kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Üniversite Tercihini Sevgiliye Göre Yapmak Doğru Mu? Yapmalı Mıyım?

Üniversite Tercihini Sevgiliye Göre Yapmak Doğru Mu? Yapmalı Mıyım? Üniversite Tercihi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli? Üniversite tercihini sevgilime göre yaparsam ilerde pişman olur muyum?

Türkiye’de milyonlarca lise öğrencisi bulunur. Her yıl liseye geçen ve lise eğitimini tamamlayan öğrenciler de binlerle ifade edilir. Lise eğitimini tamamlayan ve tamamlamak üzere olan öğrencilerin yeni hedefi istedikleri üniversitelere geçmektir. Bu nedenle aylar hatta yıllar boyu ders çalışan öğrenciler en sonunda aldıkları puanlarla üniversite ve bölüm tercihi yapar. İşte tam da bu noktada öğrencilerin kafası sık sık karışır. Çünkü neye göre, kime göre, hangi şartları göz önünde bulundurarak tercih yapacaklarından emin olamazlar. Bu noktada belirsizliği artıran, kafa karışıklığına neden olan en önemli etken erkek ya da kız arkadaşlar yani sevgililerdir. Sevgili olan gençler üniversite tercihi yaparken genellikle aynı üniversiteyi, aynı şehri, aynı bölümü tercih etmeyi düşünmektedir. Ancak bu tercih yapılırken iyi düşünülmesi önemlidir. Çünkü hayatınızın gidişatını, meslek seçiminizi, aldığınız eğitimin kalitesini vereceğiniz bu karar belirler. Peki üniversite tercihinini sevgiliye göre yapmak doğru mu? Üniversite tercihi sevgiliye göre yapılır mı?

Üniversite Tercihi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Tercihiniyap ailesi olarak sözcüklerin gücüne, yazılarımızın kalitesine ve bilgiye önem veriyoruz. Bu nedenle bu yazıyı yazarken de onlarca üniversiteli ve üniversite mezunu ile konuştuk. Tıp, hukuk, diş hekimliği, iletişim, iktisat, işletme, ÇEKO, mühendislik, İİBF gibi fakültelerle bağı olan kişilerin verdiği cevaplara göre yazımızı derledik. Üstelik eğitimcilerden, alanında uzman isimlerden de görüş aldık. Buna göre üniversite seçerken öğrencilerin dikkat etmesi gereken hususlar şu şekilde;

  • Yabancı dil eğitimi alabileceğiniz, dil bilginizi geliştireceğiniz üniversite ve bölümler tercih etmelisiniz.
  • Üniversitelerin size istihdam fırsatı sunması önemli. Kariyer konusunda size yardımcı olacak bölüm ve üniversiteler seçin.
  • Araştırma, uygulama, deney, test merkezlerinin olması önemli.
  • Yurt dışı imkanları ve fırsatları sunan üniversiteler rakiplerinin ilerisinde.
  • Staj imkanlarıyla öne çıkan üniversiteleri tercih etmeye dikkat edin.
  • En önemlisi de sosyal ve fiziksel imkanlar.
  • Üniversitenin, bölümün binası, kampüsü, etkinlikleri çok önemli.
  • Üniversite yalnızca eğitimden ibaret değil. Eğlenceyi ihmal etmeyin.
  • Üniversite kültürü olan, geçmişle bağ kuran veya yenilikçi üniversiteler tercih edin.
  • Bu nedenle üniversite seçerken ince eleyip sık dokuyun. Mezun sayfalarını karıştırın.
  • Öğrenciye, mahremiyete, güvenliğe değer veren üniversiteleri önemseyin.

universite tercihi yapilirken nelere dikkat edilir

Üniversite Tercihini Sevgiliye Göre Yapmak Doğru Mu? Yapmalı Mıyım?

Üniversite seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini inceledik. “Peki bu kriterler arasında sevgili faktörü yok mu?” sorusunu sorduğunuzu duyar gibiyiz. Olmaz olur mu? Kesinlikle var. Ancak bu noktada iyi düşünmeniz gerekir. Çünkü hayalleriniz, kariyeriniz ve geleceğiniz ile sevgiliniz arasında kalma ihtimaliniz var. Bu nedenle alacağınız karar duygusal olmamalı.

Sevgilinizle birlikte aynı üniversite veya bölüme gitmek istiyorsanız ve bu sizin ortak hayaliniz ise birlikte çalışmalısınız. Hayalleriniz ve sevginiz ortak bir yolda buluşuyorsa sorun yok. Ancak hayat her zaman istediğimiz gibi gitmiyor. Sevgilinizin veya sizin puanınız daha düşük olabilir. Bu durumda karşınıza yol ayrımı çıkabilir. Örneğin siz Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini istiyorsunuz. Yeterli puana sahipsiniz. Ancak sevgilinizin puanı en iyi ihtimalle Kayseri’deki bir üniversitede Hukuk Fakültesine yetiyor. O zaman ne yapacaksınız? Tam tersini de düşünebilirsiniz. Sevgiliniz Hacettepe Tıp Fakültesini kazandı. Fakat siz daha düşük puana sahipsiniz. Dolayısıyla Ankara’da tıp okuyamayacaksınız. Bu durumda birinizin iyi bir şehir, iyi bir üniversite ve iyi bir fakülteden fedakarlık yapması gerekiyor.

Liseden beri beraber olan, aynı şehirde, aynı üniversitede hatta aynı bölümde birlikte okuyan ve en sonunda evlenip mutlu bir yuva kuran binlerce çift var. Bu nedenle böyle bir karar alırken güzel hayaller kurmak mümkün. Ancak bu işin bir de perde arkası var. Genellikle kötü hikayeler ve anılar anlatılmaz. Ancak lise aşkı ile aynı şehre, aynı üniversiteye gidip ayrılan, yaptığı tercihten pişman olan binlerce kişi de bulunuyor. Hatta sevgilisi için şehir değiştiren, hayallerini gözardı eden, ekonomik refahını bozan insanlar bu kararlarını geri almanın yollarını arıyor.

Tercihiniyap ailesi olarak size “Sevgilinizle aynı üniversiteye, aynı şehre gidin veya gitmeyin.” diyemeyiz. Ama artıları ve eksilerini sunarak sizin iyi düşünmenize ve doğru kararı vermenize yardımcı olabiliriz. Bu makalemizde de bunu yapmaya çalıştık. Sizler de yorum yaparak düşüncelerinizi belirtebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.