kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Diş Protez Teknikeri Maaşları 2023 Ne Kadar?

​​​​​​​Diş protez teknikeri kimdir, diş protez teknikerinin görevleri nelerdir, diş protez teknikeri maaşları 2023 yılında ne kadar oldu, diş protez teknikerliği çalışma şartları ve mesai saatleri nasıldır, diş protez teknikeri 2019 maaşları özel sektörde nasıldır, kimler diş protez teknikeri olabilir gibi soruların cevaplarına yazımıza göz atarak ulaşabilirsiniz.

A+
A-

Tercihini Yap ekibi olarak kariyer planlamanıza ve kişisel gelişiminize katkı sağlaması amacıyla yazdığımız meslek tanıtımı, maaş bilgileri, atama puanları, üniversite bölüm tanıtımı, eğitim konusunda bilgilendirici yazı dizilerine tüm hızımızla devam ediyoruz. Şu an okumakta olduğunuz yazımızda ise diş protez teknikeri nedir, maaşları ne kadardır, çalışma şartları nasıldır, kimler diş protez teknikeri olabilir sorularına cevaplar arayacağız.

Elektrik Elektronik Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

DİŞ PROTEZ TEKNİKERLİĞİ NEDİR? DİŞ PROTEZ TEKNİKERİ GÖREVLERİ NELERDİR?

Diş protez teknikeri adından da anlaşılacağı üzere diş hekiminin hastaya uygun görmesi halinde uygulanacak olan protez takma işleminde kullanılacak olan diş protezlerinin hazırlanmasında görev alan kişidir. Diş protez teknikeri sağlık teknikeri sıfatıyla görev yapmaktadır ve diş hekiminin yanında yardımcı sağlık personeli ya da yardımcı tekniker olarak tanımlanmaktadır.

En genel haliyle diş protez teknikeri görevleri nelerdir bunlara değinecek olursak:

  • Laboratuvarda bulunan cihaz ve ekipmanın kullanımdan önce kontrollerini ve bakımlarını düzenli aralıklara sağlamak.
  • Diş hekiminin aldığı ölçüye göre hastaya özel modeli hazırlamak.
  • Diş hekimince alınan ölçüler ve diş hekiminin verdiği talimatlar doğrultusunda protez işlemlerini ve onarımlarını yapmak.
  • Laboratuvarda bulunan ekipmanın temizliğini yapmak ve ekipmanın, cihazların günlük bakımını sağlamak.
  • Bütün bu işlerin takibini yapmak ve raporunu tutmak,

gibi görevler başlıca diş protez teknikerinin görevleridir diyebiliriz.

Bunlara ek olarak daha kapsamlı bir biçimde sağlık meslek görevlilerinin sorumluluklarının belirtildiği yönetmeliğe ulaşmak için:

► SAĞLIK MESLEK GÖREVLİLERİNİN SORUMLULUKLARININ BELİRTİLDİĞİ YÖNETMELİK

NASIL DİŞ PROTEZ TEKNİKERİ OLABİLİRİM? KİMLER DİŞ PROTEZ TEKNİKERİ OLABİLİRLER?

Bundan önceki tekniker yazılarımızda da belirttiğimiz bir ayrımı bu yazımızda da belirtmekte fayda var. Bu ayrım tekniker ve teknisyen ayrımı. Bu konuda bir kafa karışıklığı oluşabildiği için bunu burada belirtmekte fayda görüyoruz çünkü tekniker olarak görev yapmak isteyen bireylerin 2 yıllık önlisans programı mezunu olması, teknisyen unvanı ile çalışmak isteyen bireylerin de ortaöğretim kurumu mezunu olması gerekmektedir.

Bu bahsettiğimiz ayrım dışında bir alanda tekniker olarak çalışabilmek için belirli başlı bazı bölümleri bitirmek gerekmektedir. Diş protez teknikeri olmak isteyen bireylerin bitirmesi gereken 2 yıllık önlisans programları da şu şekilde sıralanabilir:

  • Diş Protez
  • Diş Protez Teknikerliği
  • Diş Protez Teknolojisi

Yani kısacası yukarıdaki listedeki 2 yıllık bölümlerden birinden mezun olmadan diş protez teknikeri olunamaz.

DİŞ PROTEZ TEKNİKERİ ÇALIŞMA KOŞULLARI VE ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR?

Yine daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz üzere sağlık sektöründe çalışan teknikerlerin çoğunun çalışma şartları yorucu ve zorludur. Diş protez teknikeri çalışma şartları da yine çok kolay sayılmasa da bazı sağlık teknikerlerine görece daha rahattır diyebiliriz. Bu meslekteki şartlar içinde yorucu olan şeylerin başında detaylar ve yaptığınız işin geri dönmesi sonucu tekrar tekrar yapmanız gelebilir. Bunlar dışında zaten laboratuvar ortamında çalıştığınız ve işinizin protez malzemeleri ile olduğunu bilmelisiniz.

