kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Anestezi Teknisyeni Maaşları Ne Kadar?

​​​​​​​Anestezi teknisyeni maaşları ne kadar oldu? Anestezi teknisyeni maaşları brüt ve net olarak ne kadar? Anestezi teknisyeni devlette ve özel sektörde maaş ne kadar?

A+
A-

Sağlık sektörü denilince akla gelen ilk mesleklerden biri olan anestezi teknisyeni birçok kişinin tercih ettiği meslek grubudur. Bu meslek grubu hakkında en çok merak edilen konulardan biri de anestezi teknisyeni maaşları ne kadar sorusudur.

Ülkemizde her ne kadar insanların (özellikle erkeklerin) maaşı sorulmaz diye bir adap kuralının varlığından bahsedilse de insanlar başkalarının maaşlarını merak etmeye devam etmektedir. Hem artık özel olarak bireye sormak yerine internetten bu bilgilere kolayca ulaşılabilmektedir. Ne yazık ki internette, özellikle büyük haber sitelerinde gösterilen rakamlar da tartışma konusu olmaktadır. Biz hem insanların başkalarının ne kadar kazandığına dair merakları gidermek için, hem bu bilgi kirliliğini biraz olsun hafifletmek için hem de mesleğe yeni başlayacak adaylara veya bir mesleği yapmayı düşünen bireylere fikir vermesi için farklı meslek gruplarının maaş bilgilerini vermeye çalışıyoruz. Bu yazımızda anestezi teknisyeni maaşı hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

Anestezi Teknikeri Kimdir ve Maaşları Ne Kadar?

ANESTEZİ TEKNİSYENİ NEDİR? NE İŞ YAPAR? NASIL OLUNUR?

Anestezi teknisyeni mesleğinin maaş bilgisini vermeden önce mesleğe dair genel bilgiler verecek olursak; teknikerler ve teknisyenler sağlık alanında ilgili branşın uzmanının yanında destek/yardımcı personel olarak görev alırlar ve anestezi teknisyenleri de bu şekilde anestezistlerin yanında yardımcı personel olarak görev yapmaktadırlar.

Anestezi teknisyeni olarak çalışmak isteyen bir birey için öncelikli şart bu işi yapmaya yeterli olmayı sağlayacak diplomayı elde etmektir. Anestezi teknisyeni olabilmek için alınması gereken diploma Anestezi ve Reanimasyon – Anestezi Teknisyenliği Dalı bölümüne aittir. Bu diploma sahibi anestezi teknisyenliği adayları dilerlerse özel sektördeki iş ilanlarına başvuru yaparak dilerlerse de KPSS’ye girerek yeterli puan elde edip atamalarda veya alımlarda tercihlerde bulunarak bu mesleği icra etme şansı elde edebilirler.

Anestezi teknisyenlerinin ne iş yaptığı ise görevlerine bakılarak değerlendirilecek olursa:

  • Anestezide kullanılacak tüm ekipmanı kontrol ederler ve anestezi uygulamasına hazırlarlar
  • Uygulanacak anestezi metoduna göre gerekli ilaç ve malzemeleri hazırlarlar
  • Merkezi gaz kaynaklarının bağlantılarının doğru yapılıp yapılmadığını, oksijen, azot protoksit, tüplerinin doluluğunu ve bağlantılarını kontrol ederler
  • Anestezi uygulaması ve monitörizasyon için hastayı hazırlarlar
  • Anestezi cihazındaki arızaları, anestezik maddelerle, anestezide kullanılan bütün yardımcı ilaç ve malzeme ihtiyacını anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanına vaktinde haber verirler
  • Anestezinin güvenli bir şekilde uygulanabilmesinde, sürdürülebilmesinde ve sonlandırılmasında anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanına yardımcı olurlar
  • Anestezi uygulamasında hastaya ilişkin anestezi kayıtlarını tutarlar
  • Anestezinin sonlandırılmasından itibaren hastanın derlenme odasına güvenli bir biçimde teslim edilmesine yardımcı olurlar
  • Hasta ve anestezi işlemine ait takip bilgilerini reanimasyon ve anesteziyoloji uzmanıyla paylaşırlar

gibi temel görevleri, işlerinin olduğu görülmektedir. Bu başlığı daha kapsamlı olarak inceleyebileceğiniz ilgili içeriğimize de göz atabilirsiniz.

