kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2019 Adli Hakimlik ve İdari Hakimlik Sınavlarına Başvuru Nasıl Yapılır?

29 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirilecek olan ve başvuruları 31 Ekim 2019 – 7 Kasım 2019 tarihleri arasında yapılacak olan 2019 Hakimlik Sınavlarına başvurular nasıl yapılacak? Gerekli evrak neler? Evrak teslimi nasıl yapılacak? Haberimizde.

A+
A-

2019 yılında ÖSYM takviminde yer alan bilgiye ve Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit GÜL’ün açıklamalarına göre 1300 kişilik bir Hakimlik alımı gerçekleştirilecek. Yapılacak alıma dair detaylar, başvuru yaparken adayların dikkat etmesi gereken hususlar, başvuru belgeleri ve nasıl gönderilecekleri ile sınava dair bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

2019 Hakimlik Sınav İlanı’nı incelemek için aşağıdaki yazımızı ziyaret edebilirsiniz;

2019 Hakimlik Sınavı Kadroları Kaç Kişi? Sınav Ne Zaman?

2019 Hakimlik Sınavı üç grupta toplam 1300 kişilik kadro için 29 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirilecek. Sınav tarihi ve alım yapılacak gruplar ise şu şekilde;

2019 Hakimlik Sınavı tarihi;

29 Aralık 2019 Pazar 

Alım Yapılacak Gruplar ve Sayıları

2019 Adli Yargı Hakimliği Mezun Grubu için; 1000 kişi

2019 İdari Yargı Hakimliği Mezun Grubu için; 100 kişi

2019 Adli Yargı Hakimliği Avukat Grubu için; 200 kişi

Bu sayılar için gerçekleştirilecek olan 29 Aralık 2019 Hakimlik Sınavı ve bu sınava yapılacak başvurulara dair tüm detayları yazımızda sizler için derledik.

2019 Hakimlik Sınavına Başvurular Ne Zaman?

2019 Hakimlik sınavına başvuru tüm gruplar için 31 Ekim 2019 tarihinde başlayacak ve 7 Kasım 2019 tarihinde sona erecek. Başvurular Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin adayların başvurularını gerçekleştirdiği Aday İşlemleri Sistemi üzerinden gerçekleştirilecek.

Başvuru süreci devam ederken, bu sürecin sonuna kadar adaylar sınav başvuru ücretlerini de yine çevrim içi olarak ÖSYM’nin ödeme ekranından yatıracaklar. Buraya kadar her üç grup için de yapılacak işlemler ortak. Ancak bu noktadan sonra işler biraz farklılaşıyor.

Bazı grupların kendilerinden istenen birtakım belgeleri Adalet Bakanlığı’na ulaştırmaları gerekiyor. Buna dair detaylara grup grup aşağıda değineceğiz.

2019 Hakimlik Sınavı Genel Başvuru Koşulları

2019 Hakimlik sınavına başvuruda bulunacak grupların, ortak biçimde sağlamaları gereken koşullar şu şekildedir;

Adli Yargı Hakimliği Mezun Grubu ve Avukatlıktan Geçiş Grubu

Üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Hukuk Fakülteleri’nin birisinden mezun olmak.

İdari Yargı Hakimliği Mezun Grubu

Üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Hukuk Fakülteleri’nin yanında, lisans öğrenimlerinde yeterli sayıda Hukuk dersine yer vermiş olan;

-Siyasal Bilgiler Fakültesi
-İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
-İktisat ve Maliye alanları ile bu alanlara denkliği kabul edilmiş olan diğer alanlardan mezun olmuş olmak.

Yaş Koşulları;

Mezun grubu alımları için adayların 1 Ocak 1984 tarihi ve sonrasında doğmuş olmaları gerekmektedir. 

