kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sosyolog Maaşları Ne Kadar?

Sosyolog Maaşları Ne Kadar? Sosyolog Nedir? Ne Demek? Sosyolog Ne İş Yapar? Devlette ve Özel Sektörde Sosyolog Maaşları Yılında Ne Kadar Oldu? Sosyolog Ücretleri, Kazançları Ne Kadar?

A+
A-

Toplum bilimi çalışmalarında görev alan sosyologlar hakkında birçok konu merak edilmektedir. Bunlardan ilki de sosyolog maaşları ne kadar. Bizlerde bu yazımızda aklınıza takılan birçok sorunun cevabını sizler için derledik.

Tüm dünya teknolojik gelişmelerin, yeni tip Koronavirüs salgınının, krizlerin ve savaşların etkisi altında. Tüm bu olumsuzluklar toplum bilimi çalışmalarının önemini artırıyor. Toplumların nabzını tutmak için çalışmalar yürüten sosyologlara duyulan ihtiyaç da artıyor. Peki sosyoloji eğitimi alarak göreve başlayan bu kişilerin iş imkanları, maaş durumları nasıl? Devlette ve özel sektörde iş bulabilen bu meslek grubu ile ilgili sorulan sorulara sizler için cevap aradık. Peki devlette ve özel sektörde sosyolog maaşları ne kadar? Sosyolog nedir? Kimdir?

Sosyolog Nedir? Sosyolog Ne İş Yapar?

Sosyolog Nedir? Ne Demek?

Türk Dil Kurumunda yer alan bilgilere göre sosyolog Fransızca kökenli bir kelimedir ve orijinal hali de sociologue şeklindedir. Toplum bilimci anlamına gelen bu kelime bir meslek grubunu ifade eder. Sosyologlar toplum bilimi alanında devlet, üniversiteler, belediyeler ve özel firmalar bünyesinde çalışmalar yürütmektedir.

Sosyolog Ne İş Yapar?

  • Sosyologlar üniversitelerde araştırmacı, akademisyen olarak çalışabilir.
  • Devlette istihdam edilirler.
  • Özel sektörde araştırma şirketlerinde çalışabilirler.
  • Danışmanlık hizmeti verebilirler.
  • Siyasi partilerde, anket firmalarında, reklam ajanslarında çalışabilirler.
  • İstenilen doğrultuda araştırma yapıp sonuçlarını rapor haline getirirler.

Sosyolog Maaşları Ne Kadar?

Devlette, üniversitelerde, özel sektörde iş imkanı bulabilen sosyologların ne kadar maaş aldığı merak edilmektedir. Çalıştığı sektöre, kuruma ve iş yüküne göre kazançları değişen personellerin ücretlerini sizin için inceledik. Devlette sosyolog maaşları 8 bin 900 TL civarında, üniversitelerde 9-10 bin TL seviyesinde, özel sektörde ise 9 bin TL civarında değişmektedir.

Sosyoloji Mezunu Ne İş Yapar

Devlette Sosyolog Maaşları

Teknik Hizmetler Sınıfındaki sosyolog olarak çalışan kamu personelleri diğer personellere göre maaş ve ek göstergelerinin düşük olduğunu söylemektedir. Bu nedenle 1. derece kadroda yararlandıkları 2200 ek göstergenin 3600 seviyesine çıkmasını talep ederler. Memurluğa 9/1 seviyesinden başlayan personeller kalkınmada öncelikli yerlerde görev yapmaları durumunda ek özel hizmet tazminatı alırlar. Ancak bu tazminatın miktarı diğer teknik personele göre daha azdır.

Devlette sosyolog maaşlarını etkileyen pek çok unsur bulunur. Ek gösterge, eğitim durumu, derece ve kıdem, hizmet yılı, aile ve çocuk yardımı, fazla mesai, döner sermaye, ikramiye vb. gibi unsurlara göre personelin aldığı aylıklar değişebilir. Bu kapsamda devlette sosyolog maaşları şu şekildedir;

9/1 derecesinde mesleğe yeni başlayan deneyimsiz sosyolog maaşları 9 bin TL civarındadır.

Özel Sektörde Sosyolog Maaşları

Özel sektörde her meslek için başlangıç maaşları oldukça düşüktür. Özelde üniversitelerde, araştırma şirketlerinde, reklam firmalarında, anket şirketlerinde çalışabilen sosyologlar mesleğin ilk yıllarında asgari ücret veya biraz daha yüksek ücret alabilirler. Özelde sosyolog maaşı en az 8-9 bin TL civarındadır. Deneyim, başarı, prestij arttıkça kazançlar da artar. Özelde deneyimli, başarılı sosyolog kazancı 10-12 bin TL’ye kadar çıkabilir.

Bir sosyolog ne iş yapar?

Sosyolog; bireylerin, kültürlerin, örgütlerin ve sosyal kurumların geliştirdiği süreçleri inceleyerek toplumu ve sosyal davranışları inceler.

Yorumlar

  1. Umut Akyürek Avatar Umut Akyürek dedi ki:

    GAÜ bu yıl mezun oldum bir yıl hazırlık iki yıl ingilizce eğitimi aldım sizlerle çalışmak bana güven ve huzur verecek sizlerle çalışmak bir ayrıcalıktır saygılarımla