kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

30 Ağustos Zafer Bayramı Nedir? Hangi Güne Denk Geliyor? Tatil Mi?

30 Ağustos Zafer Bayramı Nedir? Hangi Güne Denk Geliyor? Tatil Mi? 30 Ağustos Zafer Bayramı neden kutlanır? 30 Ağustos ilk kez nerede kutlanmıştır? 30 Ağustos resmi tatil mi?

A+
A-

Türkiye Cumhuriyeti için pek çok önemli tarih bulunmaktadır. Yüzlerce yıllık bir tarihe sahip olan Türkler, tarihte yaşanan bazı olaylar nedeniyle takvimdeki bazı günleri önemsemektedir. Büyük zaferler, baharın gelişi, önemli şahsiyetlerin doğumu ve ölümü gibi bazı tarihler Türkler için oldukça önemlidir. Ancak Türkiye Cumhuriyeti için bizzat devlet için önemli olan bazı günler de bulunmaktadır. 19 Mayıs 1919, 23 Nisan 1920 bu tarihlere örnek olarak gösterilebilir. Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsuna çıkışı ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışı bu bakımdan oldukça kritik dönemeçlerdir. Ancak 30 Ağutos tarihinin yeri Türkiye için oldukça farklıdır. Milyonlarca vatandaş 30 Ağustos tarihinin önemini bilse ve hafızalarını güçlendirse de pek çok kişi bu tarihin ne anlama geldiğini ve neden önemli olduğunu bilmemektedir. Tarih, milletlerin hafızalarıdır. Bu nedenle ülkeler için önemli olan bu tarihlerin unutulmaması gerekmektedir. Peki 30 Ağustos tarihi neden önemlidir? 30 Ağustos Zafer Bayramı nedir? 30 Ağustos hangi güne denk geliyor? 30 Ağustos resmi tatil mi? 30 Ağustos zafer bayramı tatil mi?

30 Ağustos Zafer Bayramı Nedir? Neden Kutlanır?

Anadolu düşman devletler tarafından işgale uğradığında Mustafa Kemal Atatürk, milli mücadele dönemini başlatarak direniş ruhunu uyandırmıştır. Bu direniş adım adım büyümüş ve en sonunda tüm ülkeyi sarmıştır. Mustafa Kemal Atatürk komutanlığında yürütülen harekat sonucunda işgalci birlikler Anadolu topraklarından çıkarılmıştır. Bu kapsamda önemli bir tarih olan 30 Ağustos Zafer Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk başkomutan olarak “Başkomutanlık Meydan Muharebesi” adıyla da bilinen Büyük Taarruz’u başlatmıştır ve taarruz olumlu sonuçlanmıştır.  Anadoluyu işgale gelen Yunan orduları geri çekilmeye başlamış ve İzmir’e kadar takip edilmiştir. 9 Eylül 1922 tarihinde Yunan ordularından İzmir kurtarılmış ve Türk topraklarında Yunan asker çizmesi kalmamıştır. Her ne kadar Yunan ordularının Türkiye’yi terk etmesi daha geç olsa da 30 Ağustos sembolik bir tarih olarak zaferin tarihi ilan edilmiştir. Türkiye’nin, Anadolu topraklarının işgalden kurtarılarak geri alındığını temsil etmiştir.

30 Ağustos Zafer Bayramı İlk Ne Zaman Kutlandı?

30 Ağustos 1922 tarihi Zafer Bayramı olarak ilan edilmiştir. Hatta bir dönem “Başkumandan Zaferi” olarak da kutlanmıştır. Türkiye’deki milyonlarca kişi 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarını yaşamıştır. Ancak kutlamaların ilk ne zaman başladığını pek az kişi bilmektedir. Zafer Bayramına ilişkin kutlamalar ilk kez 1924 yılında başlamıştır. Başkumandan Zaferi olarak 30 Ağustos tarihinde Afyon’da kutlanan zafer bayramı, ülke genelinde 1926 yılında “Zafer Bayramı” olarak kutlanmaya başlamıştır.

30 Ağustos Zafer Bayramı Hangi Güne Denk Geliyor?

İşgalci Yunan ordularının Anadolu topraklarından atılmasıyla Türkiye Yunan işgalinden kurtarılmıştır. Bu kapsamda sembolik ve tarihi bir gün olan 30 Ağustos tarihi zaferi simgelemektedir. 1924’te Afyon’da ilk kez kutlanan Zafer Bayramı zaman geçtikçe ülke genelinde yaygınlaşmıştır. 30 Ağustos Zafer Bayramı, bu yıl Cuma gününe denk gelmektedir.

30 Ağustos Zafer Bayramı Tatil Mi?

Milyonlarca memur, devlet çalışanı, özel sektör çalışanı ve işçi 30 Ağustos Zafer Bayramının 2019 yılında tatil olup olmadığını merak etmektedir. 30 Ağustos 2019 tarihi Cuma gününe denk gelmektedir. Milyonlarca çalışan hafta sonu tatilinden önce 30 Ağustos dolayısıyla tatile girecektir. 30 Ağustos her yıl olduğu gibi resmi tatil olarak kutlanacaktır. Milyonlarca çalışan bu tarihte izinli olacaktır. Ancak özel sektör gerçekleri dolayısıyla pek çok özel sektör çalışanı bu tarihte çalışacaktır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.