kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Zabıta Maaşı Ne Kadar

Türkiye;deki en popüler mesleklerden biri de şüphesiz zabıta mesleğidir. Zabıtalar oldukça zor şartlarda görev yapar. Peki zabıtalar 2023 yılında ne kadar maaş alır? Zabıta maaşı ne kadar 2023? Zabıta mesai ücretleri ne kadar 2023? Nasıl zabıta olunur 2023? Zabıta aile ve çocuk yardımı ne kadar?

A+
A-

Zabıtalar esnafların ve seyyar satıcıların korkulu rüyası, tüketicilerin kahramanlarıdır. Tüketicilerin haklarını korumakla yükümlü olan zabıtalar görev yerlerinde esnafın ve vatandaşa hizmet ederler. Belediyeler bünyesinde görev yapan zabıtalar yine belediyeler tarafından koyulan kuralların uygulanmasına ve kurallara uyulmaması durumunda yaptırımların sağlanmasıyla görevlidir. Zabıtalar oldukça zorlu bir görev yapar. Çünkü tüketici ve seyyar satıcılarla sürekli karşı karşıya gelir. Tüketicilerin şikayetlerini de sürekli değerlendiren zabıtaların iş yükü oldukça ağırdır.  Peki bu denli zor bir görevi yürüten zabıtalar ne kadar maaş alır? Zabıta maaşı ne kadar 2023? Zabıta mesai ücreti 2023 ne kadar? Zabıtalar 2023 yılında ne kadar maaş alır?

Zabıta Maaşları Ne Kadar?

Zabıta Maaşı 2023 Ne Kadar?

Zabıtalar diğer devlet memurlarının olduğu gibi 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabidir. Zabıtalar da memur statüsüne sahip kadrolardır. Bu nedenle zabıtalar da her yıl Ocak ve Temmuz aylarında maaş zammına hak kazanırlar. 2023 yılının Ocak ayında yüzde 4, Temmuz ayında ise yüzde 3,4 zabıta maaşlarına zam yapılmasına karar verildi. Ayrıca 2023 yılının Ocak ayında yüzde 4 ve Temmuz ayında ise yüzde 5 zam yapılacak zabıta maaşlarına. Ardı ardına yapılan ve yapılacak zamlardan sonra zabıta maaşları oldukça yükselecek. Peki 2023 yılında en düşük zabıta maaşı ne kadar? Zabıta maaşı ne kadar 2023?

2018 yılında göreve yeni başlayan bir Zabıta 3 bin Türk Lirası civarında maaş almaktadır. En düşük Zabıta maaşı da 3 bin Türk Lirası civarındadır. 2023 yılında yapılacak zamlar ile en düşük zabıta maaşı 21 bin 100 Türk Lirası seviyesinde olacaktır. Zabıta maaşları personelin eğitim durumuna göre de değişiklik gösterebilmektedir. Lise ile meslek veya teknik lise mezunu bir Zabıta 20 bin Türk Lirası civarında maaş almaktadır. Önlisans mezunu bir Zabıta ise 21 bin 50 Türk Lirası civarında maaş almaktadır. Lisans mezunu bir Zabıta memuru ise 22 bin 100 Türk Lirası civarında maaş almaktadır.

Yukarıda yer alan zabıta maaşları hesaplanırken işe yeni giren yani en düşük zabıta maaşı dikkate alınmıştır. Ayrıca aile, çocuk yardımı, mesai ücreti ve tazminatlar gözardı edilmiştir. Aile yardımı, çocuk yardımı, mesai ücreti, sosyal denge tazminatı gibi ödenekler de dahil edildiği zaman zabıta maaşları oldukça yükselmektedir. Evli, çocuk sahibi, mesai ücreti ve sosyal denge tazminatı alan bir Zabıta eğer Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerde çalışıyorsa 23 bin Türk Lirası civarında maaş alabilmektedir. Ayrıca Zabıtanın hizmet yılı, görev yaptığı yıl da artıkça zabıtanın maaşı da artış göstermektedir.

Zabıta Rütbeleri ve Kadroları 2023 Nelerdir?

Zabıta teşkilatında göreve yeni başlayan personeller zabıta unvanına sahip olur. Ancak teşkilatta tek rütbe zabıta rütbesi değildir. Teşkilatta Zabıta Memuru, Zabıta Komiseri, Zabıta Amiri, Zabıta Şube Müdürü, Zabıta Müdürü, Zabıta Daire Başkanı gibi kadrolar ve kıdemler bulunmaktadır.

Zabıta ve İtfaiye Personeli Maktu Ücretleri

Zabıta Eş ve Çocuk Yardımı 2018 Ne Kadar?

Devlet memurlarına eğer eşi çalışmıyorsa 2023 yılı içerisinde 228 Türk Lirası eş yardımı verilmektedir. Ayrıca 6 yaşına kadar olan çocuklar için 54 Türk Lirası 6 yaşın üzerindeki çocuklar için ise 27 Türk Lirası çocuk yardımı yapılmaktadır. Bu bilgilere dayanarak sahip olunan çocuk üzerinden rahatlıkla bir hesaplama yapılabilir. Eş ve çocuk yardımı ücretleri de maaşlar gibi 6 aylık periyotlarda artış gösterir. Bu ücretler azımsanmayacak niteliktedir. Bu ücretlerin maaşlara eklenmesiyle 300-400 Türk Lirası gibi bir fark ortaya çıkacaktır.

