kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Devlet Neden Vergi Alır? Devlete Neden Vergi Öderiz?

Devlet Neden Vergi Alır? Devlete Neden Vergi Öderiz? Vergi Vermek Zorunlu Mu? Vergi Ödemek Zorunda Mıyım? Vergi Nedir? Ne Demek? Vergi Çeşitleri Nelerdir?

A+
A-

Devletle toplum arasında adı konulmamış bir anlaşma vardır. Vatandaş güvenlik yetkisini devlete bırakır. Yetkiler devlet elinde toplanır. Vatandaş ise güvenli bir ortamda, iyi ekonomik şartlarda, hayatını sürdürmek ister. Devlet vatandaşa sunduğu hizmetler karşılığında vergi toplar. Vergi gelirleri ile devlet harcamalarını finanse eder. Ancak bazen kantarın topuzu kaçmakta, vergi oranları, miktarları artmaktadır. Vatandaş bu durumda “Devlete neden vergi öderiz? Devlet neden vergi alır?” gibi sorular sormaktadır. Bu nedenle bu konuda kapsamlı bir makale hazırladık. kamu haber

TC Kimlik Numarası İle Vergi Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Vergi Nedir? Ne Demek?

Kamu hizmetlerine, kamunun vatandaşa sunduğu imkanlara harcamak üzere hükümetin, devlet yönetiminin, yerel yönetimlerin yasaların sunduğu çerçeve içerisinde doğrudan veya dolaylı olarak bazı malların fiyatlarının üstüne koyarak herkesten, her vatandaştan, işlemlerden, satışlardan topladığı paraya vergi denir. Tütünten, alkolden, ithal mallardan, teknolojik ürünlerden, satışlardan alınan bu vergilerin miktarı, oranı oldukça önemlidir. Teraziyi ayarlayamamak vatandaşın omuzlarına büyük bir yük konması demektir. Toplamda 7 çeşit vergi vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

Vergi çeşitleri: Gelir, Kurumlar, Katma Değer, Özel Tüketim, Motorlu Taşıtlar, Damga ve Emlak

Vergi Vermek Zorunlu Mu? Vergi Ödemek Zorunda Mıyım?

Kanunlar tarafından nerelerden, hangi yollarla, hangi miktarlarla alınacağı belirlenen vergiyi çoğu kişi ödemekle yükümlüdür. Başka bir ifadeyle vergi ödemek zorunludur. Sadece her vatandaş farklı miktarlarda, ödeme gücüne göre ödeme yapar. Hukuk devletlerinde, ideal düzende parası çok olandan çok, az olandan az vergi alınması gerekir. Ayrıca vergi ödemeyenin borcuna af uygulamak yerine vergisini ödeyen vatandaşa kolaylık sağlamak da önemlidir. Böylece vatandaşlar vergi ödemeye teşvik edilir.

Devlet Neden Vergi Alır?

Devlet yönetimi, hükümet, yerel yönetim faaliyet gösterdiği bölgede hizmetlerini aksamadan vermek, güvenliği sağlamak, işleyişi sürdürmek için belli bir gelire ihtiyaç duyar. Yönetimin en büyük gelir kalemi vergilerdir. Örneğin bir işletme, dükkan açtınız. Buranın faaliyetlerine devam etmesi, batmaması için gelir elde etmesi gerekir. Devlet de bir işletmeden farklı değildir ve gelire ihtiyaç duyar. Devlet her yıl giderlerini hesaplar, gelirlerini hesaplar, bütçe oluşturur, vergi miktarlarını ve oranlarını belirler. Daha sonra da vatandaştan bu gelirler tahsis edilir.

Devlete Neden Vergi Öderiz?

Vergi vermek her vatandaşın görevi, sorumluluğu ve ödevidir. Vergisiz kazanç elde etmek, vergi vermemek için kaçak ürün almak veya kullanmak, faturasız işlem yapmak yasa dışıdır. İnsanlar kazanç sağlamak için bu tarz yasa dışı yollara başvurarak devletin gelir kaybını artırmakta ve dolaylı olarak istenen vergi miktarının da yükselmesine sebep olmaktadır. Devlet buna izin vermemek adına denetim ve düzenlemeler yapmalıdır.

TOKİ Emlak Vergisi Sorgulama Nereden ve Nasıl Yapılır?

Fişsiz yapılan alışverişler, kaçak mal tüketimi ile sağlanan KDV değeri, ödenmeyen vergi devletin vereceği hizmetlerin azalmasına sebep olur. Ayrıca devlet düşen vergi gelirleri nedeniyle vergi oranlarını artırarak bu kaybın önüne geçmeye çalışabilir. Bu nedenle vergi ödemek oldukça önemlidir. Bu nedenle bu anlamda teşvik mekanizmaları harekete geçirilerek af uygulamaları, yapılandırma seçenekleri devreye alınır.

Devlete neden vergi öderiz?

Vergi; devletin kişilerden ve kurumlardan kanunla belirlenen şekilde kamusal hizmetlerin yapılabilmesi amacıyla alınan paralardır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.