kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

YKS Özel Koşul ve Açıklamalar Madde 1

YKS özel koşul ve açıklamalar madde 1 nedir, YKS özel koşul ve açıklamalar ne içindir gibi soruların cevapları ile madde 1 koşul ve açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.

YKS
A+
A-

YKS özel koşul ve açıklamalar madde 1 nedir, YKS özel koşul ve açıklamalar ne içindir, YKS tercihlerinde kullanılan özel koşul ve açıklamaların içinde yer alan Bk. 1 nedir, özel koşul ve açıklamalar kaç kısımdan oluşmaktadır, bu oluşturulan kısımların ayrılma nedenleri nelerdir gibi soruların cevaplarını sizler için derlemeye çalıştık. Yükseköğretim programlarının koşul ve açıklamaları içinde yer alan madde 1’in ve diğer soruların açıklamaları yazımızın içindedir.

YKS yani yükseköğretim kurumları sınavı; adayların bir üniversiteye yerleşmek için yapacakları tercihlerde kullanılacak puanları almak için girdiği ve ölçme, seçme ve yerleştirme merkezi (ÖSYM) tarafından hazırlanan ve uygulanan üniversiteye giriş sınavıdır. Adaylar bu sınava girerek sözel, sayısal, eşit ağırlık, dil ve TYT (temel yeterlilik testi) puan türlerini alabilmektedir.

Adaylar aldıkları bu puan türleri ile ilişkili bölümleri tercih ederken yine ÖSYM tarafından hazırlanan kılavuz üzerinden tercih listesi oluşturmaktadır. Bu tercih listelerine 2 yıllık bölümleri yazacaklar Tablo 3’ü,4 yıllık bölümleri yazacak olanlar da Tablo 4’ü inceleyerek bölüm seçerler. Tablo 3 ve Tablo 4 içinde yer alan bölümlerin büyük bir çoğunluğunun yanında özel koşul ve açıklamalar için belirlenmiş bir sütun bulunmaktadır. Bu sütunda yer alan numaralar o bölüme dair bazı özel durumları içermektedir. Bizler bu maddelere kolayca ulaşabilin diye sizler için bu yazıları düzenlemeye çalışıyoruz.

YKS ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR MADDE 1 NEDİR? YKS ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR NEDİR?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi özel koşul ve açıklamalar tercih etmeyi düşündüğünüz bölümle ilgili bazı durumlardır. Bu kimi zaman burs ile ilgili bir durum olabilirken, kimi zaman zorunlu hazırlık kimi zaman da cinsiyet ve yaş ile ilgili durumlar olabilmektedir. YKS

YKS özel koşul ve açıklamalar iki kısımdan oluşmaktadır. 1.kısım, adayların tercihlerinden sonra AİS yani aday işlemleri sisteminde bulunan bilgileri ışığında bilgisayar sistemi tarafından kısmen veya tamamen kontrol edilerek adayın yerleştirmeye uygunluğunun belirlenmesini sağlayacak koşulve açıklamaları içermektedir. 2. kısım ise ÖSYM’den ziyade başvurulacak kurumların dikkate alacağı ve kontrol edeceği, uygulayacağı koşul ve açıklamaları içermektedir. Koşul ve açıklamalar kılavuzu sistemin daha verimli işlemesi ve sizlerin de inceleyebilmenizi ve rotanızı buna göre çizmenizi kolaylaştırması açısından bu şekilde ikiye ayrılmıştır.

YKS özel koşul ve açıklamalar kılavuzunda yer alan madde 1 ise;

Bk. 1 “Bir mesleğe yönelik program uygulayan lise veya dengimeslek okulu çıkışlı adayların bu programla ilgili tercihlerini belirlemedenönce Tablo-6’yı dikkatle incelemeleri gerekir.” açıklamasını içermektedir.

*Yukarıdaki bilgiler ÖSYM’nin 2018 YKS kılavuzlarından ve resmi internet sitesinde yayımladığı içerikler üzerinden derlenmiştir. Yapılacak değişiklikler ve uygulamalar ile ilgili lütfen ÖSYM’nin resmi kanallarından yapacağı duyuruları takip etmeyi ihmal etmeyiniz.

Yorumlar

  1. zehra babaoğlu Avatar zehra babaoğlu dedi ki:

    harika olmuş abi elinize emeyinize sağlik