kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Arefe Günü Nedir? Arefe Günü Ne Zaman? Arefe Gününde Neler Yapılmalıdır?

Bayramdan evvelki günü ifade eden arefe günü aslında nedir? Arefe günü anlamını nereden almaktadır? Arefe gününde müslümanlar neler yapmalıdırlar?

A+
A-

Arefe Günü Nedir? Neden Önemlidir?

Arefe günü genel kabul gören anlamıyla İslamiyet’te kutlanan dini bayramlar olan Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’ndan evvelki günü ifade etmektedir. Bu anlamı aslolarak Hac İbadeti’nin de gerçekleştirildiği Kurban Bayramı’ndan evvelki günden almaktadır. Yani temelde Arefe Hac ibadetinin gerçekleştirildiği ve Kurban Bayramı’nın kutlandığı Zilhicce ayının dokuzuncu gününe verilen addır. Ancak Kurban Bayramı’nın önceki günü olmasının yanı sıra Ramazan Bayramı’nın ilk gününden evvelki gün de arefe olarak adlandırılmaktadır. Kısaca Arefe gününün önemi bayramın müjdeleyicisi olmasıdır.

Ramazan ayında ise bayramdan bir gün evvel idrak edilen arefe günü, bir anlamda oruca veda etmenin hüznünün ifadesi iken diğer yandan bir Ramazan ayını ve orucu da gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yansıtmaktadır. Otuz gün boyunca yemekten içmekten ve kötü davranış ve alışkanlıklardan uzak kalınması ile bir anlamda gerek bedensel gerekse ruhsal detoks gerçekleştiren müslümanların bunun kendilerine kattığı ferahlık ile bayramı idrak edecek olmasının huzuru olarak da tecelli etmektedir.

Arefe Günü Neler Yapılmalıdır?

Arefe gününün asıl anlamını bulduğu Zilhicce ayının dokuzuncu gününde Hac ibadetini gerçekleştirmekte olan müslümanların, evvelki sekiz gün ile birlikte bugünü de oruçlaması önerilir. Zira Zilhicce ayının ilk sekiz gününü oruçlamak sevaptır, dokuzuncu gün olan arefe gününde oruç tutmak daha sevaptır şeklinde hadisi şerif rivayet edilmektedir.

Bunun yanında Ramazan ayında zaten günü oruçlu geçirecek olan müslümanların, arefe gününde daha çok ibadet etmeleri, nafile namazlar ve okunacak Kuran-ı Kerim’ler ile günü daha da ihya etmesi gerekmektedir. Ayrıca bu kıymetli gün de Allah’a daha yakın adına dua etmeli ve güzel şeyler dilenmelidir.

20190110 181409 min 2

Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Ramazan ayına rast gelen arefe günü dahil farz olarak tutulan, Zilhicce ayına rast gelen arefe gününde gerçekleştirilen oruç ibadeti esnasında müslümanların yalnızca yemek içmekten kesilmesi tek başına orucu anlamlı kılmayacaktır. Oruç tutan kişinin bununla birlikte, kötü fikir ve davranışlardan, öfkeden, hasetten, fitneden, dedikodudan ve bu gibi tüm kötü alışkanlıklarından uzak durması gerekmektedir. Oruç ibadeti yalnızca bedensel değil aynı zamanda ruhsal ve kalbî de bir ibadettir. Gerçek anlamda oruçlu olmak, oruç tutulan vakit zarfında her tür kötülükten de uzak durmak demektir. Ayrıca oruç tutulan günü mümkün mertebe başta namaz olmak üzere ibadet ile geçirmek, bol bol dua etmek, imkanlar dahilinde insanlara yardım etmek gibi meziyetler ile de bezemek oruç ibadetini daha anlamlı kılacak adeta taçlandıracaktır.

Oruca Dayanmanın Yolları Nelerdir? okumak için Tıklayınız!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.