kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Öğrenci Yurtlarına Getirilen Yeni Düzenlemeler Nelerdir?

Öğrencilerin yurtlarda barınabilmesi için uymaları gereken şartlarda değişiklik yapıldı ve genişletildi. Öğrencilerin kasten işlenen bir suçtan dolayı altı ay veya daha fazla süreyle hapis cezasına çarptırılmaları durumunda yurtla ilişikleri kesilecek. Haberimizde…

A+
A-

Üniversitede okuyan öğrencilerin çok büyük bölümü Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi Yurtlar Kurumunda kalmaktadır. Çok yüksek ücretlerde olmayan bu yurtlar için aylık belli bir meblağ alınmaktadır. Öğrencilerin ve ailelerin bütçelerine çok ciddi külfet getirmeyen bu yurtlarda uyulması gereken şartlar vardır. Yurt genelinde birlik, düzen ve koordinasyonun sağlanması için kurallara uyulması zorunlu tutulmaktadır. Öğrencilerin bulundukları yurtlarda güvenli şekilde kalmalarını sağalayan bu kurallarda değişikler yapılmıştır. Yapılan değişkilikler ile birlikte öğrecilerin yurtlarda uymaları gereken kurallar genişletilmiştir.

10 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete’de Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt Hizmetleri Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler yayımlandı. Yapılan değişiklikle birlikte yurtlarda barınma şartlarında önemli değişiklikler yapıldı. Buana göre, bir öğrencinin yurtlarda barınabilmesi için “Cumhurbaşkanına hakaret etme suçundan mahküm olmamak” şartı da eklenmiştir. Öğrencinin bu fiili yurt içerisinde yapması durumunda ise öğrencinin, öğrenimi süresince bakanlık yurtlarından herhangi birine alınmamak üzere yurtla ilişiği kesilecektir. Yapılan değişiklikle birlikte öğrencilerin hakaretlerine karşı herhangi bir işlem yapmayan kişiler ve yurt müdürleri hakkında soruşturma başlatılacak.

Öğrencierin Uyması Gereken Şartların Kapsamı Genişletildi

Yönetmelik ile öğrencilerin yurtlarda barınması için aranacak şartların kapsamı bir hayli genişletilmiştir. Buna göre, taksirli suçlar ile kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlara çevrilmiş veya sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, kasten işlenen bir suçtan dolayı altı ay veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, cumhurbaşkanına hakaret, devletin egemenlik alametlerini aşağılama, devletin kurum ve organlarını aşağılama, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, hayasızca hareketler, spor müsabakalarına dayalı bahis ve şans oyunlarını oynatma, gibi suçlardan mahküm olmaması ve yurt başvurusu yaptığı tarihte 35 yaşını doldurmamış olması şartı da aranacaktır.

Uzaklaştırma cezası alanlarında yurtlarla ilişikleri kesilecek.

Terör örgütlerinin eylemlerine katıldığı tespit edilenlerin, devam etmekte oldukları öğretim kurumundan bir aydan fazla uzaklaştırma cezası almış olanların, yeniden öğrenime başladıkları tarihe kadar yurtla ilişikleri kesilecek. Resmi Gazete’de yapılan değişikler bugün itibariyle yürürlüğe girmiştir. Bugün itibariyle yurtlarda kalan öğrencilerin genişleten bu kurallara uymaları gerekecektir. Yurt yönetiminin uyulması gereken kurallara dair gerekli işlem ve önlemleri almaları gerekmektedir.

Yurtların giriş ve çıkışlarında uygun yerlere COVID-19 kapsamında alınması gereken önlemlerle ilgili afişler asılmalı. 

• Yurtların girişinde ve yurt içindeki bölümlerde el antiseptiği bulundurulmalı. 

• Yurtta kalan öğrencilerin ve personelin giriş/çıkış saatleri kaydedilmeli. 

• Yurtta kalacak kişi sayısı her 6 metrekareye bir kişi olacak şekilde sınırlandırılmalı. 

• Yurt içinde yatakhaneler ve diğer ortak yaşam öğrencilerin birbirleriyle ve çalışanlarla aralarındaki sosyal mesafe en az 1 metre olacak şekilde uygulanmalı. 

• Yurt giriş kapısında çalışanların ve öğrencilerin ateş kontrolleri ve semptom kontrolleri yapılmalı. Ateş ölçen personel tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanmalı.

• Yurt girişlerinde parmak okuma sistemi vb. temasla giriş varsa kullanılmamalı veya her kullanıcının kullanım öncesi alkol bazlı antiseptikle el hijyeni sağladığından emin olunmalı. 

• Yurt girişinde otomatik olmayan döner kapılar kullanılmamalı. 

• Salgın sürecinde yurtlara misafir ve ziyaretçi kabul edilmemeli. 

• Kurye, kargo görevlisi vb. kişiler yurt içerisine alınmamalı, teslimatlar dış kapıda yapılmalı. 

• Yurtlarda bulunan tüm öğrenci ve çalışanlar maske takmalı. 

• Tekerlekli sandalye ve rehabilitasyon amacı ile kullanılan araç-gerecin her kullanımdan sonra temizliği sağlanmalı. 

• Yurt içi ortak alanların kullanımında ayrı katta hatta ayrı odalarda kalan öğrencilerin birlikte olmaları önlenmeli. 

• Yurtta kalan öğrenciler arasında ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı belirtileri olan ve gelişen, COVID-19 tanısı alan veya temaslısı olanlar tıbbi maske takılarak sağlık kurumuna yönlendirilmeli. 

• COVID-19 tanısı kesinleşen hastanın odası 24 saat süreyle havalandırılıp boş tutulması sağlanmalı, sonrasında su ve deterjanla temizlenmeli.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.