kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Otopsi Yardımcılığı

​​​​​​​Otopsi yardımcılığı nedir, otopsi yardımcılığı ne iş yapar, adli tıp teknikeri nasıl olunur, adli tıp teknikeri görevleri nelerdir, otopsi yardımcılığı çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.

A+
A-

Otopsi Yardımcılığı

Sağlık ucu açık bir dal olarak günümüzde gençler tarafından en çok tercih edilenler arasında. Sağlık dallarından biri de Otopsi Yardımcılığı bölümüdür. Bildiğiniz gibi otopsi ölen kişiler üzerinde yapılan kriminal bir incelemeyi kapsamaktadır.

Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar. Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir. Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda otopsi yardımcılığı mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

OTOPSİ YARDIMCILIĞI NEDİR?

Otopsi yardımcısı ya da diğer bir deyişle adli tıp teknikeri bir sağlık teknikerliği unvanıdır. Tüm sağlık teknikerliklerinde olduğu gibi yardımcı eleman pozisyonunda yapılan bir meslektir. Yardımcı personel olma konusunu daha da açmak için adli tıp teknikeri görevlerini incelemek yararlı olacaktır.

ADLİ TIP TEKNİKERİ NE İŞ YAPAR? OTOPSİ YARDIMCILIĞI GÖREVLERİ NELERDİR?

Adli tıp teknikeri ne iş yapar sorusuna verilecek en genel cevap bu alandaki uzmanın yanında destek personel olarak görev alır olacaktır fakat bu mesleğin ne iş yaptığını daha iyi anlamak için adli tıp teknikeri görevlerini incelemek yerinde olacaktır.

  • Otopsi yapılmak üzere gönderilen cesedi, belgelerin uygunluğunu denetleyerek morga kabulünü yapmak kimlik bilgilerini etiketlemek
  • Morg içerisinde cesedin naklini sağlamak
  • Otopsi salonu, laboratuvar, grafi odasını düzenlemek, havalandırmayı kontrol etmek, otopsi salonunun ısı ve nem durumunun standartlara uygunluğunu sağlamak
  • Cesedin fotoğraflarını çekmek ve arşivlenmesinde görev almak
  • Otopsi tarihini ve saatini kaydetmek
  • Otopsi öncesi alınması gereken örnekleri, kanıt ve elbiseleri toplamak, hazırlamak, etiketlemek ve saklamak
  • Otopsi sırasında hekimin gözetiminde cesedin diseksiyonunu yapmak, örneklerin alınmasından sonra kapatmak
  • Otopsi sonrası cesedin teslim veya saklama işlemlerini yürütmek
  • Ölü muayene tutanağını incelemek, cenaze ile birlikte gönderilen her türlü materyali muhafaza altına alarak ilgili uzmana bildirmek, ilgili uzmanın talimatları doğrultusunda bu materyallerle ilgili gerekli işlemleri yapmak
  • Adli olay yeri incelemelerine katılmak
  • Morg, otopsi odasını ve kullanılacak malzemeleri temizlemek, malzemelerin sterilizasyonunu veya dezenfeksiyonunu sağlamak, eksik malzemeleri temin etmek

adli tip teknikeri ne is yapar

NASIL OTOPSİ YARDIMCISI OLUNUR? KİMLER ADLİ TIP TEKNİKERİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Adli tıp teknikerinin görevlerini sıraladıktan sonra bir diğer soruyu cevaplayabiliriz, Nasıl adli tıp teknikeri olunur?

Bu soruyu cevaplamadan önce teknikerlik ile ilgili bilgi vermek gerekirse tekniker unvanı ile çalışabilmek için 2 yıllık bir önlisans programı mezunu olmak gerekmektedir.

Fakat burada altı çizilmesi gereken konu her 2 yıllık programı bitirenin istediği her alanda teknikerlik yapamadığının bilinmesidir. Her bir teknikerlik dalı için mezun olma şartı aranan bölümler bulunabilmektedir. Adli tıp teknikeri yani otopsi yardımcısı olabilmek için de aşağıdaki 2 yıllık bölümlerden biri mezunu olmanız gerekmektedir.

