kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Tekstil Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?

Tekstil mühendisi maaşları kamuda ne kadar oldu? Tekstil mühendislerinin çalışma saatleri ve şartları nasıldır? Özel sektörde tekstil mühendisi maaşı ne kadar?

A+
A-

Tekstil sektöründe çalışmak isteyen mühendislerin aklına takılan birçok soruyu bu yazımızda sizler için cevapladık. Tekstil mühendisi maaşları ne kadar oldu, tekstil mühendisi nasıl olunur, çalışma şartları nasıldır gibi birçok sorunun cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Tekstil mühendisi; tekstil sektöründe kullanılacak her türlü malzemenin ve bunların üretiminde kullanılacak teknolojinin tasarlanması, üretilmesi, kullanılması gibi süreçlerde rol alan ve bu süreçleri yöneten, denetleyen, bu konularda çalışmalar ve araştırmalar yürüten mühendis türüdür.

DGS Tekstil Mühendisliği

TEKSTİL MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR?

Dünyanın neresine giderseniz gidin bir işi yapmak için yeterlilik şartı aranır. Bu yeterlilik şartı özellikle bazı alanlarda en az lisans derecesine sahip olmak ve bir üniversitede o mesleğin eğitimini almaktır. Mühendislerde de bu böyledir ve tekstil mühendisi olmak isteyen bir birey öncelikle en az 4 yıl eğitim veren tekstil mühendisliği veya benzeri bir lisans programı mezunu olmalıdır.

Mezun olduktan sonraki süreçte ise mühendis adayı çalışmayı düşündüğü alana karar vermeli ve özel sektörde mi kamuda mı çalışmak istediğine dair bir net fikri olduktan sonra yapması gerekenleri yapmalıdır.

Özel sektörde tekstil mühendisi olmak isteyen bir meslek adayı bu alanda faaliyet gösteren firmalara, şirketlere özgeçmiş bırakma yoluyla veya bu tarz firma ve şirketlerin açtıkları ilanlara başvuru yöntemiyle işe alınmayı bekleyebilir. Kamuda ise işler biraz daha farklıdır.

Kamu personeli olarak mühendis olmayı düşünen bir tekstil mühendisi her memur adayı gibi kamu personeli seçme sınavı, KPSS’ye girmelidir. Buradan alacağı puan merkezi atama kadrolarına veya açıktan alım ilanlarına başvuruda kullanılacağı için bu ilanlara veya kadrolara başvuru yaparak yerleşmesini sağlayacak kadar puan elde etmiş olmalıdır.

TEKSTİL MÜHENDİSLERİ KAÇ SAAT ÇALIŞIR? ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?

Tekstil mühendisleri kamuda hemen hemen herkes gibi haftalık 40 saat mesaiye sahiptir. Bu 40 saatlik mesai hafta içi beş günde tamamlanır yani bildiğimiz 9-5 mesaisidir. Özel sektörde ise tabi ki çalışılacak kuruma, şirkete, firmaya bağlı olarak değişiklik gösterebilse de genellikle haftada 6 gün çalışılmaktadır ve günlük mesai saatleri de 10 saat civarlarını bulabilmektedir.

Kamuda tekstil mühendisi olan bir birey kamuya mühendis unvanı ile atandığı ve kamudaki mühendislerin özlük haklarının fena olmamasından dolayı iyi çalışma şartlarına, olanaklarına sahiptir diyebiliriz. Yine mesai saatinde olduğu gibi özel sektörde özellikle başlangıç seviyesi bir mühendis için şartlar kamudaki kadar iyi değildir. Fazla mesai, düşük ücret, fazla iş yükü gibi nedenlerden dolayı başlangıç seviyesinde bir tekstil mühendisi için özel sektör tercih edilmek istenmeyebilir fakat özel sektörde de kendini geliştirdikçe, donanım ve tecrübe kazanıldıkça şartların iyileşeceğini de göz ardı etmemek gerekir.

tekstil muhendisi calisma saatleri ve calisma sartlari

TEKSTİL MÜHENDİSİ MAAŞLARI KAMUDA KAÇ TL?

Tekstil mühendisleri kamuya mühendis unvanı ile atanmalarından dolayı kamudaki mühendisler gibi miktarlarda maaş ile çalışmaktadırlar. Bu maaş miktarları şu şekilde gösterilebilir.

Yeni başlayan Tekstil Mühendisi Maaşları: 12.630-15.780 Türk Lirası

2 Yıllık Moda ve Tekstil Tasarımı

Buradan da anlaşılacağı üzere yeni başlayan bir tekstil mühendisinin maaşı 12.500-12.600 Türk Lirası dolaylarında olacaktır. Buradaki rakamların aralık olarak verilmesinin nedeni ise kişinin kendi aile hayatına ve çalıştığı kuruma bağlı olarak bazı fazla kesintilerinin veya ek ödeneklerinin bulunabilmesidir. Ortalamada rakamlar böyledir.

Kamuda çalışan mühendisler için ayrıca sosyal medya platformlarında buradaki rakamların 1500-2000 TL üzerinde maaş aldıkları bilgiler paylaşılmaktadır. Bu konu kendince hem doğru hem yanlıştır. Mühendisler brüt olarak o civarda kazanç sağlamaktadırlar fakat net maaş noktasında, yani gelir vergisi ve sağlık ile emeklilik prim kesintilerinde sonra aldıkları net maaşlar burada yazan rakamlar gibidir.

TEKSTİL MÜHENDİSLERİ ÖZEL SEKTÖRDE NE KADAR MAAŞ ALIYOR?

Bir tekstil mühendisi, farklı firmalarda istisna durumlar olabilecek olsa da, ortalama olarak asgari ücret seviyesinde bir maaş ile işe başlamaktadır. Ortalamada 9000 TL dolaylarında bir maaş ile işe başlayan tekstil mühendisleri kendi becerileri ve donanımları sayesinde zaman içerisinde bu rakamı daha yukarıya taşıma şansına sahiptirler.

Tekstil mühendisi kaç yıl?

Tekstil Mühendisliği, üniversitelerde Mühendislik Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.