kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 KPSS Rehber Öğretmenliği ÖABT Sınav Konuları ve Soru Dağılımı (ÖSYM)

ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek olan 2020 KPSS ÖABT'nin Rehber Öğretmenliği alan bilgisi sınavı konuları nelerdir? Soru dağılımları nasıldır? Detaylar yazımızda.

A+
A-

Üniversitelerden mezun olan ve Rehber Öğretmenliği görevini yapma hakkı bulunan adayların, rehber öğretmeni olarak atanabilmeleri için katılmaları gereken 2020 KPSS ÖABT Rehber Öğretmenliği sınavı nedir? Hangi puan türü ile rehber öğretmeni olarak atanmak mümkündür? 2020 KPSS ÖABT Rehber Öğretmenliği alan bilgisi sınavı konuları nelerdir? Soru dağılımları nasıl olacaktır? Detayları yazımızda bulabilirsiniz.

2020 KPSS Öğretmenlik Sınavı ÖABT Kısmına Hangi Öğretmen Adaylar Katılacak?

Üniversitelerden mezun öğretmen adaylarının tamamı Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın Lisans oturumuna ve Eğitim Bilimleri testine katılmak zorunda iken, bu öğretmen adaylarının tamamı KPSS ÖABT oturumuna katılmak zorundadır. Bu adaylar Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’ne katılmazlarsa atanmak için ihtiyaç duydukları puanlarının hesaplanabilmesi mümkün olmamaktadır.

Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın KPSS Lisans ve KPSS Eğitim Bilimleri oturumlarına ilave olarak ÖABT’ye girmesi gereken adaylardan 2020 KPSS ÖABT Rehber Öğretmenliği adaylarının daha detaylı bilgiler alabileceği yazımıza aşağıda yer alan yönlendirme ile ulaşabilirsiniz;

2020 KPSS ÖABT Rehber Öğretmenliği Sınavı’nın Puan Türü Hangisidir? 2020 KPSS ÖABT Puanları Kaç Sene Geçerlidir?

2020 yılında KPSS ÖABT’ye katılacak olan rehber öğretmenliği adaylarının, sınav neticesinde elde edecekleri puan türü KPSS P121 puan türü olacaktır. Bu puan türünün hesaplanmasında öğretmenlik alan bilgisi testinin yanı sıra diğer tüm öğretmen adaylarının katılmak zorunda olduğu 2020 KPSS Lisans ile 2020 KPSS Eğitim Bilimleri testlerinin de etkisi bulunacaktır.

2020 KPSS ÖABT Rehber Öğretmenliği alan bilgisi sınavına katılacak olan adayların hesaplanacak olan puan türü KPSS P121’in hesaplanmasında oturumların yüzdelik dağılımı şu şekildedir;

2020 KPSS ÖABT ağırlığı; %50

2020 KPSS Eğitim Bilimleri ağırlığı; %20

2020 KPSS Lisans ağırlığı; %30

2020 KPSS ÖABT Rehber Öğretmenliği adaylarının puanlarının hesaplanmasında yarı yarıya etkisi bulunan KPSS ÖABT’yi de en az diğer iki oturum kadar ciddiye alarak hazırlıklarını sürdürmeleri, daha kolay atanmalarını sağlayacak puanı almaları açısından önem taşımaktadır.

2020 KPSS ÖABT Rehber Öğretmenliği adaylarının KPSS Lisans, KPSS Eğitim Bilimleri ve KPSS ÖABT oturumları ile hesaplanacak olan KPSS P121 puanları iki yıl boyunca geçerli olacaktır. 2020 KPSS ile uygulanacak olan sisteme ve mevcut duruma dair detaylı bilgileri aşağıda yönlendirmesini verdiğimiz yazımızda alabilirsiniz.

osym binasy

2019 KPSS ÖABT Rehber Öğretmenliği Sınavına Kaç Aday Katıldı? Adayların Ortalamaları ve Standart Sapma Nasıldı?

Soru Sayısı Standart Sapma Ortalama Net Aday Sayısı
75 11,481 50,568 16916

2019 KPSS ÖABT Rehber Öğretmenliği sınavı katılan aday sayısı bakımından yüksek katılımlı sayılabilecek öğretmenlik alan bilgisi testlerindendir. Ayrıca 75 soruluk testte tüm öabt alanları arasında en yüksek net ortalamasına sahip test olmuştur.

2020 KPSS ÖABT Rehber Öğretmenliği Sınavı Konuları Nelerdir? Soru Dağılımı Nasıl?

ÖSYM’nin öğretmen adaylarının bir kısmı için özel olarak gerçekleştireceği 2020 KPSS ÖABT Rehber Öğretmenliği sınavında adaylara toplam 75 adet soru sorulacaktır. Bu 75 soruyu yanıtlamak için adaylara sınavda tanınan süre ise toplam 2 saattir.

Adaylara yöneltilecek olan 75 sorunun %20’lik kısmı yani 15 tanesi alan eğitimi konularından, %80’lik kısmı yani 60 tanesi Rehber Öğretmenliği alan bilgisi konularından olacaktır.

2020 KPSS ÖABT Rehber Öğretmenliği sınavının yüzde seksenlik kısmını oluşturan alan bilgisi kısmı aşağıdaki konulardan oluşmaktadır;

-Psikolojik Danışma Kuram İlke ve Teknikeri dersi – 15 ilâ 16 soru
-Temel Psikolojik Kavramlar dersi – 10 ilâ 11 soru
-Davranış ve Uyum Problemleri dersi – 9 ilâ 10 soru
-Bireyle ve Grupla Psikolojik Danışma dersi – 7 soru
-Bireyi Tanıma Teknikleri dersi – 7 soru
-Psikolojik Danışma ve Rehberlikte Araştırma ve Program Geliştirme dersi – 5 ilâ 6 soru
-Meslek Etiği ve Yasal Konular dersi – 3 soru

*2020 KPSS Rehber Öğretmenliği ÖABT sınavı ile alakalı olarak hazırlamış olduğumuz bu yazımızda mevcut ÖSYM kılavuzlarından ve verilerinden faydalanılmıştır. Mevcut bilgilerde bir düzenleme ya da değişiklik olması durumunda yazımız güncellenecektir. . 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.