kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İnformal Eğitim Nedir? Ne Demek? Özellikleri ve Türleri Nelerdir?

İnformal Eğitim Nedir? Ne Demek? Özellikleri ve Türleri Nelerdir? İnformal Eğitim ve Formal Eğitim Farkları Nelerdir? İnformal eğitim ile ilgili tüm merak edilenleri inceledik.

A+
A-

DÜnyada küresel ve yerel çapta pek çok sorun bulunmaktadır. Bu sorunların kültürel, sosyal, siyasi, ekonomik nedenleri bulunsa da tüm bu sorunların çözümü olarak ‘eğitim’ gösterilmektedir. Başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada eğitime büyük önem verilmektedir. Bu anlamda devletler, vatandaş bu sektöre büyük yatırımlar yapmakta ve büyük paralar harcamaktadır. Ancak tek bir eğitimden veya tek bir bakış açısından söz etmek mümkün değildir. Eğitimin farklı türleri, alt başlıkları ve yöntemleri bulunur. Günümüzde formal, non formal ve informal olmak üzere 3 eğitim türünden bahsedilir. Özellikle informal eğitim ile ilgili pek çok soru sorulmaktadır.

İnformal Eğitim Nedir? Ne Demek?

İnformal eğitimin tanımı olarak “Bir plan dahilinde olmayan, planlama olmadığı için sonuçları ve ne öğrenileceği net olmayan eğitim.” ifadeleri kullanılabilir. Bu eğitim aileden, arkadaş gruplarından, tanıdıklardan, esnaf ve zanaatkar olarak çalışanlardan, kurs ve merkezlerdeki eğitmenlerden alınabilir. Formal eğitimle arasında 180 derece farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklar bu makalemizde detaylı olarak incelenecektir.

İnformal Eğitim Özellikleri Nelerdir?

Bu eğitim türünün kendine has bazı özellikleri bulunur. Sahip olduğu bu özellikler nedeniyle diğer türlerden ayrılmaktadır. İşte informal eğitimin özellikleri:

  • Bir plan dahilinde yürütülmez.
  • Belirli bir amaçtan söz edilemez.
  • Tam bir netlik söz konusu değildir.
  • Olumlu veya olumsuz sonuçlar olabilir.
  • Kademeli değildir.
  • Öğrenciye veya vatandaşa özgürlük ve seçim sunar.
  • Aileden, arkadaştan, meslek erbabından, eğitmenden alınabilir.
  • Formal eğitimle aralarında farklar bulunur.

İnformal Eğitim İyi Mi, Kötü Mü?

İnformal eğitim biraz daha doğal bir süreçtir. Kendiliğinden gerçekleşen bir süreci temsil eder. Örneğin bir çocuğun ailesinden, arkadaşlarından görüp öğrendiği şeylerdir. Planlı ve programlı değil doğal bir şekilde akar. Bu eğitim türünde eğitmenler profesyonel değildir. Ancak halk eğitim merkezlerinde ya da kurslar aracılığı ile verilen eğitimlerde konunun uzmanları da görev yapabilmektedir. Özellikle çocukların, bireylerin gelişiminde ve eğitiminde oldukça önemlidir.

İnformal Eğitim ve Formal Eğitim Farkları Nelerdir?

  • İnformal eğitim plansızken formal eğitim planlıdır.
  • Formal eğitim kademelidir, mezun oldukça yeni aşamaya geçiş söz konusu olur. Ayrıca başarılı olanlara diploma verilir. İnformal eğitim de ise sertifika verilmektedir.
  • Formal eğitimde mesleki açıdan profesyoneller görev alır. İnformal de ise böyle bir duruma sık rastlanmaz.
  • Formal eğitim belirli bir süreyi kapsarken diğeri doğumdan ölüme kadar olur.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.