Avukatlıktan geçiş grubu alımı için adayların 1 Ocak 1974 tarihi ve sonrasında doğmuş olmaları gerekmektedir

2019 Hakimlik Sınavı İçin Gruplara Özel Başvuru Koşulları

2019 Hakimlik sınavına yapılacak başvurularda, yukarıda yer alan genel başvuru koşullarının yanı sıra bazı gruplar için bazı özel koşullar da yer almaktadır. Bu koşullar ise gruplara göre şu şekildedir;

-2019 İdari Yargı Hakimliği Mezun grubu için; mezun oldukları bölümün hukuk dersine yeterince yer vermiş olması gerekmektedir. 

Bu koşul yalnızca İdari Yargı Hakimliği mezun grubundan sınava girecek olan ve Hukuk Fakültesi Mezunu olmayan adaylar için konulmuş bir koşuldur. Bu koşulun sağlanıp sağlanmadığının tespiti için adayların başvuru tarihleri içerisinde Üniversitelerinden almış oldukları “onaylı” transkript örneklerini ve bunun yanında mezuniyet belgelerini Adalet Bakanlığı’na göndermeleri gerekecektir. 

***Evrak onayı, evrakın Bakanlığa teslimi ya da illerde yer alan birimlerden gönderimi esnasında asılları birime sunulmak kaydıyla, o birim tarafından gerçekleştirilecektir. Adayların ilave bir onay yapmaları gerekmemektedir.

-Adli Yargı Hakimliği Avukatlıktan Geçiş Grubu için;

-Aktif olarak avukatlık yapıyor oldukları tarihleri gösteren ve bağlı bulundukları Baronun yönetim kurulu tarafından verilen karar aslı,

-Baro kaydı olsa da herhangi bir Kurumda çalışıyor iseler bu çalışmalarını gösteren hizmet belgesinin aslı,

Adalet Bakanlığı’na ya elden teslim edilecek ya da illerde yer alan birimler aracılığı ile gönderilecektir.

-Kurum Avukatı ya da Sözleşmeli Kurum Avukatı olarak ruhsatlı biçimde çalışan Hukuk Müşavirleri, Avukatlık ruhsatı örneklerini, Müşavir ya da avukar olarak çalıştıkları gösteren hizmet belgesinin aslını, aynı zamanda serbest avukatlık da yapıyorlarsa bu iki belgeye ilave olarak Baro Yönetim Kurulu Kararlarının aslını,

Adalet Bakanlığı’na ya elden teslim edecek ya da illerde bulunan birimler aracılığı ile göndereceklerdir. 

İlave Belgeler Ne Zamana Kadar Teslim Edilecek ya da Gönderilecek?

Adayların yukarıda belirttiğimiz belgeleri, Başvuruların başlangıç tarihi olan 31 Ekim 2019 tarihinden, bitiş tarihi olan 7 Kasım 2019 tarihine kadar;

Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Hâkim Adaylığı Şube Müdürlüğüne bizzat teslim ederek ya da 

İlgilinin bulunduğu yer Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla (masrafı ilgilisi tarafından verilmek suretiyle) APS yolu ile göndermeleri gerekmektedir.

Bu belgeler gönderilirken Ankara dışında yer alan adaylar, Adliye’ye giderek evrakını ibraz edecek, Cumhuriyet Başsavcılığı’nda bu belgeler zarflanacak ve adaya kapalı biçimde teslim edilecektir.

Kapalı zarfı alan adayın, PTT aracılığıyla APS ile göndermeleri gerekmektedir. 

İlave Belge Gönderen Adayların Sınava Girip Giremeyeceği Ne Zaman İlan Edilecek?

