kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Burun Kanayınca Oruç Bozulur Mu?

Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Burun Kanayınca Oruç Bozulur Mu? Burun Neden Kanar? Neden Burnumuz Kanar? Burnum Kanadı Orucum Bozulur Mu?

A+
A-

Tüm dünyada özlemle beklenen Ramazan ayı geldi çattı. Ekonomik kriz, yeni tip Koronavirüs salgını, siyasi ve askeri krizler derken zorlu 1 yıl geride kaldı. Tüm dünya bu stresli dönemi geride bırakmak istiyor. Özellikle de İslam alemi bu nedenle Ramazan ayına büyük önem atfediyor. 11 ayın sultanı olarak gösterilen Ramazan ayında milyonlarca Müslüman namaz kılacak, ibadet edecek ve oruç tutacak. Ramazan demek özellikle de oruç ayı demek. Bu nedenle oruç tutmakla ilgili, orucun nasıl bozulacağı ile ilgili pek çok soru soruluyor. Bu dönemde en çok sorulan soru ise “Burun kanaması orucu bozar mı?” oldu. Peki burun kanayınca oruç gerçekten bozulur mu?

Göz Damlası, Kulak Damlası, Burun Spreyi Orucu Bozar mı?

Burun Neden Kanar? Neden Burnumuz Kanar?

Toplumda en çok şikayet edilen rahatsızlıkların başında burun kanaması gelmektedir. Tıp dünyasında epistaksis olarak da bilinen bu sorun insan hayatını büyük ölçüde sınırlandırır. Bazen sık sık yaşanan burun kanaması bazen kendini nadiren gösterir. Bazı durumlarda hayati tehlikenin ortaya çıkmasına neden olabilir. Özellikle de aileler çocuklarının burnu kanayınca paniğe girmektedir. Burun kanamasının pek çok nedeni olsa da en sık görülen neden burun mukozasındaki iyi kanlanan ince damarların yaralanmasıyla yaşanır. Burnun ön kısmındaki damarların birleştiği bir nokta en sık burun kanamalarının yaşandığı yerdir. Ancak nedeni ne olursa olsun burnunuz kanadığında doktora görünmeniz iyi olacaktır.

-Kuru hava nedeniyle kanayabilir.
-Burnunuzu karıştırdığınız için kanayabilir.
-Buruna alın darbeler etkili olur.
-Sinüs enfeksiyonu ve alerjiler etkilidir.
-Yüksek tansiyon ve aspirin kullanımı nedeniyle burun kanayabilir.
-Kan inceltici ilaçlar veya uyuşturucu kullanımı etkilidir.
-Soğuk algınlığı, buruna sokulan yabancı cisim etilidir.
-Lösemi, gebelik ve hormonlar etkili olabilir.

Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Ramazan ayı 13 Nisan’da başlayacak ve 12 Mayıs tarihinde sona erecek. daha sonra RAmazan Bayramı başlayacak. Ramazan boyunca oruç tutacak kişilerse burun kanamasının orucu bozup bozmayacağını merak ediyor. Özellikle de sıklıkla burnu kanayan kişiler için bu durum oldukça önemli. Ancak şu bilinmelidir ki; istisnai durumlar dışında orucun bozulması için dışarıdan vücuda bir şeyin girmesi gerekmektedir. Vücuda giren şey orucu, vücuttan çıkan şey ise abdesti bozmaktadır. Peki burun kanamasında durum nasıl?

Dini kaynaklarda her konu için farklı yorumlar yapılabilmektedir. Örneğin burnu kanıyan kişinin kanı, midesine irade dışında kaçarsa oruç bozulmaz. Ancak burnu kanadıktan sonra bu kanı içen bir kişinin orucu bozulur. Mideye kan gitmesi orucu bozabilir. Eğer bu konuda huzursuzluk yaşarsanız orucunuzu bozup Ramazan ayı sonrasında kaza orucu tutabilirsiniz. kamu haber

Burnum Kanadı Orucum Bozulur Mu?

Genel hatlarıyla vücudun dışına çıkan bir şey nedeniyle oruç bozulmaz. Orucun bozulması için kanın mideye ulaşması gerekir. Bu durumu bir örnekle açıklayalım. Örneğin burnunuz kanadı ve bütün kan dışarı akıyor. Ne boğazınıza ne de midenize kan değdi. Bu durumda orucunuz bozulmaz. Ancak burnunuz kanadığında genzinize kadar kan girdi hatta yutkunarak kanın midenize gitmenize neden oldunuz. Bu durumda orucunuz bozulabilir.

ALES’e Nasıl Çalışılır

Ne kadar kan gelirse oruç bozulur?

Ancak çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması hâlinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate alınmaz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.