kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ekonometri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?

Ekonometri mezunları ne iş yapar? Ekonometri bölümü nedir? İş imkanları ve maaşları nasıl?

Ekonometri Nedir Ne İş Yapar? Devlette ve Özelde İş İmkânı Nedir?

Ekonometri, iktisadi olayları açıklamak amacıyla sayısal değişkenler arasında karşılaştırmalar yaparak sonuç elde etmeye dayanan bir çözümleme bilimi olarak tanımlanabilir. Ülkemizde 1982 senesinden bu yana okutulan Ekonometri bölümü özellikle son dönemlerde sıklıkla duyulmaya başlayan bir bölümdür. Bu bölümün amacı ise, iktisadi kaynaklar ve matematiksel verilerden yararlanılarak teknolojik yöntemler ile değişkenlerin nasıl çözümlendiğinin anlatılmasıdır.

Ekonomi oldukça karmaşık bir bilimdir. Bu nedenle de alanında uzman iktisatçılar dahi bazen ekonomik verileri değerlendirme ve yorumlama konusunda yetersiz kalabilir. Ekonometri bölümü ise, bu noktada yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Çünkü bu bölümün en temel amaçlarından birisi de, iktisatçıların dahi açıklayamadığı verileri etkili şekil kullanıp analiz edebilecek ve ölçümleyebilecek elemanlar yetiştirmektir.

Ekonometri Bölümü ile İlgili Genel Bilgiler

Ekonometri bölümü, TM puan türünden öğrenci kabul eden bir programdır. Eğitim süresi 4 yıl olan bu programa kayıt yaptırmak isteyen bireylerin öncelikli olarak bazı niteliklere sahip olmaları gerekmektedir. Bu niteliklerin başında ise sayısal yeteneği yüksek olmak gelmektedir. Yine Ekonometri eğitimi almak isteyenler sayılar ile uğraşmaktan sıkılmamalı, sosyal olaylara ilgili olmalı ve disiplinli çalışmaya alışkın olmalıdır.

Ekonometri bölümünü başarıyla tamamlayanlara “Ekonometrist” unvanı verilmektedir. Bölümde okutulan dersler ise genellikle iktisat ve istatistik ağırlıklı derslerden meydana gelmektedir. Olasılık hesaplamaları ve istatistiki veriler hazırlama bölümün temelini oluşturduğu için matematik ile arası iyi olanların başarılı olacağı bir bölümdür. Yine bölümde okutulan dersler arasında; İstatistik, İktisat, Finansal Muhasebe, Bilgisayar Programlama, Mikro İktisat, İşletme Finansı, Veri Tabanı Yönetim Sistemleri, Finansal Tablolar Analizi ve Ekonometrik Modeller gibi dersler yer almaktadır.

Ekonometri Mezunları Ne İş Yapar?

Ekonomistlerin çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda pek çok görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bahsedilen bu görev ve sorumlulukları şöyle sıralayabiliriz:

  • Ekonomistler, hammadde kaynaklarının ve insan gücünün en etkin şekilde kullanılması, üretilen mal ve hizmetlerin uygun koşullarda bölüşülmesi konularını içeren ekonomi alanında araştırmalar yapmak,
  • Çalıştıkları kurumların araştırma bölümlerinde makro ve mikro iktisat, uluslararası iktisat alanlarında uygulamaya yönelik çalışmaları yürütmek,
  • Ekonomi kanunlarının niceliksel olarak incelenmesi ve uygun ekonomik kararların alınması konularında eğitim ve araştırmalar yapmak,
  • Kuruluş ve işletmelerde verimi artırma yönünde planlar yapmak, çalışmaları yönetmek ve denetlemek,

Ekonometri bölümü mezunlarının çalışma ortamı ise genellikle kapalı ortamlardır. Ancak gerektiğinde seyahat etmeleri gerekebilir. Yine meslektaşlarıyla, yöneticilerle, işverenler ve işletmede çalışan diğer personel ile iletişim halindedirler.

Ekonometri İş İmkânları Nelerdir?

Ekonometri iş imkânları arasında ekonomi alanında faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşlar yer almaktadır. Bahsedilen bu kurum ve kuruluşlar arasında pek çok devlet kurumu da vardır. Ancak ekonomistlerin özel sektörde iş bulması da mümkündür. Bu doğrultuda kamuya ait bankalarda, Merkez Bankasında, sigorta şirketlerinde, Sermaye Piyasası Kurulunda ve buna benzer daha pek çok kurumda görev alabilirler. Dileyen mezunlar ise üniversitelerin öğretim görevlisi kadrolarında akademik kariyerlerine devam edebilirler. Ancak bunun için ALES’ten yeterli puan almak ve mülakattan başarılı olmak gerekmektedir.

Ekonomist maaşları ise özel ve kamu kurumlarında değişiklik göstermektedir. Devlet memuru olarak çalışanlar yasalar ile belirtilen ücretleri alırken, özel sektörde çalışanlar ise beceri ve deneyimlerine göre değişik ücretler alabilmektedir.

Aklınızda Bulunsun

Ekonometri okuması zor ancak kıymeti henüz ülkemizde bilinmeyen bir alandır. Devlette istihdamı sınırlı olan ekonometri mezunlarından nitelikli olanlar özel sektörde iş bulabilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.