kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Otomotiv Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

​​​​​​​otomotiv mühendisi maaşı ne kadar? Özel sektör ve kamuda otomotiv mühendisleri ne kadar maaş almaktadırlar?

A+
A-

Ülkemizde otomotiv konusunda yerli üretim amaçlı çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalarla birlikte otomotiv mühendislerinin önemi de artmıştır. Özellikle maaşları merak konusu olmuştur. Bu yazımızda otomotiv mühendisi maaşları ne kadar ve daha birçok konu hakkında bilgi verdik.

Her mesleğin, her işin ne kadar kazandırdığı ülkemizde genellikle merak edilir ve bu merak sonucu ya sözlü olarak o meslek mensuplarına ya da internete A mesleğini yapanlar ne kadar kazanıyor gibi sorular sorulur. Bu soruların muhatapları genellikle bu davranışları hoş karşılamasa da nezaketen cevap verir fakat insanlara ne kadar kazandıklarını sormak kaba bir harekettir.

Buna çözüm olarak internetten bu bilgiyi araştırmak, merak gidermek daha sağlıklı sayılabilecek bir yöntemdir. İşte bu mantıkla hareket ederek hem merak eden okuyuculara hem de o mesleği yapmaya düşünenlere meslek gruplarının maaş bilgilerini derleyerek yayımlıyoruz. Bu içeriğimizde otomotiv mühendisi maaşları üzerine bilgi edinebileceksiniz.

Otomotiv Mühendisi Nedir? Nasıl Otomotiv Mühendisi Olunur?

OTOMOTİV MÜHENDİSİ KİMDİR? NASIL OTOMOTİV MÜHENDİSİ OLUNUR? NE İŞ YAPAR?

Bir mesleğin maaş bilgisinden önce o meslek mensubunun ne iş yaptığını da incelemek yerinde olacaktır. Otomotiv mühendisliği; otomobil, kamyon ve minibüs gibi akla gelebilecek her türlü taşıtın tasarlanması, projelendirilmesi, denetlenmesi, satışı ve pazarlanması üzerine çalışılan bir alandır ve bu alanda çalışan mühendislere otomotiv mühendisi denmektedir ve yaptıkları işler, görevler de şöyle sıralanabilir:

  • Fikir üretmek ve tasarım yapmak için bilgisayar destekli tasarım programlarını, uygulamalarını kullanmak
  • Bileşen üretimi için gerekli malzemeleri tespit etmek
  • Bileşenlerin prototipini oluşturarak performanslarını ve güvenliği test etmek
  • Yeni tasarımlar geliştirirken müşteri ihtiyaçları ve devlet emisyon düzenlemelerini dikkate almak
  • Mekanik arızaları ya da beklenmeyen bakım sorunlarını araştırmak, saptamak ve sorunları gidermek
  • Tedarikçiler ile iletişim kurmak ve tedarik zinciri yönetimi konuları ile ilgilenmek
  • Araçların kontrol edilmesini ve test edilmesini sağlamak

Otomotiv mühendisi olmak isteyen bir bireyin öncelikle otomotiv mühendisliği bölümü mezunu olması gerekmektedir. Akabinde eğer çalışmayı düşündüğü yer kamu kurumu ise KPSS’ye girerek çalışmayı düşündüğü kamu kurumunu kazanmasına yetecek puan alması gerekmektedir. Eğer ki özel sektörde çalışmayı düşünüyor ise özel sektörde bu alanda hizmet veren firmalara, şirketlere başvuru yaparak yeterli bulunması durumuna göre işe alınmayı beklemesi gerekmektedir (kamuda da özel sektörde de çok fazla otomotiv mühendisi alımı olmadığının altını çizmek isteriz). Bu başlığın daha kapsamlı haline ilgili içeriğimizden göz atabilirsiniz:

 

otomotiv muhendisi ne is yapar 1

OTOMOTİV MÜHENDİSİ MAAŞLARI DEVLETTE NE KADAR OLDU?

Otomotiv mühendisi maaşları için şöyle listelenebilir:

Yeni başlayan Otomotiv Mühendisi: 22500-22750 Türk Lirası

Bu listemizde otomotiv mühendislerinin eline geçen yani net maaşları verilmiştir. Bazı ortamlarda maaşların bu rakamlardan oldukça yüksek olduğu yazılmakta, dile getirilmektedir. Bu aradaki fark brüt ve net maaş arasındaki farktan kaynaklanmaktadır. Otomotiv mühendisleri brüt olarak burada verdiğimiz rakamlardan fazla para kazanmaktadırlar fakat SGK primleri, gelir vergisi gibi kesintiler sonucunda eline geçen rakamlar bu civarda net rakamlardır. Rakamların aralık olmasının nedeni ise çocuk ve aile yardımı, AGİ, çalışılan kurumdan alınabilecek ek ödenekler nedeni ile oynaklık gösterebilmesidir. Özetle yeni başlayan bir otomotiv mühendisi kamuda yaklaşık olarak 22500-22650 TL civarlarında maaş almaktadır.

Temmuz ayında gelebilecek zamdan sonra brütte yine maaş farkı olacaktır fakat gelir vergisi oranı değiştiği ve üst dilime geçildiği için temmuz zamlı otomotiv mühendisi maaşı da 24750-24900 TL dolaylarında olacaktır.

OTOMOTİV MÜHENDİSİ MAAŞLARI ÖZEL SEKTÖRDE NE KADAR OLDU?

Her meslekte olduğu, olabileceği gibi yeni başlayan noktasında otomotiv mühendisleri de özel sektörde asgari ücret ve civarı maaş alarak işe başlamaktadırlar. Asgari ücretin 8506 TL olması ile yeni başlayan otomotiv mühendisi maaşı özel sektörde 9000 TL dolaylarında olacaktır diyebiliriz. Tabi ki yine her meslekte geçerli olduğu gibi otomotiv mühendisi olarak da tecrübe kazandıkça, iş bilgisi ve donanım arttıkça maaşları yıllar içerisinde devlettekinden daha fazla artacaktır.

Ereğli Erdemir Demir Çelik Fabrikası İş İlanları ve Personel Alımı

Otomotiv mühendisleri ne iş yapar?

Otomobil, kamyon ve otobüs gibi motorlu taşıtların üretiminde ve tasarımında görev yapan, bu işlemlerin denetlenmesini sağlayan meslek çalışanıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.