kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2023 Eczacı Maaşı Ne Kadar?

Türkiye'deki en büyük sektörlerden biri eczacılık sektörüdür. Her yıl binlerce kişi eczacı olarak işe başlamaktadır. Peki eczacı nedir? Eczacı ne iş yapar? Eczacı çalışma şartları nasıldır? Eczacı maaşı ne kadar? Eczacı maaşları ne kadar? İşte 2023 Eczacı maaşları…

A+
A-

Dünyadaki en büyük sektörlerden biri hiç şüphesiz sağlık sektörüdür. Gerek Türkiye’de gerekse dünyada her yıl milyarlarca dolar sağlık sektörü için harcanmaktadır. Hemen hemen her ülkede en büyük yatırımlar sağlık sektörüne yapılır. Ve her yıl milyonlarca kişi sağlık sektöründe istihdam edilmektedir. Sağlık sektörü içerisinde pek çok meslek grubu ve iş fırsatı vardır. Ancak en büyük paylardan biri kesinlikle eczacılık alanıdır. Türkiye’deve dünyada en popüler iş alanlardan biri eczacılıktır. Peki eczacılık nedirEczacı nedir? Eczacılar ne iş yapar? Eczacılık maaşları 2023 ne kadar? Eczacı maaşları ne kadar 2023?

Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı (EUS) Ne Zaman ?

Eczacılık Nedir? Eczacı Nedir?

Sağlık sektörü pek çok alanla iç içe geçmiştir. Örnek vermek gerekirse tıp dünyası ile eczacılık dünyası iç içe geçmiştir. Doktorlar hastaları muayene eder, doğru tedavi yöntemini belirler ve doğru ilacı önerir.Doktorların yazdığı ilaçları almak için hastalar eczanelere gider. İşte burada eczacılık mesleği ve eczacı devreye girer. Eczacı doktor tarafından hastaya yazılan ilaçları hastaya sunar. İlaçları getirir, düzenler, hastaya ilacı nasıl alacağını bile anlatır. Eczacılar yalnızca ilaç alıp satan kişiler değildir.Aynı zamanda ilaçları analiz eder ve ilaçları geliştirir.  Eczacılar çoğu zaman hastalara ilaç bile önerebilir.

Eczacılık mesleği oldukça zorlu bir meslektir. Eczacı kendisini sürekli geliştirmelidir. Ayrıca insanlarla arasının iyi olması gerekir ve pek çok konu hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Kozmetikten, sağlığa,makyajdan, güneş kremlerine kadar ne kadar çok bilgi sahibi olursa o kadar çok satışa imza atar.

Eczacılar aynı zamanda laboratuvarların içinden çıkmaz.Formüllere uygun olarak ilaç hazırlayabilir. Özel tıbbi malzemeleri hazırlayıp satışını yapar. Özel ilaçlar için reçetelerin kayıtlarını tutarak belgeler.Yalnızca insanlar için değil hayvanlar için de ilaç seçimi ve sunumu yapar.Veteriner ilaçları, tarım ilaçları gibi ilaçlar da veterinerin kontrolündedir.

Eczacı Ne İş Yapar?

Eczacılar ilacın alım-satım, kullanma, tüketim talimatları gibi her türlü bilgiye sahip olan ve bu bilgiyi gerek hastalarıyla gerekse meslektaşlarıyla paylaşan kişilerdir. Hastalar çoğunlukla yaşlılardan ve çocuklardan oluşmaktadır. Bu nedenle ilacın ne zaman, hangi saatlerde alınacağı, nasıl alınacağı, aç karna mı tok karna mı gibi kritik bilgileri hastalarla paylaşan eczacılar bir nevi hastaların ilaç danışmanlığını da yapmaktadır.

Eczacıların yaptığı işin merkezinde sanılanın aksine ilaçlar değil insanlar vardır. Bu nedenle eczacıların insan ilişkileri iyi olmalıdır. Eczacılar alınmasın ancak mesleğin özü bir nevi esnaflıktır. Bu nedenle sizin güler yüzünüz, hastanın halinden anlamanız, ödeme politikasındaki çeşitliliğiniz sizin satışlarını belirleyen en önemli etkenlerdir.

Eczacılar ilaç alır ve ilaç satar. Hastalarla, insanlarla ilişki kurar. İlaçları analiz eder ve gerekirse geliştirir. Hastalara ilk müdahale bile yapabilirler. Ayrıca doktor ile hasta arasında ilaç konusunda aracılık yapar. Hastalara ilaç bile önerebilir. Kozmetik sektörüyle ilgili olarak ürünler satar.

Eczacı Çalışma Şartları

Eczacıların iş olanakları geniştir. Eczacılar özel sektörde şirketlerde çalışabilirler. Kendi eczanelerini açabilirler veya başkalarının eczanelerinde çalışabilir. Peki eczacı çalışma şartları nasıldır? Kamu kurum ve kuruluşlarında eczacı olarak çalışabilirler. Özel sektörde çalışmak diğer meslek grupları gibi oldukça zordur. Mesleğe yeni başlarken zor şartlar altında düşük maaşlarla çalışırsınız. Eczacılar özel sektörde haftada 6 gün 9-10 saat arasında çalışır.

