kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Nasıl Çevre Sağlığı Teknikeri Olunur?

​​​​​​​Çevre sağlığı teknikeri nedir, çevre sağlığı teknikeri ne iş yapar, çevre sağlığı teknikeri nasıl olunur, çevre sağlığı teknikeri görevleri nelerdir, çevre sağlığı teknikeri çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.

A+
A-

Nasıl Çevre Sağlığı Teknikeri Olunur?

Sağlık alanı oldukça geniş bir yelpazeye sahip bir alandır. İlerleyen teknolojik faktörlerle birlikte sağlık da kendini yenileyen ve bir çok dala da yer veren bir alan olmuştur. Bunlardan biri olan çevre sağlığı teknikerliği mesleğini sizler için derledik.

Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar. Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir. Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda çevre sağlığı teknikeri mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

ÇEVRE SAĞLIĞI TEKNİKERLİĞİ NEDİR?

Çevre sağlığı teknikerliği veya çevre teknikeri insan sağlığı ile çevre arasındaki uyumu sağlamaya çalışan, hem çevrenin hem de insan sağlığının korunması için çabalayan, doğal kaynakların verimliliğinin artması ve korunması maksadıyla görev yapan çevre mühendislerinin yanında yardımcı sağlık personel veya yardımcı tekniker olarak görev yapılan meslek/kişidir.

KİMLER ÇEVRE SAĞLIĞI TEKNİKERİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Bir tekniker adayının tekniker olarak görev yapabilmesinin ilk şartı 2 yıllık önlisans programı mezunu olmasıdır. Özel bir alanda çalışmak için de tabi ki belli başlı 2 yıllık program mezunu olmak gerekmektedir. Çevre sağlığı teknikeri olabilmek için aşağıdaki programlardan birinden mezun olmak gerekmektedir.

  • Çevre
  • Çevre Koruma
  • Çevre Koruma ve Kontrol
  • Çevre Kirlenmesi ve Kontrolü
  • Çevre Sağlığı

Tabi ki bu bölümlerden mezun olan bir birey çevre sağlığı teknikeri olmaya hak kazanabilir fakat mesleğe başlaması için yapması gerekenler vardır. Özel sektörde çevre sağlığı teknikerliği yapmak isteyen bir meslek adayının kendini alanında yetiştirmiş olması ve bu alanda personel arayan kuruluşlara, kurumlara başvurarak işe alım sürecinin gerçekleşmesini beklemesi gerekmektedir.

Kamu personeli yani memur olarak çevre sağlığı teknikeri olmak isteyen bir birey ise KPSS yani kamu personeli seçme sınavına girerek yeterli oranda puan elde etmelidir. Elde edilen puan sonrasında Sağlık Bakanlığı’nın özellikle merkezi atama olarak yaptığı alımları bekleyerek bu tip alımlarda tercihler yaparak puanının yetmesi halinde çevre sağlığı teknikeri olarak yerleştirilmeyi beklemesi gerekmektedir.

ÇEVRE SAĞLIĞI TEKNİKERİ NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?

Çevre sağlığı teknikeri yukarıda da bahsettiğimiz üzere ana hatları ile meslekfg olarak çevre mühendislerinin yanında destek personeli görevinde hizmet verirler. Çevre sağlığı teknikerinin yaptığı işleri Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan sağlık meslek mensupları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının iş ve görev tanımlarına dair yönetmelikte yer alan görevler üzerinden net bir biçimde tanımlayabiliriz. Çevre sağlığı teknikerinin görevleri:

  • Bulaşıcı hastalıkların mücadelesinde görev almak
  • Tıbbi ve diğer atıkların yönetimi ve denetimi üzerine görev almak
  • İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ile ilgili mevzularda kontrol ve denetimlerde görev almak
  • İş sağlığı ve güvenliği denetiminde görev almak
  • Hava kirliliği ölçümü yapmak
  • Hava kirleticilerine karşı gerekli önlemleri almak
  • Gürültü kirliliği ölçümleri yapmak
  • Gürültü kirliliğine karşı gerekli önlemleri almak
  • Su güvenliği ile ilgili iş ve işlemlerde görev almak

yönetmelikte olarak sıralanmıştır.

cevre sagligi teknikeri ne is yapar

ÇEVRE SAĞLIĞI TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Genelde sağlık alanında çalışan teknikerlerin işi başka mesleklere kıyasla oldukça yorucudur. Çevre sağlığı teknikerleri de yine sağlık alanında çalıştıkları için bunu yaşasalar da bu konuda pek çok sağlık teknikerinden biraz daha olsa rahattır diyebiliriz çünkü çalışma ortamları ağırlıklı olarak ameliyat ortamı, yoğun nöbet gerektiren birimler değildir.

Bu yüzden de bir takım sağlık teknikerine göre biraz daha iyi şartlarda çalıştıkları söylenebilir. Yine de zaman zaman çalışılan işin pisliği, sahada çalışmak, çalışılan alanın kirlilik ile ilişkisi gibi durumlar düşünülürse kişiyi ruhsal olarak yorma potansiyeli olan bir iş olduğunu söylemek de yanlış olmayacaktır.

Çalışma ortamı kimi zaman laboratuvar kimi zaman açık hava kimi zamanda bilgisayar başı olabildiği için geniş bir çalışma ortamı yelpazesi bulunmaktadır. Bu anlamda hem çalışma şartlarına dair her zaman şu durumdadır denemeyeceği gibi çalışma saatleri konusunda da bazı belirsizlikler bulunabilmektedir.

Özellikle devlet dairesinde yani hastane veya aile sağlık merkezlerinde çalışırken temel mesai saati haftalık 40 saat olarak belirlenmiştir fakat nöbetler, ek işler olabileceği için (hastane şartları gereği) bu mesai saati özellikle de çalışılan kurum ve kuruluşlara bağlı olarak oynaklık gösterebilmektedir.

İDEAL BİR ÇEVRE SAĞLIĞI TEKNİKERİ NASIL OLMALI?

Çevre sağlığı teknikeri her şeyden önce disiplinli, dikkatli ve düzenli olmalıdır dersek yanlış olmayacaktır çünkü yaptığı işin sonunda oluşturacağı raporlar bu özellikleri gerekli kılmaktadır.

Raporlama yapabilme becerisi, ayrıntıları algılama kapasitesi, çevreye ve insan sağlığına önem veren bir yapı, kimya ve biyoloji alanında bilgi birikim sahipliği de mesleği yapacak kişiler için gerekli nitelikler olarak sıralanabilir.

Çevre sağlığı teknikeri olan ya da olmayı düşünen meslek adayı veya meslek mensubu her sağlık teknikerliğindeki gibi, sağlık alanında çalışan her birey gibi yaptığı işin ne kadar önemli ve insan hayatıyla alakalı olduğunun farkında olmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.