kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Çarşı ve Mahalle Bekçisi Maaşı 2023’da Ne Kadardır?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından İçişleri Bakanlığı bünyesinde 8.000 çarşı ve mahalle bekçisi alınacağı açıklandı. Bu açıklama ile birlikte, çarşı ve mahalle bekçisi maaşının 2023 yılında ne kadar olduğu önem kazandı. Biz de hem bu konunun açıklanması hem de çarşı ve mahalle bekçisinin ne iş yaptığı konusuna dair kapsamlı bir yazı oluşturmak istedik. Bakalım, bekçi maaşı 2023 te ne kadar oldu?

A+
A-

İçişleri Bakanlığı Süleyman Soylu tarafından Emniyet Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatına 8.000 çarşı ve mahalle bekçisi alınacağı açıklandı. 2023 mart ayında yapılacağı planlanan alım için ilan metni ve şartları henüz netlik kazanmamış olsa da kısa süre sonra ilan resmileşecektir. Bilindiği üzere, EGM bünyesine 2023 yılından beri çarşı ve mahalle bekçisi alımı yapılmaktadır. Başvuru kıstaslarının illerdeki valilikler tarafından belirlediği bu alımlarda KPSS şartı aranmamıştır. 8.000 kişilik bu alımında aynı şekilde olacağını düşünmekteyiz. Yakın zamanda başvuru şartları netleşecek olan bu alım için merak edilen soru: Çarşı ve mahalle bekçisi maaşı 2023’da ne kadar olduğu ile ilgilidir. Şimdi bu soruya cevap vererek yazımıza devam edelim.

2022-2023 Çarşı ve Mahalle Bekçisi Maaşı Ne Kadar?

Çarşı ve Mahalle Bekçisi Maaşı 2023’da Ne Kadardır?

Çarşı ve mahalle bekçilerinin görevleri, yaptıkları işlerin riskleri ve çalışma şartlarını detaylı şekilde anlatmadan önce herkesin merak ettiği sorunun cevabını verelim. Çarşı ve mahalle bekçisi maaşı 2023’da 10.002 TL olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu rakam lisans ve önlisans mezunlarının alacakları bekçi maaşını göstermektedir. Lise mezunu olarak çarşı ve mahalle bekçisi olanlar ise 9.970 TL maaş alacaklardır. Kamuda sözleşmeli veya kadrolu bütün çalışanlarda olduğu gibi çarşı ve mahalle bekçilerinin de ek gelirlerden yararlanma hakları mevcuttur. Eşi çalışmayan bekçiler için 2023 yılında belirlenen eş için aile yardımı 278 TL olarak belirlenmiştir. 0-6 yaş arasında bir çocuğa sahip olan bekçiler için 65,2 TL ve bu yaş aralığında iki çocuğa sahip olanlar içinde 130,4 TL çocuk yardımı yapılacaktır. 2023 yılının ikinci altı ayı için, bekçi maaşlarının 14.350 TL ile 14.600 TL arasında olacağını da belirtmek isteriz.

2023 yılı için belirlenen bekçi maaşının, lise mezunu olan bir kişi için iş hayatının başında özel sektörde alabileceği maaşın çok üstünde bir maaş olduğunu belirtmek isteriz. Lisans ve önlisans mezunları içinde çoğu kamu kurum ve kuruluşun verdiği memur maaşından, bekçi maaşının yüksek olduğu bilinmelidir. Aşağıda belirteceğimiz mesleki riskleri de göz önünde bulundurarak, çarşı ve mahalle bekçisi olmak isteyenlerin bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Bekçilerin Görevleri Nelerdir?

Çarşı ve mahalle bekçilerinin temel görevi : Görevli oldukları çarşı ve mahalle içerisinde, insanların can ve mal güvenliğine zarar verici, toplumsal huzuru bozacak olayların yaşanmasına en hızlı ve pratik şekilde müdahale edip, yaşanacak olumsuz hadiselerin önlenmesini sağlamaktır. Genel anlamda, bekçilerin görevi çarşı veya mahalle içerisinde özellikle geceleri asayişi sağlamaktır. Bunu sağlamak içinde aşağıda yer alan görevleri yerine getirmek zorundadırlar.