Zabıta Mesai Ücreti 2023 Ne Kadar?

Belediyelerde zabıta olarak çalışan personeller diğer devlet memurlarından farklı bir şekilde çalışır. Zabıtalar diğer memurlara kıyasla mesai saatleri haricinde de çalışır ve mesai yapabilirler. Bu nedenle zabıtalar maktu mesai ücreti ödemesi alır. Zabıta mesai ücretleri belediye meclisi tarafından belirlenmektedir. Zabıtaların mesai ücretleri belirlenirken dikkate alınan bazı hususlar vardır. Belediye meclisi zabıta mesai ücretlerini belirlerken ilgili belediyenin nüfusunu dikkate alır. Bu hesaplamaya göre nüfusu 10 binden az olan bölgelerde mesai ücreti en fazla 230 Türk Lirası olarak ödenmektedir. Oysa Ankara, İzmir, İstanbul gibi büyük şehirlerin belediyeleri zabıtalara mesai ücreti 600 Türk Lirasına kadar ödeme yapabilir.

Konuyu daha iyi özetlemek adına nüfuslara göre mesai ücretlerini sıraladık. İşte zabıta mesai ücretlerinin belediyelerin nüfusuna göre karşılığı:

Nüfusu 10 binden az olan belediyeler zabıtalara mesai ücreti olarak en fazla 225 Türk Lirası civarında ödeme yaparlar.

Nüfusu 10 bin ile 50 bin arasında olan belediyelerde görev yapan zabıtalar 250 Türk Lirası civarında mesai ücreti almaktadır.

Nüfusu 50 bin ile 100 bin arasında olan belediyelerde çalışan zabıtalar 275 Türk Lirası civarında mesai ücreti almaktadır.

Nüfusu 100 bin ile 250 bin arasında olan belediyeler zabıtalara en fazla 300 Türk Lirası civarında mesai ücreti vermektedir.

Nüfusu 250 bin ile 1 milyon arasında olan belediyeler zabıta olarak görev yapan personellere 375 Türk Lirası civarında mesai ücreti vermektedir.

Nüfusu 1 milyondan fazla olan belediyeler zabıtalara 425 Türk Lirası civarında mesai ücreti vermektedir.

Ankara İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri haricindeki diğer büyükşehir belediyeleri (Antalya, Bursa vs) zabıta olarak görev yapan persone en fazla 450 Türk Lirası civarında mesai ücreti ödemektedir.

İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediyelerinde zabıta olarak çalışan personeller en fazla 600 Türk Lirası civarında mesai ücreti almaktadır.

Nasıl Zabıta Olunur 2023?

Zabıta olmak isteyen binlerce kişi bulunmaktadır. Zabıta olmanın belirli şartları vardır. O şartlara hemen kısaca göz atalım. İlk olarak zabıta olmak isteyen kişilerin 25 yaşından büyük olmamaları gerekmektedir. Ayrıca memur olarak çalışan kişi zabıtalığa geçmek isterse 30 yaşından büyük olmaması gerekmektedir.

Zabıta olmak isteyen kişilerin en az lise mezunu olması gerekmektedir. Belediyeler zabıta kadrolarına alımlarını en az lise mezunu kişiler arasından yapmaktadır. Ayrıca lisans ve önlisans mezunu olan kişilerde zabıta olabilmektedir.

Zabıta olmak isteyen kişilerde boy ve kilo şartı aranmaktadır. Kadın zabıta adaylarının en az 1 metre 60 santimetre uzunluğunda olması ve 65 ile 85 kilogram arasında ağırlığa sahip olması gerekmektedir. Erkek zabıta adayları ise en az 1 metre 67 santimetre uzunluğunda olmaları gerekmektedir. Erkek zabıta adaylarında aranan kilo şartı ise 65 ve 85 kilogram aralığıdır.

Zabıta olmak isteyen kişilerin ÖSYM tarafından düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girmeleri ve gerekli puanı almaları gerekmektedir.

KPSS’den başarılı olan zabıta adayları daha sonra ilgili belediyelerin zabıta kadrolarına başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu tür alımlar belediyelerin resmi internet sitelerinden ve İçişleri Bakanlığının Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesinden ilan edilmektedir.

Adaylar ilanlara başvuru yaptıktan sonra sözlü sınava girecektir. Sözlü sınav yazılı sınav kadar önemlidir. Sözlü sınavdan başarılı olan adayların isimleri listeler şeklinde yayınlanır. Asil listede yer almayan adaylar yedek listede yer alabilir. Ardından da istenilen belgeler tamamlandıktan sonra iş başı yapabilirsiniz.

 

Zabıta kaç gün çalışır?

Zabıta personelinin çalışma saatleri vardiyalar halinde görevin gereğine göre 24 saat iş 48 saat istirahat veya 12 saat iş 24 saat istirahat şeklinde düzenlenebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.