Eczacılar en çok kendi eczanelerini açmak ister. Ancak bu oldukça masraflıdır. 100-200 bin Türk Lirası arasında ilaç masrafı ve mekanın satın alması-kiralanması, hava parası veya dizaynı için büyük ücretler ödenir.Ancak eczane açmak ve kendi işinin patronu olmak hem maddi açıdan hem de çalışma şartları açısından oldukça avantajlıdır. İlk yıllarda çalışma şartları zor olsa da sonraki yıllarda düzeninizi oturttuktan sonra yanınıza yardımcı ve çalışan alarak çalışma şartlarınızı oldukça rahatlatabilirsiniz. Ve güzel paralar kazanabilirsiniz. Ancak iş yeri sahibi olmanın zorlukları, çalışanları denetlemek, iş yerini açıp kapamak, ilk yıllardaki zorluklar ve sorumluluklar gibi bazı zorlukları üstlenmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Bir başkasının sahibi olduğu eczanede eczacı olarak çalışmak da bazı değişkenlere bağlı olarak oldukça zordur. İşvereninizin nasıl biri olduğu, eczanenin yoğunluğu gibi değişkenler bulunmaktadır. Belirlenen mesai saatleri içerisinde bulunduğunuz kıdem ve pozisyona göre çalışırsınız.Haftada 5 ya da 6 gün çalışırsınız.

Kamu kurum ve kuruluşlarında eczacı olarak çalışmak oldukça prestijlidir. Memur olduğunuz için çalışma saatleriniz ve çalışma şartlarınız daha düzenlidir. Kuruma göre maaşlarınızda değişiklik olabilir.

2023 Eczacı Maaşları Ne Kadar?

Gerek eczacılık öğrencileri gerekse eczacı olmak isteyen binlerce kişi eczacı maaşlarını merak etmektedir. Türkiye’de cevabı en çok araştırılan sorulardan biri de eczacı maaşı ne kadar sorusudur.Eczanelerde eczacı olarak çalışan personeller bir nevi staj yaptıkları mezun oldukları ilk sene içerisinde dahi yüksek ücretler almaktadır. Eczacı yardımcısı olarak çalıştıkları dönemde 12 bin ile 13 bin Türk Lirası arasında maaş alırlar. Ayrıca yol ve yemek ücreti de alabilirler.Deneyim kazandıktan sonra ise bu ücretler katlanmaktadır. Eczanelerde eczacı olarak çalışanlar 14 bin Türk Lirası ile 20 bin Türk Lirası arasında ücret alabilmektedir. Tabi bu noktada çalıştıkları şehir, eczanenin faaliyet yürüttüğü bölge, eczanenin aylık cirosu gibi faktörlere bağlı olarak ücretlerde değişiklik olabilmektedir.

Kendi eczanesini açan eczacılar ise ilk yıllarında 15 bin ile 20 bin Türk Lirası arasında para kazanabilir. Eczane masrafları, çalışan masrafları, vergiler gibi giderlere bağlı olarak eczane sahibi eczacının cebine kalan ücret değişiklik gösterebilmektedir. Ancak işleri yoluna koyan bir eczacının kolay kolay az para kazanması mümkün değildir. Eczacı kötü bir bölgede çalışmıyorsa ve insanlara kötü muamele göstermiyorsa on binlerce lira kazanabilir. Eczane sahibi eczacılar iyi ihtimalde aylık 100 bin Türk Lirası kazanabilir.

2023 Kamuda Eczacı Maaşları Ne Kadar?

Kamu kurum ve kuruluşlarında eczacı olarak çalışanlar çalıştıkları kurum ve kuruluşa göre, hizmet yıllarına göre, görev bölgelerine göre farklı ücretler alabilirler. İlk olarak kura sistemiyle atanan ve kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan eczacılar ortalama 16 bin Türk Lirası maaş alırlar. Ayrıca kamuda yükselmek de mümkündür. Örneğin Sosyal Güvenlik Kurumunda (SGK) eczacı olarak çalışanlar 18 bin Türk Lirası ile 20 bin Türk Lirası arasında maaş alırlar.

2023 Özel Sektör Eczacı Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde eczacı olarak çalışanlar genelde şirketler bünyesinde istihdam edilir. Özel sektördeki her meslek grubu gibi oldukça düşük ücretlerde işe başlarlar. Genelde şirketler bünyesinde eczacı olarak çalışmaya başlayanlar 12 bin Türk Lirası maaş alır. Ancak bilginize, deneyiminize bağlı olarak özel sektörde eczacı olarak büyük paralar kazanabilirsiniz.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Eczacılık Mesleği

Yılda kaç tane eczacı alınıyor?

Her yıl kaç eczacı alınıyor? – Yaklaşık 200-300.

Yorumlar

  1. Leyla Avatar Leyla dedi ki:

    eczacı olarak işe girdim bir eczanede. 2 bin 500 + ticket alıyorum. İyi mi sizce? Eczacı maaşı ortalama nedir?