kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Memurlar İçin Resmi Tatil Günleri Nelerdir, Bayram Tatilleri Kaç Gündür?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve mülga Devlet Personel Başkanlığı görüşleri doğrultusunda oluşturulan memurların resmi tatil günleri nelerdir? Dini bayramlarda ve ulusal bayramlarda tatiller kaç gündür?

A+
A-

Dinlenme hakkı, Anayasamızın 50. maddesinde belirtilen bir haktır. Anayasa 50 maddesine göre “Kimse, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz. Küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar. Dinlenmek, çalışanların hakkıdır.” hükmündedir. Buna uygun olarak dinlenme hakkı, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda da düzenlenmiştir. Devlet Memurları Kanununda, dinlenme hakkı 99 ile 102 maddeler arasında düzenlenmiştir. 

  • DMK MADDE 99 “Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir. Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir. … Bakanlar Kurulu, yurt dışı kuruluşlarda hizmetin gerektirdiği hallerde, hafta tatilini Cumartesi ve Pazardan başka günler olarak tespit edebilir.”
  • DMK. MADDE 100. GÜNLÜK ÇALIŞMA SAATLERİNİN TESBİTİ: “Günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri ile öğle dinlenme süresi, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre merkezde Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca, illerde valiler tarafından tesbit olunur.”
  • MADDE 101. GÜNÜN 24 SAATİNDE DEVAMLILIK GÖSTEREN HİZMETLERDE ÇALIŞMA SAAT VE USULÜNÜN TESBİTİ: (Değişik: 6111 – 13.2.2011 / m.105) “Günün yirmidört saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan Devlet memurlarının çalışma saat ve şekilleri kurumlarınca düzenlenir.”
  • Yıllık izin: Madde 102-(Değişik:31/07/1970-1327/46 md.) “Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir.”

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen bu maddelere göre, develet memurlarının haftanın cumartesi ve pazar günlerinde ücretli olarak izinli oldukları ve bu izinler dışında yıllık 20 gün veya 30 gün izin kullanabilecekleri düzenlenmiştir.

Bu izinler dışında da memurların dini bayramlarda ve ulusal bayramlarda kullanabilecekleri izinler düzenlenmiştir. Bu izinlerinde kaç gün olduğunu belirterek yazımıza devam edelim.

Dini ve Ulusal Bayramlarda Tatiller Kaç Gündür?

2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda ise ulusal bayram, resmi bayramlar, dini bayramlar ve genel tatil günleri belirlenmiştir. 2429  sayılı kanuna göre Cumhuriyet Bayramı ulusal bayram; resmi bayramlar, dini bayramlar, yılbaşı günü, 1 mayıs ve 15 temmuz ise genel tatil günü olarak kabul edilmiştir. Bu bayramlar için belirlenen tatil süreleri ise şu şekildedir:

  • Ulusal bayramımız olan Cumhuriyet Bayramı izin süresi 1,5 gün
  • Ramazan Bayramı izin süresi 3,5 gün
  • Kurban Bayramı izin süresi 4,5 gün
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çoçuk Bayramı izin süresi 1 gün
  • 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Genclık Spor Bayramı izin süresi 1 gün
  • 30 Ağustos Zafer Bayramı izin süresi 1 gün
  • 1 Ocak Yılbaşı izin süresi 1 gün
  • 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü – İşçi Bayramı izin süresi 1 gün
  • 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü izin süresi 1 gün.

Devlet Memurlarının İzinli Sayıldıkları Gün Sayısı Kaçtır?

Son olarak bugüne kadar yapılmamış bir hesabı da ortaya koyarak yazımızı sonlandıralım. Bakalım memurlar sanıldığı kadar çok izin kullanıyorlar mı? “Memur dediğin 6 ay çalışır, 6 yatar.” Sözü gerçeği yansıtıyor mu?

Memuriyette 10 yılını doldurmuş bir memurun sadece haftaiçi günlerine denk gelecek şekilde izin kullandığı varsayalım; 30 gün yıllık izin.

Din bayramların haftaiçi günlerine denk geldiğini varsayalım; 8 gün.

Bütün ulusal, resmi ve genel tatil günlerinin haftaiçi günlerine denk geldiğini varsayalım; 7,5 gün.

Hafta sonu dolayısıyla toplam tatil günleri; 52*2 = 104 gün.

Bütün izinleri topladığımızda; 30+8+7,5+104 = 149,5 gün yapmaktadır. Bu durum memurların 215,5 gün fiili olarak çalıştıklarını göstermektedir. Dolayısıyla memurların 6 ay değil, bütün her şey haftaiçinde yer alan günlere denk gelse dahi 5 ay tatil yaptıklarını göstermektedir. Tabi burada memurların raporlu geçirdikleri gün sayıları hesaba katılmamıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.