kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Zorunlu Deprem Sigortası Nedir? Nasıl Yapılır? Neleri Kapsar?

Zorunlu Deprem Sigortası Nedir? Nasıl Yapılır? Neleri Kapsar? Zorunlu Deprem Sigortası Ne İşe Yarar? Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırmak Zorunlu Mu? Zorunlu Deprem Sigortası Hangi Binaları, Neleri Kapsar? Zorunlu Deprem Sigortası Her Yıl Yenilenir Mi? Zorunlu Deprem Sigortası Aylık Mı, Yıllık Mı Yaptırılır?

A+
A-

Türkiye bir deprem kulağı ülkesidir. Ülkenin büyük bir bölümünde risk neredeyse yüzde 100’dür. Bu nedenle Türkiye’de depremle mücadele, deprem önlemleri yıllardır ana gündem maddesi olmuştur. Özellikle de ‘zorunlu deprem sigortası’ konusu milyonlarca kişiyi yakından ilgilendirmektedir. Pek çok kişi bu sistemin ne olduğunu, ne anlama geldiğini, ne işe yaradığını bilmemektedir. Türkiye’de depremler oldukça da bu konu sık sık tartışılır. Peki zorunlu deprem sigortası nedir? Ne işe yarar? Neleri kapsar? En çok merak edilen sorulara tercihiniyap.net ailesi olarak cevap aradık.

Zorunlu Deprem Sigortası Nedir? Ne Demek?

Türkiye’deki toprakların tamamına yakını deprem tehlikesi altındadır. Bu nedenle Türkiye tarafından zorunlu deprem sigortası geliştirilmiştir. Doğal Afet Sigortaları Kurumu kısaca DASK tarafından bu zorunlu deprem sigortası sistemi yönetilmektedir. Zorunlu deprem sigortası vatandaşları depreme, depremle ilgili her türlü zarara karşı koruma sunar. Bu sigortanın poliçesini imzalayan bir vatandaş, depreme, deprem kaynaklı hasarlara, yer kaymasına, artçı sarsıntılara, yangın, sel, infilak, tsunami gibi afetlerden gelecek tüm hasarlara, zararlara karşı konutlarını güvenceye alırlar. Örneğin deprem oldu ve konutunuz oturulamaz hale geldi. Bu durumda sigortanız devreye girecek ve maddi zararınızı tazmin edecektir. Böylece hayatınızın normale dönmesi için önemli bir adım atılmış olacaktır.

Zorunlu Deprem Sigortası Ne İşe Yarar?

  • Deprem, depreme bağlı hasarlara, afetlere karşı sigortalanan malı güvenceye alır.
  • Vatandaşın maddi zararının telafi edilmesini sağlar.
  • Maddi olarak vatandaşı büyük çaplı zararlardan korur.
  • Depremin getireceği riskleri en aza indirir.
  • Geleceğe maddi olarak güvenle bakılmasını sağlar.

Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırmak Zorunlu Mu?

1999 Marmara Depremi, Erzincan, Elazığ depremlerinin hafızalardaki yeri taze. Türkiye’nin acısı da bir hayli büyük. Görünen o ki enlemler de yetersiz. Bu nedenle zorunlu deprem sigortasının anlamı ve önemi bir hayli büyük. Ancak bu sigortanın adında geçtiği gibi vatandaşlar için zorunlu olup olmadığı merak ediliyor. Ancak bu merak da anlamsızdır. Çünkü adından göründüğü gibi zorunlu deprem sigortası yaptırmak zorunludur. Vatandaş ‘İstemiyorum, yaptırmıyorum.’ diyemez. Ancak burada şöyle bir sorun vardır. Bu zorunluluğa, kurala uymayan vatandaşlara yönelik maddi ceza yaptırımı yoktur. Yani sigortayı yaptırmayana para cezası verilmez. Bunun yerine elektrik ve su aboneliği gibi hizmetlerde kısıtlamaya gidilir. Ayrıca ev satışı, ev kiralaması gibi hizmetlerin gerçekleşmesine izin verilmez. Bu gibi hizmetlerden faydalanmak isteyen kişinin zorunlu deprem sigortası yaptırması gerekir. Bu noktada en önemli sorunlardan biri de bu sigortayı kiracının mı yoksa ev sahibinin mi yapıp yapmayacağına yöneliktir.

Zorunlu Deprem Sigortasını Ev Sahibi Mi? Kiracı Mı?

Kiracılar ile ev sahipleri sık sık masraflar konusunda karşı karşıya gelebilmektedir. Evde kombinin, kalorifer peteklerinin bozulması ya da doğal gaz ile su masraflarının çıkması durumunda tartışma yaşanır. Bu sigortanın kim tarafından yaptırılacağı da merak edilir. Örneğin 5 yıllık bir kiracı mı bu sigortayı yaptırır yoksa ev sahibi mi? Bu sigortayı yaptıracak olan kişi ev sahibidir. Kiracı yalnızca bu sigortanın olduğunu ispat eden belgeyi alarak su, elektrik, doğal gaz abonelik işlemlerini yapar.

Zorunlu Deprem Sigortası Hangi Binaları, Neleri Kapsar?

Bu sigorta içerisinde hangi binaların olduğu, hangi yapıların olduğu merak edilir. Belediye sınırlarındaki meskenlerin içine dahil olduğu bu sigorta sisteminde 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu esas alınır. Bu kanuna göre bu binalar güvence altına alınır:

Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar,
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler,
Bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler,
Doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler.

Yukarıdaki koşullara uyan şu yapılarda da geçerli;

Kat irtifakı tesis edilmiş binalar,
Tapuda henüz cins tashihi yapılmamış ve tapu kütüğünde vasfı “arsa vs.” olarak görünen binalar,
Tapu tahsisi henüz yapılmamış kooperatif evleri,

Yalnızca yapılar ve meskenler değil yapı parçaları, bina bölümleri de teminat kapsamı altına alınabilir. Bu durumda sigorta kapsamındaki yapılar şu şekildedir;

Temeller
Ana duvarlar
Bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar
Bahçe duvarları
İstinat duvarları
Tavan ve tabanlar
Merdivenler
Asansörler
Sahanlıklar
Koridorlar
Çatılar
Bacalar
Yapı tamamlayıcı bölümler

Zorunlu Deprem Sigortası Nasıl ve Nereden Yapılır?

Bu sigortanın yaptırılacağı adres bankalar ve sigorta şirketleridir. Yurt genelindeki her banka şubesinden ve sigorta firmalarından bu işlem yapılabilir. Sigorta yaptırmak için bu adreslere gittiğinizde sizden T.C. kimlik numarası, isim-soyad bilgisi, açık adres, telefon numarası, sigortalanacak konut bilgileri istenir. Bu bilgi ve belgeleri sunarak işlem yapabilirsiniz.

Zorunlu Deprem Sigortası Her Yıl Yenilenir Mi?

Zorunlu deprem sigortası her yıl yaptırılması zorunlu olan bir sigortadır. Vatandaş her yıl sigorta şirketlerine ya da bankalara giderek poliçe yenileme işlemini yaptırır. Bu durum her sene tekrarlanmalıdır. Bir kereye mahsus sigorta yaptırıp sonra bir daha işlem yaptırmamak gibi bir durum söz konusu değildir.

Zorunlu Deprem Sigortası Aylık Mı, Yıllık Mı Yaptırılır?

Bu işlem her yıl tekrarlanmalıdır. Aylık, haftalık, 5-10 yılda bir yaptırılmaz. Bu sigorta her yıl yaptırılır. Poliçenizde yazan tarihe gelmeden işlem yapmanız tavsiye edilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.