kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

YÖK Üniversite Diploma Sorgulama Nasıl ve Nereden Yapılır?

YÖK Üniversite Diploma Sorgulama Nasıl ve Nereden Yapılır? e-Devlet Mezun Belgesi Diploma Mı? Diploma Yerine Geçer Mi? Mezun Belgesi ile Diploma Aynı Şey Mi? Farklı Mı?

Türkiye’de binlerce kişi her yıl yüksek okullardan, üniversitelerden mezun olmaktadır. Yükseköğretim Kurulu bünyesinde faaliyet gösteren eğitim kurumlarıyla ilgili bu nedenle binlerce soru sorulmaktadır. Özellikle de YÖK üniversite diploma sorgulama işlemine ilgi büyüktür. Çünkü işe girişlerde adaylardan diploma istenmektedir. Öğrenciler de YÖK üniversite diplomalarını nereden nasıl alacaklarını sorgulamaktadır. Öncelikle diplomanın ne olduğunu hatırlatmamız gerekir. Diploma bir eğitim kurumunu, öğrenim kurumunu başarıyla tamamlayan ve mezun olan kişilere verilen bir belgedir. Bu belge eğitimini tamamlayan kişilerin yetkinliğini gösterir. İş yerleri personel alımlarında adaylardan diplomalarını istemektedir. Bu belge işe kabullerde olmazsa olmazdır. Bunu bilen bazı uyanık işçiler ise geçmiş yıllarda sahte diplomalarla işe girmeyi denemiştir. Bazıları da bunu başarmıştır. Ancak daha sonra Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bu durumu ortadan kaldırmak için önemli bir çalışma başlatmıştır. Bu sayede kurumlar, kişiler herhangi bir kişi için diploma sorgulama işlemi yapabilir hale gelmiştir. Peki YÖK üniversite diploma sorgulama nasıl ve nereden yapılır?

YÖK Üniversite Diploma Sorgulama Nasıl ve Nereden Yapılır?

Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversite ve yükseköğretim mezunu olan kişilerin nasıl diplomalarını sorgulayacağı merak edilir. Öncelikle her vatandaş e-Devlet sistemi üzerinden elektronik ortam üzerinden diploma sorgulama işlemi yapabilir. Adaylar kendi diplomalarını sorgulayıp, bulup, görüntüleyip, indirip, çıktısını alabilir. Bunun için yapılması gereken tek şey e-Devlet sistemine girmek ve arama butonuna ‘diploma’ yazmaktır.

Hafızalarımızı zorladığımızda sahte diplomayla işe giren, memur olan binlerce kişinin haberlerini hatırlarız. Bu adaletsiz, yasa dışı durumun önüne geçmek için YÖK düğmeye bastı. YÖK’ün getirdiği yeni olanak ile işverenler, insanlar kısa sürede hatta dakikalar içinde üniversite diploması sorgulama işlemi yapabilecek. Örneğin sizden diplomanızı isteyen bir işveren ya da kuruma kısa sürede cevap verebilirsiniz. e-Devlet sistemi üzerinden sorgulama yapıp çıktı alıp götürebilirsiniz.

e-Devlet Mezun Belgesi Diploma Mı? Diploma Yerine Geçer Mi?

e-Devlet’ten çıkartılan belgelerde barkod bulunmaktadır. Bu barkod belgenin asıl halinde olmadığını ve e-Devlet’ten alındığını gösterir. Bu nedenle her kurum e-Devlet’ten alınan barkodlu mezun belgesini kabul etmez. Tercihiniyap.net ailesi olarak bu konuyu özellikle inceledik.

e-Devlet üzerinden yapılan diploma sorgulamasına ait işlemin tam adı ‘yükseköğretim mezun belgesi sorgulama’ işlemidir. İnsanlardan bu belge hemen hemen her kurum için talep edilmektedir. Ancak barkod sorgulama yapamayan kurumlar bu belgeyi kabul etmez.

Mezun Belgesi ile Diploma Aynı Şey Mi? Farklı Mı?

Mezuniyet belgesi ile diploma aynı şey değildir. Diplomanın onaylı bir örnek çalışması, mezun belgesi olarak adlandırılabilir. Ayrıca diplomanın aslı bir şekilde korunmalıdır. Çünkü gerektiğinde diplomayla ilgili işlemler yapılabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.