kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

SMMM Nedir ?

A+
A-

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

SMMM yani serbest muhasebeci mali müşavir, bu işin icrası için hak kazanan kişilerdir. Peki SMMM ne iş yapar, serbest muhasebeci mali müşavir nasıl olunur sorularınızın cevabını gelin birlikte öğrenelim.

Mali Müşavir Kimdir? Mali Müşavir Ne İş Yapar?

Muhasebecilik Nedir ? Muhasebeci  Ne İş Yapar ?

SMMM hususuna girmeden önce şunu belirtmek gerekir ki , muhasebecilik kendi içersinde 2’ye ayrılır :

  • Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM)
  • Yeminli Mali Müşavir ( YM )

Muhasebeciler kendi ofislerinde veya bir işletme bünyesinde temel olarak şu işleri yürütür :

  • Mükelleflerinin yükümlü oldukları vergi beyannamelerini hazırlar
  • Mahkemelerde , sermaye artırımları ve bankalara verilen bilançoların incelenmesi vb. konularda bilirkişilik yapabilir
  • Fizibilite raporları hazırlar ve sunarlar
  • Mükellefleri adına vergi daireleri ile uzlaşma işlemlerini gerçekleştirir , özel kurumların SGK ile ilişkilerinde aracılık yapar
  • Vergi,  gecikme faizi ve vergi cezalar hakkındaki uyuşmazlık işlerini çözüme kavuşturmak tamamıyla kendi sorumluluğundadır

Muhasebeci Olmak İçin Gerekli Şartlar :

  • Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler fakültelerinin birinden mezun olmak
  • Staj amacıyla serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavir yanında iki yıl çalışmak ve staja başlama sınavını geçmek
  • Serbest muhasebeci mali müşavirlik yeterlilik sınavını kazanmak. Türkiye genelinde mali denetim yapan kamu bankalarının müfettişleri ile  vergi inceleme yetkisi almış olanlardan, bu yetkilerini aldıkları tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşlarında 8 yıl hizmet verenler ile yukarda sayılan alanlarda en az 8 yıl öğretim üyesi  olarak çalışmış bulunanlar için sınav şartı aranmaz.

SMMM Staj Başlatma Sınavı :

SMMM satj başlatma sınavı yılda 3 defa düzenlenen bir sınavdır.  Mart , haziran ve kasım ayında yapılan sınavları geçen adaylar ; nisan , ağustos , aralık aylarında staj başlatabilirler. Sınava girebilmek için SMMM odasından  dosya hazırlatmak gerekmektedir. Hazırlatılan bir dosya adaya 3 yıl sınava girme hakkı tanıyacaktır , yaklaşık 9-10 hakkında da başarılı olamayan kişilerin tekrar dosya açtırması gerekecektir. Staj başlatma sınavını geçen bir SMMM adayı ocak, mayıs veya eylül ayından sınava girdiği aya göre uygun olan 10. güne kadar  işe başlamalı ve işe girdiği bilgisini bağlı bulunduğu odaya bildirmelidir.

Staj Defteri Nedir? Nasıl ve Nereden Alınır?

SMMM Stajı Sürecinde İzin :

Staj sürecinde izin alınabilecek durumlar sınırlı şekilde sayılmıştır.  Yönetim kurulu kararıyla 6 ay staja ara verilebilir ancak bu süre staj süresine ilave edilecektir. Ücretli izinler staj süresinden sayılacak olup  staj esnasında aday ticari faaliyetlerle uğraşamayacaktır.

 Stajı Kısaltan Hususlar :

  • Mali Müşavir odalarının verdiği bilgisayar kursları , smm hazırlık ve ingilizce kurslarının    6 aya kadar olan kısımları staj süresinden sayılır.
  • Yüksek lisansı tamamlayan adaylar bir yılını stajdan saydırabilirler.
  •  Özel teşebbüslerde veya Kamu kuruluşlarında muhasebenin idare sevk ve organizasyonunda , denetiminde birinci dereceden imza yetkisi ile çalışanlar bunu ispatlamak şartı ile çalıştığı süreleri stajdan saydırabilirler.

SMMM Yeterlilik Sınavı :

 Yeterlilik sınavı her yıl 3 defa  klasik tarzda yapılmaktadır . 3 yıl süren stajını bitiren  adaylar , 7  dersten (Temel Hukuk, Genel Muhasebe,  Denetim, Mali Tablolar Analizi,  Vergi Hukuku, Meslek Hukuku, Maliyet Muhasebesi) yazılı sınava girerler .

Stajyer , staj bitimindeki ilk sınava girmek mecburiyetindedir . Stajyerler ilk sınavda başarısız olurlarsa  sınav sonuçlarının odalarda ilan edildiği tarihten itibaren  iki yıl içerisinde başarısız oldukları her dersten dört sınav hakkı daha vardır. Toplam sınav hakkı 5 ile sınırlandırılmıştır . Not ortalamasının 7 ders için 60 veya üstü olması gerekir ayrıca her dersten en az 50 alma şartı vardır  . Aday, bu derslerin tamamından başarılı olduğu takdirde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir  unvanını kazanır. 

 

Muhasebeci Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler fakültelerinin birinden mezun olmak

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.