kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

ÖSYM Sınav Görevine Gitmeme Cezası Var Mı? Cezası Nedir?

ÖSYM Sınav Görevine Gitmeme Cezası Var Mı? Cezası Nedir? ÖSYM Sınav Görevine Gitmemek Suç Mu? Yasak Mı? ÖSYM Sınav Görevine Gitmezsem Ne Olur? ÖSYM Sınav Görevine Gitmeme Cezası 2020

A+
A-

ÖSYM Sınav Görevine Gitmeme Cezası Var Mı? Cezası Nedir?

ÖSYM tarafından her sene bir çok sınav düzenlenmektedir. Bu sınavlarda binlerce adayın yanı sıra sınav görevlileri de yerlerini almaktadır. Peki ÖSYM sınav görevine gitmeme cezası var mı, cezası nedir birlikte bakalım…

Türkiye’de sınav denilince akla ilk olarak ÖSYM gelmektedir. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi kısaca ÖSYM her yıl birbirinden farklı onlarca sınav düzenlemektedir. Milyonlarca kişinin hayatını etkileyen sınavları düzenleyen kurumun ismini vatandaşlar küçük yaştan itibaren ezberlemeye başlar.

Yalnızca öğrenciler için değil öğretmenler için de bilindik bir kurumdur. Çünkü ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlarda öğretmenler, akademisyenler, kamu personelleri gözetmen olarak görev yapmaktadır. Bu nedenle bu konuyla ilgili pek çok soru sorulmaktadır. Özellikle de “ÖSYM Sınav Görevine Gitmeme Cezası  Ne Kadar?
” sorusu sık sık sorulmaktadır.

ÖSYM Sınav Görevine Gitmemek Suç Mu? Yasak Mı?

ÖSYM’nin her yıl düzenlediği sınavlarda öğretmenler görev yapabilmektedir. Bunun için öğretmenlerin ÖSYM Görevli İşlemleri Sistemlerine giriş yaparak başvuru yapması gerekmektedir. Daha sonra kendisine sınav görevi çıkarsa sistem üzerinden gözükür. Kamu personeli gözetmen olarak görevlendirildiği sınava gitmeyebilir. Öğretmenin görevlendirildiği sınava gitmemesi yasak veya suç değildir. Ancak bu ihmalkarlığın cezası vardır. Görevlendirilen öğretmenlerin gözetmenlik görevini ihmal etmemesi için cezalar oldukça caydırıcıdır.

ÖSYM Sınav Görevine Gitmezsem Ne Olur?

Her yıl Türkiye’de onlarca sınav düzenlenmektedir. ÖSYM’nin düzenlediği sınavlara milyonlarca kişi girmektedir. Bu sınavların doğru, düzgün, kurallara uygun bir şekilde gerçekleşmesi için de binlerce öğretmen gözetmen olarak görev yapmaktadır. Bu öğretmenler girdikleri sınav başına ÖSYM sınav ücreti alırlar. Eğer görevlendirildikleri sınavlara gitmezlerse de cezalar ile karşı karşıya gelirler. Öncelikle sınav görevine gitmeyen personeller görevleri karşılığında alacakları ücreti alamazlar. Ayrıca 1 yıl boyunca ÖSYM’nin hiçbir sınavında görevlendirilmezler.

osym sinav gorevine gitmeme cezasi

ÖSYM Sınav Görevine Gitmeme Cezası

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi görevlerini ihmal eden, görevlerini yerine getirmeyen öğretmenlere karşı ağır yaptırımlar uygulamaktadır. Öğretmenler sadece gitmedikleri sınavlar için değil ihmal ettikleri görevleri için de ceza alırlar. Örneğin Türkiye’de görevli olduğu sınıfta öğrencilerin sınav giriş belgelerini toplamayan bir gözetmen soruşturma yemiş ve kınama cezası almıştı. Sınav görevine gitmeyen gözetmen de cezalardan kaçamıyor. Mazereti olsun ya da olmasın sınav görevine gitmeyen öğretmen 1 yıl boyunca hiçbir ÖSYM sınavında görevlendirilmiyor. Üstelik sınav görevlerinden alacağı ücretlerden de oluyor.

Bazı görevlilerin sınav yerine sınavdan 1 saat önce gitmesi gerekmektedir. Bu kişiler olması gerektiği saatten daha geç sınav yerine girerse görev yerine alınmaz. Ayrıca sınav görevinde dikkatsiz davranan, kitap okuyan, başka bir şeyle, telefonla ilgilenen, uygunsuz davranışlarda bulunan gözetmenler hakkında soruşturma açılır.

Milli Eğitim Bakanlığı da ÖSYM sınav görevi alan ancak görevine gitmeyen öğretmen hakkında soruşturma açar. Genellikle öğretmenler bu soruşturmalardan kaçmak için sağlık raporu almaktadır. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı da öğretmenlere sınav görev yasağı getirmektedir. Genellikle bu süre 1 yıldır. Bu sayede öğretmenlerin görevlerine uygun davranması sağlanmaktadır.

Yorumlar

  1. Eyüp SARICA Avatar Eyüp SARICA dedi ki:

    Covid-19 dan dolayı karantinadaydım. 18.04.2021 tarihinde yapılan ALES sınavına katılamadım. Heralde ÖSYM tarafından görülmüştür.

  2. Mehmet Ali BAYKAN Avatar Mehmet Ali BAYKAN dedi ki:

    06/06/2021 LGS sınavında görevli iken(sınıf öğretmeniyim) sınava yetişemedim.BAŞKA BİR OKUL MÜDÜRÜ İFADEMİ ALDI VE BANA 1 YIL CEZA ALIRSIN DEDİ.Bir süre sonra okul müdürüm bana “UYARI ” aldın dedi Belgeyi aldım.Ardından 2026 ya kadar görev alamıyorum.Bu durumu izah edebilir misiniz?