2019 İdari Yargı Hakimliği mezun grubu sınavına Hukuk Fakültesi dışından mezun olarak başvuran adaylar ile ve 2019 Adli Yargı Hakimliği Avukatlıktan Geçiş grubundan başvuran adayların 2019 Hakimlik Sınavı’na girip giremeyeceğine dair duyuru, 10 Aralık 2019 tarihinde Adalet Bakanlığı tarafından duyurulacaktır. Bu duyuruda adaylar T.C. Kimlik Numaraları ile sisteme girecek ve sınava katılıp katılamayacaklarına dair bilgiyi alabileceklerdir. 

adalet

2019 İdari Yargı Hakimliği Sınavı Kota Durumu

Bildiğiniz üzere 2802 Sayılı Kanun’da değişiklik yapılmış ve İdari Yargı Hakimliği’nde mülakat sonuçlarında mesleğe alınacak aday sayısının yüzde yirmisi kadar adayın Hukuk Fakültesi mezunu dışında adaylardan belirlenebileceğine dair düzenleme kaldırılmıştı. Ancak 24 Ekim 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yargı reformu hükümleri uyarınca İİBF/SBF mezunu adaylar için %20 kota uygulaması geri getirildi. Bu uygulamanın yer aldığı kanun ise yayım tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. 2019 Hakimlik sınavında kotanın uygulanmaması yönünde herhangi bir şerhe ise yer verilmedi. Aksi Bakanlık tarafından bildirilmediği müddetçe %20’lik kota hükümlerinin uygulanması asıl, uygulanmaması ise istisna niteliğinde olacaktır.

2019 Hakimlik Sınavı Geç Başvuruları

2019 yılında gerçekleştirilecek 2019 Hakimlik Sınavı için 31 Ekim 2019 – 7 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek başvuruların yanında ÖSYM bu yıl da geç başvuru tarihi belirlemiştir. 

2019 Hakimlik Sınavı geç başvuru tarihi; 20 Kasım 2019 olarak belirlenmiştir. Adayların bu tarih içerisinde hem sistemden başvurularını yapması hem de evrak teslim işlemlerini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Adayların gün içerisinde Cumhuriyet Başsavcılığı’na evrak onaylarını yaptırmaları ve postaya vermeleri yeterli olacaktır. Ancak tüm bu işlemlerin gün içerisinde tamamlanması gerekmektedir. 

2019 Hakimlik Sınavı Ücreti Ne Kadar?

29 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirilecek olan Hakimlik Sınav Ücretleri adayların katılacakları sınav sayısına göre değişkenlik gösterecektir. Adaylardan Hukuk Fakültesi mezunları Adli Yargı Hakimliği Mezun grubu sınavına ve İdari Yargı Hakimliği mezun sınavına şartları taşıyor olmaları durumunda, Adli Yargı Hakimliği Sınavı Avukatlıktan Geçiş grubuna da başvuruda bulunabileceklerdir. Bu durumda adayların; tek sınav, iki sınav veya üç sınava başvurmalarına göre ödeyecekleri ücretler değişkenlik gösterecektir. 

2019 Hakimlik Sınavı normal başvuru ücretleri;

Yalnızca bir sınava başvuru durumunda; 216 Türk Lirası
İki sınava başvuru durumunda; 324 Türk Lirası 

Üç sınava başvuru durumunda; 432 Türk Lirası

2019 Hakimlik Sınavı Geç Başvuru ücretleri;

Yalnızca bir sınava başvuru durumunda; 324 Türk Lirası
İki sınava başvuru durumunda; 486 Türk Lirası

Üç sınava başvuru durumunda; 648 Türk Lirası

2019 Hakimlik Sınavı ÖSYM Başvuru Kılavuzunu İncelemek için Tıklayınız!

2019 Hakimlik Sınavı sürecini takip etmek, sorularınızı sormak ve bilgi paylaşmak için FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayın!

Yorumlar

  1. SAMET ÇAMSARI Avatar SAMET ÇAMSARI dedi ki:

    BEN İDARİ YARGI HAKIMLIĞI ICIN GIRECEĞIM SINAVA FAKAT BELGELERI YOLLAMADIM GEC BASVURU GUNU YOLLASAM SORUN OLUR MU ? BILGISI OLAN YARDIMCI OLABILIR MI TESEKKURLER