  • Adli Tıp
  • Adli Tıp Teknikerliği
  • Otopsi Yardımcılığı

Bu bölümlerden birinden mezun olmanız halinde ve devlete girecekseniz KPSS’ye girerek yeterli puanı almanız ve alım açılması halinde adli tıp teknikeri olarak göreve başlayabilirsiniz. Özel sektörde ise çalışmak için kendinizi yeterince geliştirmiş olmanız gerekmektedir fakat adli tıp teknikerliğinin diğer sağlık teknikerliklerine oranla özel sektördeki istihdam oranı oldukça düşüktür.

ADLİ TIP TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Sağlık teknikerliği alanında çalışan bir kişinin ilk olarak zorlu, yorucu ve insanı hem bedenen hem de ruhsal olarak yıpratan bir meslek içinde çalışacağını bilmesi gerekmektedir. Özellikle adli tıp teknikerliği bu konuda daha hassas bir alan olarak karşımızda belirmektedir.

Adli tıp teknikerleri yukarıda görevleri kısmında da belirttiğimiz üzere olay yeri incelemeye giderek açık havada ya da morg ve otopsi salonunda kapalı ortamda çalışmaktadırlar. İki durumda da uğraşılan iş cesetlerle olduğu için bu insanı yoran bir çalışma şartının olduğunun göstergesidir. Bunun dışında koku konusu bu mesleğin en sıkıntılı taraflarından birisidir, bildiğiniz üzere cesetler korunsalar da koku yapabilmektedirler.

Otopsi yardımcıları genellikle asayiş birimleri ile otopsi alanındaki uzman doktorlarla ve vefat etmiş kişinin yakınları ile iletişim halindedirler. Diğer sağlık teknikerlerinde genellikle iletişime geçilecek hastalar ve doktorlar bulunmaktadır, bu meslek grubunda ise kaybı olan insanlar ve asayiş birimleri ile iletişim halinde olmak da mesleğe ekstra bir yük eklemektedir.

Hele ki bu çalışılacak insanlar veya iletişime geçilecek vefat etmiş kişi yakınları anlayışlı insanlar değilse işin zorluğu üzerine biraz daha zorluk eklenmektedir. Bu konuda çalışma şartlarınız ve ortamınız çalıştığınız kuruma göre değişiklik gösterebileceği için bunların genel yorumlar olduğunu da belirtelim.

Çalışma saatleri konusuna gelecek olursak standart bir kamu görevlisinin çalışma saati haftalık 40 saatten aylık 160 saat olarak belirlenmektedir fakat sağlık alanında çalışan neredeyse her meslek ek mesai ve nöbet gibi bu çalışma saatlerini uzatacak bir mesai saati sistemine sahiptir. Adli tıp teknikerliği de diğer sağlık teknikerlikleri benzeri bir durumda olduğu için net bir saat belirtilemese de çalışmayı düşündüğünüz kurum ve kuruluşlara giderek bilgi alabilirsiniz, bu daha net olacaktır fakat çok düşük mesai saatleri beklememenizi öneririz.

İDEAL BİR OTOPSİ YARDIMCISI NASIL OLMALI?

Sağlık alanında insan yaşamından en uzak çalışılan meslek sanıyoruz ki adli tıp teknikerliğidir. Genel olarak bu mesleği yapan insanların işleri cesetler ile olduğu için insan yaşatmak, insan hayatını uzatmak gibi, insan sağlığı ile uğraşmak gibi durumlar söz konusu değildir fakat bu mesleği yapan insanların da görevleri adli vakalar ile ilişkili olduğu için otopsi yardımcılarının mesleği de bu noktada önem kazanmaktadır. Yanlış yapılabilecek işler yanlış yönlendirmelere yol açacağı için lütfen bu mesleği özenle yapamayacak iseniz bu mesleği tercih etmeyiniz.

Bunun dışında genel olarak adli tıp teknikerinde aranan özellikleri sıralayacak olursak; beden olarak güçlü, kötü kokulara dayanıklı, fen bilimleri alanındaki çoğu konuda bilgi sahibi, el becerileri gelişmiş, hafızası güçlü yapıda olmak gerekmektedir. Özellikle sabır, dayanıklılık ve dikkat bu iş için olmazsa olmaz özelliklerdir diyebiliriz.

Yorumlar

  1. Burak Avatar Burak dedi ki:

    Okuyarak 4 yıla tamamlarsak yine de kpssye girmemiz mi gerekiyor?