  • Çarşı ve mahalle bekçileri, kolluk güçlerinin anlık müdahale edemeyeceği acil durumlardaki görevleri yerine getirmektedir.
  • Çarşı ve mahalle bekçileri, insanların can, mal, ve ırzına yönelik saldırı ve tehditleri önlemek ve saldırganları etkisiz hale getirebilmek için yakalamakla görevlidir.
  • Çarşı ve mahalle bekçileri, kamu düzenine ve güvenine zarar verecek durumlardaki gösteri, yürüyüş gibi durumlara karşı kolluk güçleri müdahale edene kadar gerekli tedbirleri alır ve asayişle ilgili bilgileri ilgili makamlara aktarmakla görevlidir.
  • Çarşı ve mahalle bekçileri, suç işlenirken veya suçun işlenmesi sonrası, bu suçu işleyenleri yakalamakla görevlidir.
  • Çarşı ve mahalle bekçileri, adli kolluk işleri ile ilgili olan durumlarda kanıtların kaybolmasını engelleyecek tedbirleri alarak, ilgili birimler gelene kadar bunların gözetimini sağlar.

Çarşı ve Mahalle Bekçisi Maaşları Ne Kadar?

Bekçilik Mesleğinin Riskleri Nelerdir?

Çarşı ve mahalle bekçileri, görevli tutuldukları alanla ilgili yukarıda yer yükümlülükleri yerine getirirken bazı risklerle karşı karşıya gelmektedir. Bu risklerden en önemlisi, insanların can, mal ve ırzlarına yönelik saldıra da bulunan saldırganı etkisiz hale getirmekle sorumlu tutulmalarıdır. Bu sorumluluk kimi zaman bekçilerin ağır şekilde yaralanmasına dahi sebep olmaktadır. Saldırgan üzerinde bulunan silahın etki gücünün farkında olmayan bekçiler, emniyet birimlerine haber vermeden olaya acil ve hızlı şekilde müdahale etmek zorunda kaldığından, istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilmektedir Her ne kadar, bir kolluk görevlisi olarak bekçilerin saldırgana karşı meşru müdafa hakkı kanunen var olsa da bu durum bekçilerin yaşayabilecekleri riskleri ortadan kaldırmaya yetmemektedir. Bekçilik mesleğini icra etmek isteyen arkadaşlarımızın, mesleki hayatları boyunca bu gibi risklerin de olabileceğini hesaba katarak tercihte bulunmaları gerektiğini belirterek yazımızı sonlandıralım.

Bize sormak istediklerinizi 2023 bekçi alımı  forum sayfamızdan bizlere iletebilirsiniz.

Gece bekçisi kaç saat çalışır?

Gece bekçisi, özel durumlar dışında genel olarak saat 22.00 ile 06.00 saatleri arasında mesai saatlerine sahip olan ve bekçilik faaliyetini yürüten kişidir.

Yorumlar

  1. Son Bekçi Avatar Son Bekçi dedi ki:

    Bekçi maaşı bile memur maaşını geçiyor. Bu insanlar neden okudu? Bugün uzmanlar bile kamuda 5 bin civarı alıyor. Guy'lar 4 bin küsür böyle denklemin ben ne desek boş!!!

  2. Son Bekçi Avatar Son Bekçi dedi ki:

    Bekçi maaşı bile memur maaşını geçiyor. Bu insanlar neden okudu? Bugün uzmanlar bile kamuda 5 bin civarı alıyor. Guy'lar 4 bin küsür böyle denklemin ben ne desek boş!!!

  3. Son Bekçi Avatar Son Bekçi dedi ki:

    Bekçi maaşı bile memur maaşını geçiyor. Bu insanlar neden okudu? Bugün uzmanlar bile kamuda 5 bin civarı alıyor. Guy'lar 4 bin küsür böyle denklemin ben ne desek boş!!!