopedik Protez ve Ortez

Bu önlisans programlarını bitirerek tıbbi protez ve ortez teknikeri olunabilir. Olunabilir diyoruz çünkü bölümden mezun olur olmaz işler hazır bir biçimde sizi beklemiyor olacaktır. Devlet kurumlarında çalışacak bireylerin KPSS’ye girmesi, yeterli puan elde etmesi ve devletin alıma çıkmasını beklemesi gerekmektedir. Özel sektörde çalışabilmek için de yeterli donanıma sahip olunması gerekmektedir.

ORTOPEDİ TEKNİKERİ GÖREVLERİ NELERDİR?

Ortopedi teknikeri yukarıda söylediğimiz üzere özellikle ortopedistin eşliğinde destek personeli olarak hizmet verir. Bu en genel iş tanımıdır fakat ortopedik protez ve ortez teknikeri ne iş yaparı anlamak için mesleğin görevlerine bakmak daha yerinde olacaktır:

  • Tıbbi protez ve ortezin imalatında ve hastadan ölçü alımında görev almak, alçı modeli hazırlamak, protezi ve ortezi imal etmek, provasında görev almak
  • Hastaya protez ve ortezin işleyişi, bakımı ile ilgili bilgi vermek
  • Tıbbi protez ve ortezin bakımı, tamiri ve kontrolünde görev almak
  • Yapı parçalarını birleştirmek, sökmek ve yenilemek
  • Hazır mamulleri ve meme protezini hasta üzerine uygulamak, yarı hazır mamulleri hasta üzerine uyarlamak, yardımcı cihazları hastaların kullanımına uygun hale getirmek
  • Hekim eşliğinde dışarıdan stabilizasyon için ön hazırlığı yapmak, yumuşak ve alçı sargı yapmak, pozisyonlama yapmak, dışarıdan yapılan stabilizasyonu çıkarmak
  • Olası yan etkileri kontrol etmek ve hastayı bilgilendirmek
  • Tıbbi protez ve ortez yapım ve uygulama hizmetlerinin yürütülmesinde atölye sarf ve demirbaş malzemeleri temin etmek, malzemelerin bakımını ve onarımını yaptırmak, uygulanacak protez ve ortezin hijyenini sağlamak

ortopedi teknikeri ne is yapar

ORTOPEDİ TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Sağlık teknikeri olarak daha doğrusu sağlık alanında çalışacak (istisna pozisyonlar hariç) her bireyin çalışma şartları olabildiğince zorludur. Bu zorluktan ortopedi teknikeri de kendince nasibini almıştır. Uğraşılan alanın ince işçilik istemesi, dikkat istemesi mesleği zorlayıcı kılarken aynı zamanda uğraşılacak hasta tipi de insanın psikolojisine etki etmektedir.

Bunun dışında protez ve ortez teknikerleri genellikle kapalı atölye ortamında çalışmaktadırlar ve kokulu maddeler ile çoğunlukla ayakta çalışmaktadırlar. Bu da çalışma şartlarını kendince zor kılmaktadır.

Mesai saatleri noktasına geldiğimizde ise şu bilgiyle başlamak yararlı olacaktır. Normal şartlar altında kamu kurumlarında çalışan bireylerin haftalık 40 saat olmak üzere aylık 160 saat ortalama mesaisi bulunmaktadır. Sağlık alanında ise ekstra nöbetler ve ek mesailer ile bu süre uzayabildiği için birebir buna uygun olamamaktadır. Bu durumda yine çalışılan kurum ve kuruluşa göre değiştiği için net bir şey söylemek mümkün değildir fakat diğer meslek gruplarına göre daha uzun mesai saatlerine sahip olduğunuzu bilmenizde fayda var.

İDEAL BİR ORTOPEDİ TEKNİKERİ NASIL OLMALI?

Sağlık alanında çalışan her birey sağlık ile ilgili bir iş yaptığının bilincinde ve sorumluluğunda olmalıdır ki bu ortopedi teknikeri için de geçerlidir ve tüm ülkemiz için oldukça önemli bir konudur. Bu konuyu başa koyarak özellikle ortopedi yani protez ve ortez teknikerinde aranan özelliklere bakacak olursak ortopedi teknikerlerinin; dikkatli, özenli, titiz, ayrıntıcı, cisimleri zihninde iyi canlandırabilen, el becerileri gelişmiş, disiplinli bireyler olması beklenmektedir.

*Yazı boyunca ortopedi teknikeri, protez ve ortez teknikeri ve tıbbi protez ve ortez teknikeri unvanları zaman zaman birbirlerinin yerine, birlikte kullanılmıştır. Bu durumun doğmasının sebebi aynı mesleğin bu farklı isimler ile anılıyor olmasıdır.

Yorumlar

  1. Sibel koldemir Avatar Sibel koldemir dedi ki:

    Merhaba benim kızım bu bölümü okuyucak iyimi önü açımi acab hemen iş bulabilirmi