kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ayakkabı Tasarımcısı Maaşları Ne Kadar?

Ayakkabı Tasarımcısı Maaşları Ne Kadar? Ayakkabı Tasarımcısı Nedir? Ayakkabı Tasarımcısı Ne İş Yapar? Ayakkabı Tasarımcısı Nasıl Olunur?

A+
A-

Ayakkabı tasarımcısı maaşları ne kadar diye düşünüyorsanız bu yazımızı tam da sizler için hazırladık. Sizlere fikir verebilmek amacıyla yazdığımız bu yazıda aklınıza takılan diğer soruların cevabını da bulabilirsiniz.

Günümüzde moda anlayışı geçmiş yıllara kıyasla değişti ve gelişti. Giyimine kuşamına önem veren insanların sayısı arttı. Özellikle de internet alışverişlerinin yaygınlaşmasıyla tüketici sayısı ve yapılan alışveriş miktarı her geçen gün artıyor. Tüketicilerin en çok satın aldığı ürünlerin başındaysa ayakkabılar geliyor. “Dost başa, düşman ayağa bakar” sözünü akıllara getiren ayakkabılara büyük önem veriliyor. Spor, iş, günlük, yürüyüş ve ev gibi farklı amaçlar için yapılan ayakkabıları her gün binlerce kişi satın alıyor. Ancak son zamanlarda piyasadaki ayakkabıların tasarımlarından, rahatlığından ve fiyatlarından şikayet edenlerin sayısı artıyor. Bu nedenle pek çok kişi kendilerine özel ayakkabıları tasarlatmak, zevklerine göre ayakkabı satın almak için ayakkabı tasarımcılarına başvuruyor. Peki ayakkabı nedir? Ayakkabı tasarımcısı nedir? Kimdir? Ayakkabı tasarımcısı ne iş yapar? Ayakkabı tasarımcısı maaşları ne kadar?

Ayakkabı Tasarım ve Üretimi

Ayakkabı Tasarımcısı Nedir?

Ayakkabı kelimesi insanların yürümesini, dik durmasını, koşmasını sağlayarak ayak organına giydirilen, takılan bir kabı, eşyayı simgeler. Ayakkabı kelimesi de buradan gelmektedir. Türk Dil Kurumuna göre sokakta giyilen, altı kösele veya lastik gibi dayanıklı malzemelerden yapılan giyecek anlamındadır. Başmak ve pabuç olarak da bilinir. Ayakkabı tasarımcısı ise işte bu pabuçları, ayak giyeceklerini tasarlayan, imal eden, üreten ve satan kişiye denir. Bu kişiler büyük firmalarda çalışabileceği gibi kendi atölyelerinde de hizmet verebilmektedir.

Ayakkabı Tasarımcısı Ne İş Yapar?

Bu kişiler her şeyden önce insanların ayaklarını yakında tanımalıdır. Yani ayak numaraları, ayak biçimlerini iyi bilmelidir. İnsanların ayakkabıları kullandığı alanlarla ilgili bilgi sahibi olmalıdır. Örneğin spor yaparken, işteyken, yürüyüşteyken nasıl ayakkabılara ihtiyaç duyulacağını anlamalıdır. Bunların yanı sıra pek çok görev ve sorumlulukları da bulunur.

  • Ayaklar konusunda bilgi sahibi olmaları gerekir.
  • Taraklı, normal, uzun, geniş ayaklara yönelik ayakkabı üretir.
  • Ayakkabıları tasarlar.
  • Trendleri, tasarımcıları, en çok satılan ayakkabıları takip eder.
  • İletişim becerileri yüksek olmalıdır.
  • Müşteri memnuniyetini önemsemelidir. 
  • Ayakkabı üretir.
  • Ayakkabı malzemelerini tanır.
  • Bu malzemeleri uygun fiyata temin eder.
  • Müşterilerin fikirlerini ve taleplerini dinler.
  • Sipariş üzerine tasarım yapar.
  • Ürettiği ürünleri ve malzemeleri satar.

Ayakkabı Tasarımcısı Nasıl Olunur?

Ayakkabı tasarımcısı olmak için her şeyden önce modayı ve ayakkabı sektörünü yakından tanımak gerekir. Piyasadaki markaları, ürünleri takip etmelidir. Bunun yanı sıra eğitim alarak kendisini geliştirmelidir. Örneğin meslek liselerinin ayakkabı teknolojisi alanları bulunur. Ayakkabı Tasarımı ve Ayakkabı Üretimi, Ayakkabı Modelistliği, Saraciye Üretimi, Ayakkabı Üretimi gibi bölümlerden lise ve üniversite eğitimi alabilir. Ayrıca bu konuda eğitim veren kurumlara giderek sertifikada alabilir. Daha sonra uluslararası arenadaki okullara, kurslara giderek kendini geliştirebilir. Daha sonra kendi atölyesini açabilir veya firmalara girerek çalışabilir.

DGS Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Bölümü 

Ayakkabı Tasarımcısı Maaşları Ne Kadar?

Ayakkabı tasarımcılarının ne kadar maaş aldığı, ne kadar gelir elde ettiği pek çok değişkene bağlıdır. Kendi atölyesinde çalışanlarla firmalar bünyesinde çalışanların gelirleri değişebilir. Ayrıca ne kadar büyük bir firmada çalıştıkları da ücretlerle ilgili belirleyicidir. Tasarımcılar taban çalışması, kalıp uygulaması, model tasarlama ve üretim konularında uzmanlaşabilir. Bu kapsamda teknik tasarım, satış, pazarlama, üretim yapan kişiler farklı ücretler kazanabilmektedir. Türkiye’de giyim firmalarında ayakkabı tasarımcısı olarak çalışan kişiler 10-12 bin TL arasında maaş almaktadır. Dünyada büyük firmalarda çalışan tasarımcılar ise 5 bin dolar ile 20 bin dolar arasında gelir elde edebilir. Kendi atölyelerinde çalışan tasarımcılar ise ortalama bir iş hacmiyle aylık 10-15 bin TL kazanabilmektedir.

Ayakkabı tasarım Bölümü kaç yıllık?

Ayakkabı Tasarım ve Üretimi Bölümü meslek yüksekokulları bünyesinde eğitim veren iki yıllık bir bölümdür.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.