kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

DGS Beslenme ve Diyetetik Kazanmak İçin 2019'da Kaç Net Gerekir?

2019 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) geçtiğimiz pazar günü uygulandı. Yaklaşık 350 bin adayın katıldığı sınavın sayısal yetenek bölümünde kolay sorular yer alırken, sözel bölümde zor sorular sorulmuştur. 2019 DGS sonuçlarına göre beslenme ve diyetetik bölümünü yazmayı düşünen arkadaşlarımız, kaç net yapmalıdır? Beslenme ve Diyetetik bölümü taban puanlarını alabilmek için kaç net gerekir? Sorularına yazımız içerisinde cevap vermeye çalıştık.

DGS
A+
A-

Dikey Geçiş Sınav sonuçlarına göre en fazla tercih edilen bölümlerden bir tanesi Beslenme ve Diyetetik bölümüdür. Bu sebeple, sayısal puan türünden alan beslenme ve diyetetik bölümünün taban puanları oldukça yüksek puanlarda kalmaktadır. Biz de 2019 DGS sonuçlarına göre beslenme ve diyetetik bölümünü kazanmak isteyen arkadaşlarımızın kaç net yapmaları gerektiğini hesapladık. İşte detaylar…

DGS Hakkında Bilgiler

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen, meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin lisans programlarına dikey geçiş yapmalarını sağlayan sınava (DGS) Dikey Geçiş Sınavı denilmektedir. DGS ile amaçlanan şey: Önlisans programından başarıyla mezun olanların, yüksek öğrenimini lisans düzeyine çıkarmalarını sağlamaktır. Önlisans programıyla mesleki teknik eğitim bilgisine sahip olan kişilerin minimum iki yıl daha teorik bilgi almalarını sağlamaktır. Bu sayede, eğitim düzeyi konusunda maksimum beşeri sermaye düzeyine ulaşılmış olacaktır. Ön lisans düzeyinden, lisans düzeyine geçişte ÖSYM tarafından uygulanan DGS’de 60 soruluk sayısal ve 60 soruluk sözel bölümden oluşan 120 soru bulunmaktadır. Sınav süresi 150 dakika olarak belirlenmiştir. 2019 DGS 30 Haziran 2019 tarihinde yapılmıştır. Adayların puanlarının hesaplanabilmesi için, DGS’de yer alan her iki bölümden de 0,5 ham puan alma kuralını sağlamaları gerekmektedir.

Hangi Bölüm Mezunları Beslenme ve Diyetetik Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilir?

İki yıllık önlisans mezunlarından sadece belirli bölümlerden mezun olanlar beslenme ve diyetetik bölümüne dikey geçiş yapabilmektedir. Bu bölümler: Aşçılık, Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon, Et Endüstrisi, Et ve Ürünleri Teknolojisi, Gıda Teknolojisi, Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi, Hazır Yemek ve Aşçılık, İkram Hizmetleri, Mantarcılık, Mutfak Yönetimi, Su Ürünleri İşleme Teknolojisi, Süt ve Ürünleri, Süt ve Ürünleri Teknolojisi, Un Üretim Teknolojisi, Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi, Yağ Endüstrisi, Yaşlı Bakım Hizmetleri, Yaşlı Bakımı, Yemek Pişirme Teknikleri ve Yiyecek İçecek İşletmeciliği / Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği olarak belirtilmiştir. Saydığımız bölümler dışında başka bir bölümden mezun olanlar beslenme ve diyetetik bölümüne dikey geçiş yapamamaktadır.

2018 – 2019 DGS Beslenme ve Diyetetik Taban Puanları

Beslenme ve Diyetetik bölümü, DGS sayısal puan türünden tercih edilen bölümlerden bir tanesidir. Bu bölüme ait taban puanlar geçtiğimiz yıl oldukça yüksek kapatmıştır. 2019 DGS hakkında yaptığımız değerlendirme yazısında belirttiğimiz üzere, 2019 DGS görece 2018 DGS’den daha kolay sorulardan oluşmuştur. Bu nedenle 2019 DGS taban puanları, 2018 taban puanlarına göre biraz daha yüksek kapatacaktır. Bazı devlet üniversitelerinin 2018 DGS Beslenme ve Diyetetik bölümüne ait taban puanları şu şekildedir:

  • Hacettepe Üniversitesi: 328,30
  • Ankara Üniversitesi: 311,59
  • Erciyes Üniversitesi: 298,18
  • Atatürk Üniversitesi: 285,70
  • Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi: 280,34

2019 DGS Beslenme ve Diyetetik Kazanmak İçin Kaç Net Gerekir?

  • Önlisans Başarı Puanı 60 olan bir öğrencinin bu bölümde en düşük taban puanda kalan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesini kazanması için: Sayısal Yetenek Testinden: 29 net ve Sözel Yetenek Testinden de: 20 net yapması yeterli olacaktır.
  • Önlisans Başarı Puanı 60 olan bir öğrencinin Atatürk Üniversitesini kazanması için: Sayısal Yetenek Testinden: 31 net ve Sözel Yetenek Testinden de: 15 net yapması yeterli olacaktır.
  • Önlisans Başarı Puanı 64 olan bir öğrencinin Erciyes Üniversitesini kazanması için: Sayısal Yetenek Testinden: 34 net ve Sözel Yetenek Testinden de: 20 net yapması yeterli olacaktır.
  • Önlisans Başarı Puanı 70 olan bir öğrencinin Ankara Üniversitesini kazanması için: Sayısal Yetenek Testinden: 36 net ve Sözel Yetenek Testinden de: 25 net yapması yeterli olacaktır.
  • Önlisans Başarı Puanı 75 olan bir öğrencinin Hacettepe Üniversitesini kazanması için: Sayısal Yetenek Testinden: 40 net ve Sözel Yetenek Testinden de: 29 net yapması yeterli olacaktır.

Önlisans başarı puanı 2.00 olan öğrenci ile 4.00 olan öğrenci arasında sayısal puan türünde 24 puanlık bir fark vardır. Her bir sayısal yetenek netinin DGS SAY puanına yansıması 3 puan ile 3,2 puan arasında değişmektedir. Her bir sözel yetenek netinin DGS sözel puanına yansıması 0,5 puan ile 0,6 puan arasında değişmektedir. Önlisans başarı puanınızın ve 2019 DGS’de yapmış olduğunuz netlerin kaç puan getireceğini hesaplarken, belirtmiş olduğumuz puan aralıkları üzerinden gidebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.