 

anestezi teknisyeni ne is yapar

ANESTEZİ TEKNİSYENİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Maaş konusunda öncelikle bir şeyin altını çizmekte fayda var ki toplumuzda maaşları yorumlarken brüt ve net ayrımının yapılması gerekmektedir. Genelde ülkemizde maaş dendiğinde ele geçen para yani net maaş anlaşılmaktadır fakat çalıştığınız kurumun devlete ödemek için yaptığı kesintileri de göz önünde bulundurduğunuzda, o kesintilerden önceki miktar gerçek gelirinizdir. Bu gelir üzerinden kesilen vergi ve sgk primleri sonrasında çalışanın eline net maaşı kalmaktadır. Bu da bir yerlerde maaşlar hakkında yazı yazılınca meslek gruplarının biz o kadar kazanmıyoruz itirazlarının duyulmasına neden olmaktadır. Anestezi teknisyeni için bir tablo vermemiz gerekirse:

Yeni başlayan Anestezi Teknisyeni: 12.250-12.500 Türk Lirası

Anestezi Teknisyeni Nedir? Ne İş Yapar?

Sağlık teknisyenlerinin çoğu gibi anestezi teknisyeni maaşları bu şekildedir. Özellikle yeni başlayan anestezi teknisyeni için yazdığımız 12.300-12.400 TL net ele geçen rakamdır. Burada rakamları aralık olarak vermemizin temel nedeni ise AGİ yani aile geçim yardımı gibi, çocuk eklentisi gibi, çalışılan kurumdan alınabilecek ek ödemeler gibi şeylerin varlığıdır. Hatta bu bahsettiğimiz gelir kalemleri sebebiyle belirttiğimiz rakamlar bile 100-200 TL oynama yapabilmektedir.

Genel itibari ile bu şekilde olan anestezi teknisyeni net maaşları dışında bazı yerlerde bu rakamların yaklaşık 1000-1200 TL üstünde rakamların kazanıldığı ifade edilmektedir. Orada bahsi geçen rakamlar bir anestezi teknisyeninin brüt maaşıdır. Gelir vergisi, GSS ve emekli kesintileri ile bu rakamlar brüt maaşlardan düşürülmekte ve net maaş ortaya çıkarılmaktadır.

Temmuz ayında %6-7 oranında bir zam yapılması halinde yeni başlayan anestezi teknisyeni maaşları 14.400-14.500 TL civarına yükselecektir fakat burada da gelir vergisi dilimi değişeceği için aslında temmuz ayında yapılan zam sene başında yapılan zamdan daha az etki ettiği için bu rakam da 100-150 TL özellikle aşağı yönlü oynama yapacaktır.

 

ÖZEL SEKTÖRDE ANESTEZİ TEKNİSYENİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Özel sektörde de bilindiği üzere asgari ücret bekar bir çalışan için 8506 TL olarak belirlendi. Genellikle pek çok meslek grubunda olduğu gibi anestezi teknisyenliğinde de özel sektörde yeni başlayan teknisyenler asgari ücret ve civarında maaş almaktadırlar. Teknisyenler bazı durumlarda biraz daha iyi kazanabilme ihtimaline sahip oldukları için anestezi teknisyeni özel sektör maaşlarının 9000 TL dolaylarında olabileceğini fakat tecrübeye veya çalışılabilecek kuruma bağlı olarak da bunun üzerinde maaşların olabileceğini belirtmekte fayda var.

Anestezi teknisyeni ambulansta çalışır mı?

Hastane içinde bir servisten başka bir bölüme hasta transveri, ambulans ile hasta nakli, yoğun bakım, acil yada serviste hasta bakım hizmetleri anestezi teknikerlerinin görev tanımlarında yoktur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.