Çalışma saatleri konusuna gelince özellikle kamuda görev yapan her bireyin çalışma saati haftalık 40 olarak belirlenmiştir. Sağlık sektöründe çalışan bireyler bu saate birebir uyamamaktadırlar çünkü yoğunluğa bağlı olarak ek mesailer ve nöbetler olmaktadır. Bu nöbetler ve mesailer bazı branşlarda oldukça fazla ve yorucu olsa da diş protez teknikerliği bu konuda biraz daha şanslıdır diyebiliriz.

Burada bahsettiğimiz çalışma saatlerini ve çalışma şartlarını genel bir durum olarak almanız iyi olacaktır çünkü bu durumlar hastaneden hastaneye, kurumdan kuruma değişebilmektedir fakat yine de genel tablo bu şekilde karşımıza çıkmaktadır.

DİŞ PROTEZ TEKNİKERİ MAAŞLARI 2023’DA NE KADAR OLDU?

Diş protez tekniker olmayı düşünen bir aday için önemli sorulardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor maaş ne kadar oldu sorusu. Bu konuyu diş protez teknikerliğine indirgemeden önce genel olarak tekniker maaşlarını vermek istiyoruz.

Yeni Başlayan Tekniker Maaşı          13600-13850 Türk Lirası

 

Burada verdiğimiz tekniker maaşları listesi ortalama olarak teknikerlerin almakta olduğu ya da alacağı rakamlara denk gelmektedir. Bu demek değildir ki kesinlikle ücretler bu seviyede olacak ama kurumdan kuruma hastaneden hastaneye değişiklik gösterebilse de (mesaiye, döner sermayeye bağlı olarak) ortalama maaşlar bu civarlardadır. Diş protez teknikeri olarak göreve başlayacak bir kişinin de başlangıçta alacağı maaş 13600-13800 arasında olacaktır. Bu ücretin içinde ek ücretler, döner sermaye gibi gelirlerin olduğunu da belirtmekte fayda var. Dediğimiz gibi bunlara bağlı olarak 100-200 lira aşağısı yukarısı ile ortalama maaşlar bu civarlardadır. Temmuz ayında da Ocak zammına benzer bir zam gelirse diş protez teknikeri maaşlarının 13900-14100 Türk Lirası civarlarına geleceğini belirtmek isteriz. Bu bağlamda devlet kurumlarını düşünen adaylar için:

► DİŞ PROTEZ TEKNİKERİ KPSS 2022/5 ATAMA TABAN PUANLARI

DİŞ PROTEZ TEKNİKERİ 2023 MAAŞLARI ÖZEL SEKTÖRDE NE KADAR OLDU?

Özel sektör maaşları en çok merak edilen konulardan bir tanesidir fakat herkesin bildiği üzere özel sektör maaşları devlet ile kıyaslanamayacak durumdadır. Kurumların maksimum kar etmeyi amaçlaması nedeniyle asgari ücret civarlarında bile ücretler ödediği bilinmektedir. Özel sektörde ortalama bir diş protez tekniker maaşı 2023 yılında asgari ücretten biraz hallice olan 8506 ila 9600 lira arasında bir yere denk gelmektedir. Tabi ki yine bu ücretlendirme de ortalama olarak verilmiş bir rakamdır. Bazı kurumlar çalışanlarına asgari ücret oranında ödeme yaparken bazı kurumlar biraz daha bonkör davranabilmektedir. Sadece genel bir fikir edinmeniz açısından gelirin bahsettiğimiz miktar dolaylarında olduğunu bilmenizi isteriz.

DİŞ PROTEZ TEKNİKERİNDE ARANABİLECEK ÖZELLİKLER NELERDİR?

Mesleği seçmeyi düşünen ya da meslek içinde bulunan kişilerin buraya dikkat etmesini temenni ediyoruz çünkü özellikle sağlık alanında teknikerlik yapan insanların insan sağlığı ile alakalı bir iş yaptıkları ilk akıllarında bulundurmaları gereken konu olarak dikkat edilmesi gereken bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

Bunun dışında özellikle diş protez teknikeri unvanı ile çalışacak bireylerin; dikkatli, hijyenik, özenli, ince el becerilerine, ekip olarak çalışabilme yeteneğine sahip, el ve göz kabiliyetleri gelişmiş bireyler olması beklenmektedir.

Maaş, meslek, sınav gibi kariyer planınız ile ilişkili her konuda destek alabileceğiniz forum sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz. Forum sayfalarını ziyaret etmek için:

► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Endüstri Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?

En beyaz diş rengi hangisi?

 B1 renginin genellikle en beyaz renk olduğu düşünülür. B1 rengi, doğal dişler için en beyaz renkti.

Yorumlar

  1. Mukaddes Avatar Mukaddes dedi ki:

    Güzel anlatmissiniz .Sagloun